Buma update: Wat vinden de artiesten van 'Fair Play'?

Partyscene Redactie | 8 oktober 2009
headlines

'Buma slaat de plank mis'

Aan boze muziekjournalisten en bloggers geen gebrek, maar wat vinden de artiesten eigenlijk van Buma’s nieuwe plannen rond het gebruik van muziek op internet? Wij laten ze zelf aan het woord.

Hoe fair is 'Fair Play' voor artiesten?Websites, blogs, Twitter en de politiek schreeuwen moord en brand over de nieuwe Fair Play-regels van Buma, die het embedden en streamen van muziek/video op internet praktisch onbetaalbaar maken. Buma zegt op te treden in het belang van de Nederlandse artiest; websites en blogs vinden het embedden van muziek een onmisbare vorm van promotie voor diezelfde artiesten en de labels. Maar wat vinden artiesten en labelbazen nou eigenlijk zelf? Het is blijkbaar toch een beetje een beladen onderwerp, want onze inbox stroomde niet bepaald over met pro of anti Buma-reacties. Toch kregen we de volgende reacties binnen:

Carlos Valdes, dj/producer/ boeker en (samen met Steffi) labelbaas van Studio Soulrock.

Buma-lid:

“Ik heb een verdeelde mening. Grote websites die veel advertentiegelden ontvangen door streams, sets en downloads aan te bieden, moeten daar in alle redelijkheid voor betalen. DJ's, muzikanten of boekingskantoren die hun artiesten of zichzelf promoten en blogs die anderen helpen moeten daarvoor geen geld betalen. Dat zou hele vervelende gevolgen kunnen hebben. Ook collega-muzikanten die de muziekstukken van anderen draaien en op hun website zetten, promoten die artiest en hoeven daarom vind ik geen vergoedingen af te dragen. Dat neemt niet weg dat de uitvoerende artiesten of labels het ook moeilijk hebben. Die hebben dan ook recht op hun copyrights of airplays. Het is een lastige situatie, daar komt het op neer, maar vanuit dj/label-kant gezien, vind ik dat de grootst verdienende websites ervoor moeten betalen, aangezien zij hun inkomen daarover verwerven.”

Carlos Valdes: "Het is een lastige situatie" (Foto: Krijn van Noordwijk)Marsel van der Wielen (a.k.a. Peel Seamus), dj/ producer en labelbaas Delsin.

Geen Buma-lid:

“Ik vind dit plan onzin, al is het wel dat als sites heel erg veel op Last FM of Spotify gaan lijken, je daar als artiest/label een vergoeding voor wil vangen. Maar vooralsnog zie ik het vooral als promotie voor de artiesten en het label."

Darko Esser, dj/producer, labelbaas Wolfskuil en programmeur Doornroosje.

Buma-lid:

Ik vind het hele Fair Play voorstel niks te maken hebben met ‘Fair’. Zowel voor bloggers, podia en muzieksites, als de 19.000 leden die ze beweren te vertegenwoordigen. Het enige punt waar ik me in kan vinden is dat er inderdaad een soort van heffing moet komen op het gebruik van muziek op het internet. De manier waarop het nu gedaan wordt, slaat de plank echter volledig mis. De bedragen zijn krankzinnig hoog, lijken uit de lucht gegrepen en er wordt geen onderscheid gemaakt tussen commerciële sites en hobbyisten. Er zit geen nuance in. Bovendien is er voor dit plan geen overleg gepleegd met de achterban. Ik kan me niet voorstellen dat het plan er dan ook zo had uitgezien. Op 3voor12 hadden ze de volgende prachtige analyse over de houding die Buma in deze affaire aanneemt: ‘Buma hoeft zich niet te schikken aan de regels van het internet, het internet heeft zich maar te schikken naar de regels van Buma’. Iets wat nooit zal gaan werken uiteraard. Je krijgt dan een loopgravenoorlog en daar lijkt me helemaal niemand mee gediend.

Darko Esser: " De manier waarop het nu gedaan wordt, slaat de plank volledig mis."Daarnaast las ik in een interview met Buma-vertegenwoordigers op Geenstijl, dat ze geen klachten hebben gekregen van hun leden. Bij deze hebben ze er dan één: ik voel me als artiest niet vertegenwoordigd in dit voorstel. In tegendeel: ik voel me zelfs tegengewerkt. Als opkomend artiest heb je ongelooflijk veel voordeel aan het embedden van filmpjes op sites, blogs, poppodia, websites etc. Om de krankzinnigheid van hun plan te illustreren dit voorbeeld: als ik een filmpje met mijn eigen muziek zou plaatsen op mijn eigen site of blog, dan kan ik een rekening van Buma tegemoet kunnen zien. Dat vind ik echt te zot voor woorden! Je wil je muziek promoten, meer naamsbekendheid en meer optreden en dit is een ideaal hulpmiddel daarvoor. Het kan leiden tot meer sales en dus meer inkomsten, ook via Buma. Ik denk dat ze zichzelf met dit voorstel in de voet hebben geschoten en ik hoop ten zeerste dat ze de storm van kritiek serieus nemen, al heeft het daar tot nu toe niet de schijn van, helaas.”

Bij de collega’s van 3voor12 kwamen Anne Soldaat, Jiggy Djé en Rogier van der Zwaag van Nobody Beats The Drum al aan het woord over de Fair Play-regels en Joost van Bellen nam bepaald geen blad voor de mond op zijn Twitter: “Reading the new rules for blogs & embedded music in the Netherlands, THE HORROR, they are INSANE. killing creativity! BIG BOO 4 BUMA/STEMRA.”

Als we uit al deze reacties een voorzichtige balans mogen opmaken, is het dat artiesten over het algemeen dik tevreden zijn met de promotie die ze krijgen via het embedden/streamen van hun muziek op websites en blogs, maar dat het inperken van de enorme wildgroei die er nu op het web is, wel op steun kan rekenen. Vooral de grote sites die hun winst grotendeels uit het streamen en embedden halen, moeten daar een vergoeding voor betalen. De Buma-leden willen als rechthebbenden ook meer betrokken worden bij de besluitvorming rond dit soort regels.

Naast alle online petities voor bloggers en internetgebruikers (1, 2, 3) is er nu trouwens ook een petitie opgezet voor Buma-leden.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws