Akai houdt het makkelijk met de MPX8 sample controller

Rick Francissen | 3 oktober 2013
gear


De Akai MPX8 sample controller is makkelijk in het gebruik. Je hebt enkel een stopcontact nodig om dit apparaat te gebruiken en that's it. Je eigen samples maak je op de computer via een sample editor. De samples zet je vervolgens op een sd-kaart die je weer in de controller stopt. Vervolgens kun je aan de slag met je samples, waarbij je enkel gelimiteerd wordt door de grootte van de sd-kaart en dus het aantal samples die je erop kwijtkan.

De controller is prima geschikt om naast de draaitafel te staan. Het formaat en de grote pads lijken daar dan ook naar te hinten. Ben je een dj die graag eens een sample eruit gooit tijdens je set, dan lijkt de MPX8 jou op het lijf geschreven.

Weinig functies

In gebruik heb je acht verschillende pads op de controller tot je beschikking. Samples selecteer je op het lcd-display en kun je meerstemmig laten afspelen. De pads zijn aanraakgevoelig dus heb je genoeg velocity-opties. Verder is de tuning en de reverb van de samples aan te passen. Opties als een arpeggio of een sample roll ontbreken. Zonde, want ook dit soort functies horen tot de trukendoos van menig dj.

Je kan niet alles hebben

De aansluitingen op de controller zijn zogenaamde MIDI-jacks, hoewel je een optie tot DIN hebt via een splitter. Doordat de Akai MPX8 samples van een sd-kaart haalt is het echt een stand-alone apparaat. Juist daardoor is het ontbreken van, wat ons betreft, belangrijke functies jammer. Maar je kan niet alles hebben, zeker niet voor de gunstige prijs van 99 euro.

In de onderstaande video vind je een overzicht van alle features.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws