Muziek tijdens operatie verkleint kans op verslaving pijnstillers

Christel de Wolff | 24 oktober 2019
algemeen

Heb je recent een operatie gehad? Grote kans dat je nu verslaafd bent aan de pijnstillers. In Nederland zijn er namelijk 250.000 chronische gebruikers van pijnstillers die verslaafd zijn geworden na hun operatie.  Er is een oplossing…

Het Erasmus MC publiceerde een onderzoek over het gebruik van muziek vóór, tijdens en na de operatie en wat blijkt: patiënten die via een koptelefoon naar muziek luisteren hebber minder verslavende pijnmedicatie nodig.

Muziek als drugs

'Het effect is sterker dan verwacht', schrijft hoogleraar Hans Jeekel op de website van Erasmus MC. Hij had de leiding over het onderzoek onder de titel Muziek als Medicijn. Pijn, angst en stress verminderen duidelijk door muziek, hoe het precies werkt in onze hersenen wordt verder onderzocht.

LEES OOK: Drugs kunnen alcoholisten helpen

De juiste muziekkeuze

Patiënten krijgen een afspeellijst om uit te kiezen, die verschilt per leeftijdsgroep. Voor jongeren heeft het Erasmus MC een andere lijst samengesteld dan voor bij heupoperaties, die meestal worden ondergaan door mensen op leeftijd. 

Maar niet iedere muziek is even geschikt, zo blijkt heavy metal niet goed te werken. Volgens Hans Jeekel moet het ritme van de muziek aansluiten bij het hartritme van de patiënt. Met pompende drum 'n bass onder het mes is dus geen aanrader.

Bron: Erasmus MC

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws