Dancescene blijft ook zonder subsidie overeind

Peter Güldenpfennig | 14 februari 2014
headlines


Volgens een onlangs uitgegeven rapport van het Ministerie van OC&W houdt de culturele sector het hoofd boven water, ondanks de bezuiniging van 200 miljoen euro op deze sector in 2013. Volgens Denis Doeland, oprichter en eigenaar van DDMCA, is het de dancescene die voorop loopt in deze sector wat zelfvoorziening betreft.

'De dancewereld heeft in het verleden nooit subsidies gehad; de meeste dj’s en producers begonnen met een kleine spaarpot of geld van een suikeroom op hun eigen zolderkamer. Men moest innovatief te werk gaan. Daardoor was de dancescene bijvoorbeeld de eerste die de waarde van streamingdiensten en big data inzag', aldus Denis.

EDM Monitor 2013

Sowieso lijkt internet een grote rol te spelen in de populariteit van dj's en producers. Analysesite Rankingz heeft in het rapport EDM Monitor 2013 de activiteit rondom Nederlandse dj's in de gaten gehouden. Uit het rapport blijkt dat de onlineprestaties in ieder geval enigszins samenhangen met het commerciële succes van de individuele artiesten. Een van die verbanden is de score op het aantal volgers op Facebook en de positie van een artiest in de DJ Top 100. Data van sociale media zou ook interessant kunnen zijn voor potentiële investeerders aangezien organisaties en dj's zo prima in kaart kunnen brengen uit wie hun publiek nu eigenlijk bestaat. Daar vallen wel kanttekeningen bij te plaatsen, want zoals iedereen weet is iedere Facebook-like te koop.

Subsidie

Dat is overigens niet de enige kanttekening die we maken, want hoewel Doeland beweert dat de dancewereld nooit subsidie heeft ontvangen, is ADE pas gekort op hun subsidie in 2012 en ook 5 Days Off ontving ooit subsidie, en dat zijn zeer zeker niet de enige organisaties die deel uitmaken van de dancewereld en wel subsidie ontvingen. Sterker nog, het is mogelijk dankzij het voormalig gesubsidieerde ADE ( 51.950 euro per jaar) wat jaarlijks terugkeert, dat de Nederlandse dancescene nu zo hoog scoort internationaal gezien, ook zonder subsidie.

Benieuwd naar de visie van Denis Doeland? Dan kun je hem horen spreken op Dancefair, waar wij uiteraard ook aanwezig zijn!

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws