Dance-distributeur Lowlands op de fles

Partyscene Redactie | 30 mei 2008
headlines

          Plaatjes vullen geen gaatjes          
          Het in Antwerpen gevestigde Lowlands heeft donderdag de deuren gesloten en faillissement aangevraagd.          

Het in Antwerpen gevestigde Lowlands heeft donderdag de deuren gesloten en faillissement aangevraagd. De distributeur van bijzondere elektronische muziek in de Benelux kan voornamelijk de concurrentieslag met diverse internetwinkels niet aan.

“Wij zijn een klein bedrijf en hebben niet de middelen om innovatief te zijn op digitaal gebied,” legt mede-eigenaar Peter Kums uit op 3voor12. Ook het feit dat dj’s massaal zijn overgestapt van vinyl naar digitaal is een aanzienlijke klap geweest voor Lowlands. “Twee jaar geleden nog bestond zo’n 35 procent van de omzet uit vinyl.”

Lowlands is vijftien jaar geleden in eerste instantie opgericht uit liefde voor de muziek, maar die liefde is langzaam maar zeker verdwenen. “Ik heb het gevoel dat er niet zo veel ontwikkeling meer in de muziek zit," klaagt Kums. “We hadden alternatieve markten op kunnen zoeken of grote artiesten kunnen tekenen, maar dat is nooit onze bedoeling geweest.”

Jochgem van Dijk van de Nederlandse vestiging van de eveneens in België opgerichte platenmaatschappij News zag de bui al een tijdje hangen. “Lowlands richtte zich alleen op de distributie van andere labels en bracht geen of nauwelijks eigen producten uit,” zegt hij. “Als je een plaat distribueert, verdien je 1 euro 50 per verkocht item. Een eigen product levert 3 euro 50 op. Op 5.000 verkochte platen merk je dat verschil heel goed.”

Ook een belangrijk onderdeel in de muziekbusiness is de promotie van je product. “Dat liet Lowlands de laatste tijd een beetje links liggen," zegt Van Dijk. “Trouwens, heb je die nieuwe promo-cd van de nieuwe Anthony Rother al van me ontvangen? Dan regel ik meteen een interview voor je.”

Lowlands

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws