Muziekpiraten zijn beste klant muziekindustrie

Partyscene Redactie | 2 november 2009
headlines

'Piraten zijn muziekliefhebbers'

Twee dagen nadat het kabinet haar plannen voor het aanpakken van internetpiraterij bekendmaakte, publiceerde de Britse krant The Independent de uitkomsten van een interessante enquête: illegale downloaders zijn de beste klanten van de muziek-industrie!

Het is allemaal de schuld van Jack Sparrow...Tot nu toe zaten downloaders in Nederland in een comfortabele uitzonderingspositie. Het maken van een muzikaal kopietje voor thuisgebruik was niet verboden en pas bij het openbaarmaken van je 'clandestien' verkregen files aan derden maakte je inbreuk op het auteursrecht. Om verlies van inkomsten voor artiesten te compenseren, werd een thuiskopieheffing bij de prijs van blanco cd’s (u weet nog wel, die glimmende zilveren schijfjes) opgeteld.

Het kabinet vindt dat deze constructie achterhaald is en maakte vrijdag bekend de aanbevelingen van de Parlementaire Werkgroep Auteursrecht grotendeels te zullen volgen. De komende drie jaar gaat Den Haag daarom aan de slag met een totaal downloadverbod op beschermde muziek, games en films uit illegale bron. Tegelijkertijd zal ‘de thuiskopieheffing worden afgeschaft, wordt het toezicht op auteursrechtorganisaties sterker en zal de contractuele positie van auteurs en uitvoerende kunstenaars worden verbeterd’.

Het label Armada gaat individuele muziekpiraten aanpakken.Voorwaarde voor het Nederlandse download-verbod is wel dat er eerst voldoende alternatieven komen om legaal te downloaden. ICT-jurist Arnout Engelfriet reageert kritisch en wedt om een kratje bier dat het de krakende, stugge ‘contentindustrie’ niet zal lukken om binnen drie jaar met goede alternatieven te komen: “Je kunt niet concurreren met gratis.” Het kabinet wil dat toch proberen met constructies waarbij consumenten maandelijks een bepaald bedrag betalen om via internet muziek te luisteren of uit te wisselen.

Waar Minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin er met dit downloadverbod naar eigen zeggen niet op uit is 'individuele internetgebruikers het leven zuur te maken', gaat Armada Music nog een stapje verder. Het label van de kersverse (alweer) winnaar van de DJ Mag top 100, Armin van Buuren, kondigde vorige week aan ook echt de particulieren zelf te zullen aanklagen voor het illegaal downloaden van Armada-muziek. Voorlopig alleen nog in het buitenland, maar als de plannen van het kabinet doorgaan worden waarschijnlijk ook de Nederlandse downloaders een doelwit.

Muziekpiraten kopen meer legale muziek.Tussen al dit verbods- en boetegeweld door verscheen gisteren een opmerkelijk onderzoekje in de Britse krant The Independent: Een onderzoeksbureau ondervroeg duizend internetters in de leeftijd van 16 tot 50 jaar over hun downloadgedrag en kwam tot de conclusie dat ‘illegale downloaders’ per jaar zo’n 85 euro aan legale muziek uitgeven, terwijl de internetters die dit niet doen maar 49 euro aan legale muziek besteden. Volgens Peter Bradwell van de Britse denktank Demos die de enquête liet uitvoeren, laat dat nog maar weer eens zien dat de ‘aard van muziekconsumptie is veranderd’ en dat de muziekindustrie dit moet erkennen.

Opnieuw lijkt het er dus op dat de auteurs-rechtenlobby zich, door het kabinet op deze manier te adviseren, in de eigen voet schiet met plannen die niet aansluiten bij de digitale realiteit en die de promotionele waarde van het interweb onderschatten. Aan goede wil van artiesten (1 en 2) en suggesties van ICT-juristen geen gebrek, maar dat mag de pret niet drukken. Gewoon vrolijk aan dat dode paard blijven trekken….

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws