Mary Ann Hobbs verlaat de BBC

Partyscene Redactie | 24 juli 2010
headlines

Mary Ann Hobbs verlaat de BBC

De BBC-radiojock besloot vrijdag te stoppen met haar wekelijkse show, na zich veertien jaar lang sterk te hebben gemaakt voor nieuw talent en experimentele beats.

Mary Ann HobbsHobbs, die al vanaf haar 19e werkzaam was in de Britse popjournalistiek, zette haar eerste stappen in radioland bij de zender XFM. In 1996 maakte ze de overstap naar de BBC, waar ze –mede door haar voorliefde voor het motorclubcircuit en zware scheurijzers- terecht kwam bij het metal- en rockprogramma Radio 1 Rock. Binnen een jaar kreeg ze de smaak van experimentele electronische muziek te pakken; een passie die ze kwijt kon in het nieuwe programma Breezeblock. Deze show ontwikkelde zich binnen de kortste keren tot een springplank voor nieuw talent, door een slimme mix van mainstream dance en de minder toegankelijke genres.

Toen eind jaren negentig de eerste symptomen van het grime- en dubstepvirus zich begonnen te manifesteren in de Londense wijk Croydon en in Bristol, was Hobbs één van de eerste radiojocks die de potentie van deze stromingen onderkende. Naast de aandacht voor nieuw talent in Breezeblock, bewoog ze de BBC in 2006 om zelfs een compleet nieuwe show aan dubstep te wijden. Dit programma, Dubstep Warz, wordt door velen gezien als dé show die dubstep een wereldwijd podium gaf. Op haar playlists waren verder ook de voorlopers van de baanbrekende ‘Westcoast’-sound te vinden.

Hobbs is zelf regelmatig achter de decks te vinden.In de afgelopen jaren heeft Hobbs heeft met haar eigen Mary Ann Hobbs Show (ook bekend als Radio 1 Experimental, de opvolger van Breezeblock) een belangrijke rol gespeeld in de doorbraak van artiesten als Flying Lotus, Burial, Digital Mystikz, Loefah, Hudson Mohawke, Daedelus, Boxcutter, Rusko, Skream, Benga, Joy Orbison en ander talent uit de stallen van labels als Warp, Planet Mu, Tectonic en Brainfeeder. Daarnaast host ze sinds 2007 een alternatief electronisch podium op het Sonar Festival in Barcelona, bracht ze enkele dubstepcompilaties uit en staat ze geregeld zelf achter de decks.

Vrijdag maakte Hobbs bekend dat haar laatste BBC-show in de nacht van 9 september zal worden uitgezonden. Via haar MySpace laat ze weten dat het een emotionele beslissing was, maar dat ze met de show wil stoppen nu deze op het hoogtepunt is. Ze heeft een baan aangenomen bij de universiteit van Sheffield, waar ze de studentenmedia (tv, radio en krant) zal gaan begeleiden. Wel blijft ze draaien en zal ze ook nauw betrokken blijven bij Sonar.

MySpace Mary Ann Hobbs

Radio 1 Experimental

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws