De 10 van ... Thelonious

Partyscene Redactie | 28 november 2007
blogs

zuigende beats en heerlijk vocals

Een platenrek in Londen (Berwick Street, Londen)

In de bladen of op websites kom je diverse dj-charts tegen. Lijstjes met, volgens de ondervraagden, de beste tien platen van dat moment. Waarom die platen zo goed zijn, wordt meestal niet vermeld. Maar wel op Love2Party. Deze keer de 10 van … Thelonious.

Aanstaande vrijdag vindt er een nieuwe editie plaats van Strange Fruit. Dit keer een editie in combinatie met het REMF, waar drijvende kracht Thelounious ook nog eens verjaart. Dus mogen we een bijzondere locale en internationale line-up verwachten. Zo kan je, aan de vooravond van haar cd release, een optreden van vocaliste Ntjam Rosie verwachten die met haar live-band een set vol met swingende r&b, latin & world music zal neerzetten.

Maar dat is zeker niet alles. Kom vroeg, zodat je het Rotterdamse duo Nelson & Djosa die voor Ntjam Rosie hun live sessie hebben, niet mist. Deze twee producers die bezig zijn met hun cd voor het Nederlandse Appletree-label zullen de Exit voorzien van een portie Space Funk. Verder achter de decks Tyler Ashew, Has, Thelonious & Lucky Dubz. Feestvarken Thelonious deelt met ons vast zijn tien favoriete platen.

De 10 van ... Thelonious

Seun Kuti brengt hier ouderwetse Afro-Beat zoals het gespeeld dient te worden. Niks geen moderne invloeden, maar wel een fantastische plaat.1. Benga & Coki - Night

Hoewel veel Dubstep mij niet kan boeien is dit een genre waar wel degelijk interessante dingen gebeuren. "Stoere" mannen zoals Coki, Skream, The Burial & Pinch maken bijvoorbeeld wel degelijk heel vette platen. Als het genre groter was geweest, had je dit nummer waarschijnlijk in elke grote club van Nederland gehoord. Misschien had zelfs de top 40 er ingezetten. Gruwelijk!!! (om met mr. Nalden zijn worden te spreken). Ook leuk: Skream - Retro.

2. Seun Kuti - Think Africa

Tja, wat doe je als je vader de meeste bekende Afro-Beat artiest van de wereld is. Juist ja. Je zet je af en gaat Urban, Disco en Rock maken. Of toch niet? Seun Kuti brengt hier ouderwetse Afro-Beat zoals het gespeeld dient te worden. Niks geen moderne invloeden, maar wel een fantastische plaat. Ook Leuk: Soul Jazz orchestra - Mista President.

3. Dj Spinna feat Phonte of Little Brother - Dillagence

Hoewel de man J Dilla voor mij op eenzame hoogte staat, word ik toch moe van alle J Dilla gerelateerde releases die het laatste jaar uit zijn gekomen. Er zat namelijk ook gewoon veel saaie crap tussen. De Dj Spinna release verbaast mij echter in positieve zin. Geen saaie beats, maar gewoon dope hiphop in de Slum Village sfeer. Mr Spinna dit it again.

4. TRUSME - W.A.R. Lp

Uit het niets kwam vorig jaar TRUSME met de release Brown/Nards. Een fantastische plaat. Deze man bleek gelukkig geen eendagsvlieg te zijn. De moeilijk verkrijgbare relaeses die daarna volgden waren ook stuk voor stuk kunstwerkjes. Nu is er dan de Lp. Een verzamling van nieuw en oud materiaal. Voor fans van Theo Parrish, Moodyman en Marvin Gaye is dit een must.

5. Soil & Pimp - A.I.E. (cobblestone jazz version)

Hoewel ik zelf de Lp van Cobblestone tegen vond vallen, ben ik positief verbaasd door deze remix voor Gilles Peterson’s Brownwood label. Tune!!!!

6. Milez Benjiman - All my people

Toen ik laatst aan het draaien was op een literatuur avond (en dit is echt waar) kwam een wat oudere bezoeker mij bedanken voor mijn Prince achtige Dj-set. Op de terugweg dacht ik daarover na en moest ik deze man wel gelijk geven. Zonder een nummer van Prince te draaien had ik inderdaad de sound van Prince neergezet. Een van de platen die ik draaide was Milez Benjiman, een downtempo soul track. Die niet in het nu-soul hokje valt, maar naar mijn mening inderdaad in het Prince hokje valt. Fantastische track met zuigende beats en heerlijk vocals!

Niet alleen is zijn debuut daardoor opnieuw uitgebracht maar meneer Verocai is ook de studie weer in gedoken om de brazil plaat van het jaar te maken.7. Various - Well Deep (Ten Years of Big Dada Records)

Ooit, toen ik wat kleiner was, las ik het inmiddels niet meer bestaande blad Muzik. Dit dance gerelateerde blad had ook een Rubriek hiphop. Deze recensierubriek werd geschreven door de bebaarde Will Ashon. Deze man had een fantastische smaak in hiphop die ging van BusDriver, Company Flow naar de eerste relases van Mos Def en Engelse hiphop. Zonder hem had voor mij hiphop in de periode er heel anders uit gezien. Niet veel later kwamen de eerste releases van een label dat zich Big Dada noemde. Artiesten op dit label waren onder andere Roots Manuva, Mike Ladd en Ty. Nu, tien jaar later, zijn de hoogtepunten van dit label verzameld op deze Cd. Dit is dan ook een must voor de hiphopliefhebber die verder kijkt dan de Amerikaanse hiphop.

8. Arthur Verocai - Encore

Arthur Verocai werd jaren geleden uit de vergetelheid gehaald door Brazil "Nerd" en baas van het Platen label Farout. Wij mogen meneer Davis daar dan ook erg dankbaar voor zijn. Niet alleen is zijn debuut daardoor opnieuw uitgebracht maar meneer Verocai is ook de studie weer in gedoken om de brazil plaat van het jaar te maken.

9. Dego & Kaidi Tatham - Don’t Make Me Hurt You

Dat broken nog niet dood is bewijzen de heren Dego en Kaidi Tatham. Deze mannen behoren dan ook tot het selecte groepje dat destijds aan de wieg heeft gestaan van het genre. ‘Don’t make me Hurt You’ is een broken track zoals ze vroeger kwamen. En nu maar hopen dat dit niet een track is die al jaren op de plank heeft gelegen maar een voorbode is van een nieuwe golf van goede releases.

10. Various

Omdat ik niet alle tunes hierboven kwijt kon, sneak ik er een paar tussen door ze als nummer tien neer te zetten. Zie hier Dj Thelonious tips om de de winter door te komen: Talib Kweli - Hot Thing

Wahoo - Don t Take it Personal

Bilal Salaam - The Time Between Asleep and Awake

Steven and I - Come and Get Me

Jose James - the Equinox

Hezekiah feat Bilal - Looking Up

Collie Budz - Blind To You

Future Beat Investigator - Duk (dixon Edit)

Hypnotic Brass Ensemble - Brass in Afrika

Motet, Adamrock & Bembe Segue – Serchin

Lewis Mc Callum - Fly or Die

Peven Everett - Sexy Make Up (Tarantulaz Remix)

Theo parrish - The Rink

and many& more

Thelonious

Exit

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws