New Yorkers protesteren via Dance Parade

Partyscene Redactie | 7 juni 2007
headlines

New York protesteert met Dance Parade tegen uitgaansbeleid

Zo’n 9000 bezoekers kwamen onlangs af op de allereerste Dance Parade in de straten van New York. Naast het promoten van dans en muziek, had organisator ‘Metropolis in Motion’ ook een politiek doel voor ogen.

 

Bureaucraten symbolisch achter de tralies.Klagen we in Nederland nog wel eens over bureaucratie en de betuttelende overheid, in de V.S. kan het nog veel erger. Het uitgaansbeleid in The Big Apple wordt namelijk gedomineerd door een wet uit 1926, die het verbiedt om in eet- en drinkgelegenheden met meer dan drie personen te dansen of te bewegen op muziek. De wet werd aangenomen tijdens de drooglegging (poging van de Amerikaanse regering in de jaren twintig vorige eeuw om alcoholgebruik te verbieden) en had twee doelen: het voorkomen van raciale vermenging en het tegengaan van “openbare wulpsheid”.

Deze wet was na de Tweede Wereldoorlog bijna helemaal vergeten, maar de voormalige Republikeinse burgemeester Rudy Giuliani en zijn Nightclub Enforcement Task Force zagen hier halverwege de jaren negentig een prima middel in, om de dancescene flink aan banden te leggen. Van de 5000 eet- en drinkgelegenheden in New York hadden er vijf jaar geleden nog maar 270 de juiste vergunning (een zogeheten ‘cabaret license’) om een dansfeest te mogen geven. Dat zou inmiddels nog verder teruggelopen zijn naar minder dan 150.

Pacha New York liet ook van zich horen.Tegen het dansen in de buitenlucht bestaat gelukkig nog geen wettelijk verbod, dus gingen de New Yorkers op 19 mei onder het motto “Don't Need No Stinkin' License!” de straat op. Het ging hier trouwens niet alleen om elektronische muziek. Ook tango, salsa, samba, klompendansen, tappen, moshen, hoelahoepen en rollerskaten kwamen voorbij; in totaal werden er vijftig verschillende dansstijlen gemeld. Of deze Dance Parade meer zoden aan de dijk zet dan de mislukte juridische procedures van verschillende clubs eerder dit jaar, is nog maar de vraag, maar het is in ieder geval een erg gezellige manier van protesteren. Metropolis in Motion heeft intussen de smaak te pakken en beraadt zich alweer op nieuwe actie-parties.

New York

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws