Met zijn sfeervolle historische binnenstad, grote aantal studenten en centrale ligging is Utrecht een stad waar je een bruisend nachtleven zou verwachten. Inderdaad kan iedere student wel een kroeg, bar of toegankelijke dansavond vinden in het pittoreske centrum, maar wat als je van de echte nachtclub houdt? Heb je dan wel iets te zoeken in Utrecht?
Terwijl de clubs van Rotterdam en Amsterdam mensen uit heel Nederland trekken, bezoeken relatief weinig buitenstaanders het centraal gelegen Utrecht om een nacht door te halen. Toen in 2012 een van de populairste clubs van de stad, Monza, de deuren moest sluiten, werd dat gezien als de doodssteek voor de Utrechtse clubscene. Monza was gevestigd in een oude bioscoop, en mocht ooit nog dj’s als Hardwell, Afrojack, Fedde Le Grand en Sunnery James & Ryan Marciano verwelkomen. Maar wat is er nog wel in Utrecht voor de clubliefhebber?
Met de bekende TivoliVredenburg heeft Utrecht een landelijk poppodium dat ook clubnachten organiseert. Verschillende Utrechtse clubconcepten krijgen er de ruimte en het aanbod is dan ook breed, van urban tot techno en drum & bass. Dat er in Utrecht niets te doen is op uitgaansgebied is dan ook onzin, maar een clubnacht in een poppodium is nog geen bewijs voor een echte clubscene.
Beeld: Michielderoo/Wikimedia
Er wordt wel hard gewerkt om zo’n clubscene op te bouwen in de stad. Het uitgaansleven van Utrecht heeft recentelijk de kranten nog gehaald, toen er schande werd gesproken over het onvriendelijke deurbeleid van de gloednieuwe pop-up club WAS. Talloze bezoekers die hun gal op Facebook spuiden hadden inderdaad bizarre verhalen te vertellen. Zo werden bezoekers met betaalde tickets geweigerd omdat ze de niemandallen op de line-up niet bij naam konden noemen. Mensen werden afgesnauwd of aan een kruisverhoor onderworpen. Dat zou in Berlijn misschien nog net acceptabel zijn, maar in de kroegenstad Utrecht stootte het mensen natuurlijk tegen het zere been.
Weer geen punten voor het Utrechtse nachtleven dus. Juist een concept dat mensen van buiten Utrecht probeerde aan te spreken, besloot hen als vuil te behandelen. Dat past niet bij Utrecht, een stad die eigenlijk helemaal geen techno-stad is maar wel al tientallen jaren lang een eigen, creatieve muziekscene heeft waarin juist openheid de boventoon voert.
Voor experimentele elektronische muziek kun je terecht in Tivoli De Helling of EKKO. Van oudsher leeft ook drum & bass en industrial flink in Utrecht, met artiesten als Black Sun Empire en Bong-Ra en het feestcollectief Drop!. Podia als Tivoli De Helling en Db waren altijd centra voor de Utrechtse drum & bass-scene, met feesten die ook internationale dj’s uit het genre naar de stad haalde. Helaas is drum & bass inmiddels behoorlijk uit de mode. Vandaar dat initiatieven in Utrecht zich meer zijn gaan richten op populairdere genres als house en techno.
WAS heeft wat steken laten vallen, maar de populariteit van house en techno heeft in Utrecht ook goede dingen opgeleverd. Aan de Oudegracht is namelijk de club BASIS gevestigd, die het al enkele jaren behoorlijk goed doet. BASIS slaagt juist op het punt waar WAS faalt. De club probeert geen beleving te creëren maar een hang-out waar mensen zich thuis voelen. Openheid en gezelligheid dus in plaats van exclusiviteit en purisme. Voeg daar een dijk van een programmering aan toe en je hebt de ingrediënten voor de perfecte houseclub met 0-hipstergehalte. Daarmee past BASIS perfect bij de stad Utrecht.