Zo maak je het bandje van je smartwatch effectief schoon

Ivo Mollemans | 13 juni 2017
gear

Smartwatches zijn hartstikke handig dingen. Je kan het zien als een kleine, extra telefoon voor om je pols die er (vaak) ook nog goed uitziet. Toch hebben ze ook een nadeel, want bij langdurig dragen kunnen de bandjes nogal gaan stinken. Om je van die stank af te helpen kun je zelf een aantal dingen doen.

Voorkomen

Ten eerste kun je proberen de stank te voorkomen. Het kan zijn dat je huid reageert op het materiaal waarvan de bandjes zijn gemaakt, maar bij de meeste modellen kun je de bandjes gewoon verwisselen. Probeer daarom eerst om eens te kijken of er ander materiaal beschikbaar is voor het bandje. Daarnaast kun je er natuurlijk ook voor zorgen dat je pols zelf hygiënisch is.

LEES OOK: 5 onmisbare festival hacks

Het schoonmaken van de bandjes

Fluoroelastomer

Als je een Apple Watch in je bezit hebt dan heb je hoogstwaarschijnlijk een bandje dat gemaakt is van zogeheten ‘fluoroelastomer’. Iets wat je niet moet doen is dit materiaal schoonmaken met alcohol. Dit betekend dus ook producten waar alcohol in verwerkt zit. Apple zelf geeft de volgende instructies:

‘Wipe the band clean with a nonabrasive, lint-free cloth. If necessary, lightly dampen the cloth with fresh water. Dry the band with a nonabrasive, lint-free cloth before you attach it to your Apple Watch.’

Helaas doet deze methode niet heel veel aan de stank en dus moet er een ander alternatief gevonden worden. Om je toch te helpen kun je gebruik maken van afwasmiddel. Zorg er wel voor dat niet je hele bandje door en door nat wordt, maar ga er zorgvuldig mee om.

Silicoon of rubber

Deze materialen zijn in tegenstelling tot fluoroelastomer wel schoon te maken met alcohol, maar er is een effectievere manier. Probeer eens om bakpoeder te gebruiken. Meng ongeveer een eetlepel bakpoeder met net genoeg water zodat je een dikke brij hebt en wrijf het goed langs het bandje af. Wacht 5 tot 10 minuten voordat je het bandje met water afspoelt en binnen no-time is deze weer als nieuw.

Leer

Ook voor leer heeft Apple een oplossing:

‘Wipe the leather portions of the bands clean with a nonabrasive, lint-free cloth. If necessary, lightly dampen the cloth with fresh water. Don't soak leather bands in water. The leather bands aren't water resistant. Let the band air dry thoroughly before you attach it to your Apple Watch. Don't store leather bands in direct sunlight, at high temperatures, or in high humidity.’

Wederom goede instructies, maar helaas zal dit weer niks doen tegen hardnekkige stank. Voor leer kan je het beste gebruik maken van speciaal schoonmaakmiddel voor leer. Het merk maakt hierbij niet veel uit. Je hoeft er ook niet veel te gebruiken. Doe een beetje van het schoonmaakmiddel op een zachte doek en wrijf het in een cirkelvormige beweging langs het bandje. Ga er daarna overheen met een schoon deel van de doek en voilà: je bandje is weer schoon. Hoe vaak je het bandje op deze manier schoonmaakt hangt af van hoeveel je het bandje draagt.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws