Boskamp!

redactie | 21 maart 2007
blogs

Met de Nachttempel verkiezing in zicht, heeft jurylid Boskamp natuurlijk weer wat te melden.

boskamp!In de Revu van vorige week maakte die bovenstebeste Guuz Hoogaerts een tussentijdse balans op. De shortlist werd bekend gemaakt en een aantal juryleden mocht een toelichting geven. Dit jaar ontbrak voor het eerst jurylid Roog. Guuz schreef: ‘De platendraaier stuurde een emotioneel mailtje: “Ik stem uit protest niet.” Want eigenlijk voldoet alleen de Nijmeegse Matrixx aan Roogs criteria voor een goede club: goed geluid, goed deurbeleid, afwisselende programmering. “We hebben de beste dj’s en het beste publiek, maar Nederlandse clubs zijn niet meer dan veredelde kantines met belabberd geluid en licht.”

Daar zit misschien wat in, maar ze zijn wel gezellig. Kom daar maar eens om in het buitenland. Ooit was ik op uitnodiging van een Engelse dj, die we maar gemakshalve ‘Ome Sjon’ noemen, in New York toen de Twilo nog in full bloom was. Van tevoren had ik gehoord en gelezen dat de club het beste geluid ter wereld had en mijn daardoor opgewekte verwachtingen werden die avond volledig ingelost. Maar ik vond het er niet gezellig. Houd me ten goede: duister en donker is prima. Condens van zweet, die langs de muren naar beneden druipt? Geen probleem. Lichaamssappen die als geconcentreerde smog over de dansvloer hangt? Graag!

Maar het moet er, misschien juist daardoor, wel een beetje gezellig zijn. En dat was het in geen velden of wegen. De sex was van het ingeblikte soort, niemand was vrolijk, ook niet tegen elkaar. Het geluid was geweldig, dat wel. Maar dat was dan ook het enige dat onze concentratie kreeg, die nacht. Om de rest weg te blokken.

In Engeland bezocht ik verscheidene keren Heaven in Londen. Het geluid was er dik in orde, boven het niveau van Roog’s Matrixx. Maar bij de aanblik van de toiletten en het ondergaan van de lange weg náár de toiletten wist ik dat het hier nooit gezellig zou worden.

Ken je het leuke, Engelse boekje ‘Xenophobe’s Guide To The Dutch’? Daarin staat een heel hoofdstukje gewijd aan ‘Gezelligheid’. Waarom? Staat in het boekje: ‘If you drive in the wrong direction up a quiet one way street at two in the morning and meet the police head-on, they will probably pull over and let you pass. There are more important things to do than arresting someone who is doing so little harm. Besides, it would not be gezellig. Dutch tolerance is the moral face of gezelligheid.

Al is het geluid nog zo slecht, er is geen land ter wereld waar het zo gezellig is in de clubs als in dit heerlijke kutland.   

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws