Verslag: The Music vs. The Message - over dj's en PR

Rick Francissen | 17 oktober 2013
events


Hoe belangrijk is de muziek van een artiest tegenwoordig nog? Grote artiesten hebben inmiddels al zo'n grote naam voor zichzelf weten te maken en zetten zichzelf neer als merk. Neil Ackland (InTheMix), Zeyad Assaf (Dancing Astronaut) en Oliver Luckett (theAudience, een socialmedia-startup) vertellen tijdens het Hard Dance-event in de Melkweg hoe dit mogelijk is. Gelukkig is het overgrote deel van de dj's niet zo volgens hen. Nicky Romero, Sharam en Showtek vertellen over hoe zij hun tijd indelen om ervoor te zorgen dat zij wel tijd hebben voor hun werkzaamheden als producer en dj.

Goede muziek is de basis

The Audience is een speciaal pr-bureau dat de identiteit van een artiest bepaalt. 'Het bedrijf bepaalt wat iemand op social media post en wat iedereen dus op het internet ziet van hen', legt Olivier Luckett uit. Dancing Austronaut en InTheMix zijn online magazines die nieuws filteren van alle artiesten. De drie heren van de verschillende bedrijven discussiëren over de vraag of goede muziek nog echt nodig is om succesvol te zijn. Uiteindelijk zijn ze het met elkaar eens. 'Goede muziek vormt de basis voor een artiest. Dit is gebleken uit enkele artiesten die geen muziek konden maken maar die wel een enorm goed pr-team achter hun hadden staan. Ik noem geen namen, maar deze dj's werden met de grond gelijk gemaakt op social media', zegt Olivier Luckett. Neil Ackland en Zeyad Assaf beamen dit en voegen hieraan toe dat zij, ondanks de goede pr, de muziek inderdaad negatief in het daglicht zullen zetten als het echt slecht is.

Pr, de sleutel tot het perfecte leven?

In het geval dat een artiest echter wel goed muziek kan maken en zichzelf heeft opgewerkt naar de top van de scene, ligt de functie van pr iets anders. Grote dj's hebben samen met hun pr een merk gecreëerd van zichzelf. De naam van de dj is uitgegroeid in een ervaring. Dan wordt er een cruciale opmerking geplaatst door iemand uit het publiek. 'Eigenlijk is het dus helemaal niet nodig dat een grote dj zelf nog iets doet. Als je dit echt extreem zou opvatten betekent dit dat een dj helemaal niet op een podium hoeft te staan omdat de show eromheen qua licht en muziek helemaal geregeld is.'groepsfoto Met wat gepraat om de kern van de vraag heen geven de sprekers inderdaad toe dat dit het geval is. 'Ik hoop echter dat dit niet zover zal komen in de toekomst, want anders hebben dj's uiteindelijk helemaal geen functie meer, behalve als symbool', bepleit de CEO van InTheMix.

'Ook het produceren zou in principe kunnen worden uitbesteed aan een productieteam', stelt Zeyad Assaf. Zolang de sound van de artiest wordt aangehouden is er niemand die merkt dat er zo'n team achter de schermen werkt. Ook hier moeten de anderen helaas mee instemmen. Iedereen weet dat dit tegenwoordig al gebeurt, maar het blijft lastig om hier tegenin te gaan.

Eat Sleep Rave Repeat

Later op de middag vertellen Nicky Romero, Sharam en Showtek hoe zij zich juist wel volop inzetten voor hun beroep. Volgens gezondheidsexpert Zaraï Pannekoek werken de dj's zelfs op het niveau van een topsporter. 'Hoe kan het dat het verschil zo groot kan zijn tussen artiesten die in principe hetzelfde beroep uitoefenen?', luidt de hoofdvraag van deze bijeenkomst.

De dj's vertellen kort hoe hun dag eruit ziet. Het wordt al snel duidelijk dat het leven van een dj niet alleen maar mooi en gezellig is. 'Eat Sleap Rave Repeat is eigenlijk heel erg toepasselijk op mijn leven', begint Nicky Romero. 'Ik slaap als ik moet reizen en probeer tussendoor nog wat slaap mee te pakken. Tegen de tijd dat ik in een goede workflow zit kom ik alweer aan bij de volgende club waar ik moet optreden. Hierna ben ik moe en herhaal ik de cyclus opnieuw.

Gezond leven is de sleutel

De heren van Showtek kunnen zich, met meer dan zeven jaar ervaring met touren, helemaal vinden in de stelling van Nicky. 'Om het reizen vol te houden moet je gewoon gezond leven', zegt Sjoerd (de ene helft van Showtek). 'Ik ben gestopt met roken en drinken en overgestapt op gezond voedsel omdat ik het gewoon niet aankon. Ook trainen ik en mijn broer zo vaak mogelijk om fit en in vorm te blijven.'

shownickAlle dj's zijn het er over eens dat dit niet altijd even makkelijk is, aangezien er voor al het werk enorm veel tijd nodig is. Buiten het 'Eat Sleap Rave Repeat'-patroon, dat de sprekers allemaal herkennen, moet er ook muziek geproduceerd worden. 'Ook zijn er enorm veel pr-activiteiten waar wij ook aandacht aan moeten besteden', voegt Sharam toe. 'Het is soms zelfs zo druk dat we onze vriendinnen achter moeten laten ten behoeve van ons werk'.

Het is dus dus duidelijk dat een dj die de wereld over moet touren een enorm zwaar leven heeft. Het uitbesteden van bijvoorbeeld produceren lijkt hierdoor een makkelijke uitvlucht uit het drukke leven. Of dit echt de sleutel is tot groter succes of een gelukkiger leven is nog maar de vraag. Dj's als Nicky Romero en Showtek zijn in ieder geval het levende voorbeeld van hoe succesvol je kunt zijn als je je wel met de volle honderd procent inzet voor je werk.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws