PS Interview: Rocco Veenboer (Awakenings)

Partyscene Redactie | 9 november 2008
headlines

Rocco Veenboer van Awakenings over Ibiza, nieuw talent, techno en de site die op de schop gaat.

Tekst: Frank Böhm

Rocco, hoe gezond vind je de techno scene op dit moment in Nederland en wat zou je eventueel anders willen zien?

De scene is niet alleen gezond maar ook inspirerend want er zijn zoveel leuke en getalenteerde mensen bezig met muziek maken, feestjes geven, vj-en, decor, performances en alle dingen die bij zo'n scene horen. Veel beter kan het volgens mij niet.

Gaat het kiezen van de line ups voor Awakenings nog steeds (mede) via de wish lists van de Awakenings leden?

We hebben de afgelopen jaren via de wishlist op awakenings.nl veel tips binnengekregen van onze vaste bezoekers om nieuwe dj's of acts te boeken. Het ging hierbij dus om debutanten waarvan onze achterban vond dat ze klaar waren voor een optreden op Awakenings.

Betaal je nog steeds de debutanten 111,- euro?

Nederlandse dj's die debuteren op Awakenings krijgen inderdaad 111,11 euro per persoon. Een debuterende Nederlandse liveact verdient 222,22 euro per persoon. Verder zijn Maarten (Awakenings boeker) en ik altijd bezig met numerologie om de humor binnen het zaken doen erin houden. Fee's van 666,- 5656,56 of 1234,56 komen ook voor. 

Awakenings

Die debutanten van de wishlists boeken jullie dus ook? Ook als er bijvoorbeeld een dj bovenaan staat bij iedereen maar die jij en Maarten niets vinden?

We werken er steeds minder mee omdat de lijst opdroogt. Het is echt meer iets van paar jaar geleden. We zijn sowieso weer bezig met wat aanpassingen in de site die binnenkort uitgevoerd gaan worden.

Wat gaat er veranderen?

We zitten nu nog in brainstormfase.

Wat was er goed Awakenings festival 2008, en wat kon beter volgens jou?

Het is alweer een tijdje geleden maar het was een heerlijke zomerse dag met een vrolijk publiek dat er volledig voor ging. De supersfeer sloeg over op de dj's en artiesten en dan krijg je een wisselwerking waardoor een feest tot ongekende hoogtes kan stijgen met de daarbij loskomende euforie. De binnenkomst en het fouilleren ging zeer snel en goed. De uitstroom naar de bussen en de auto's na afloop kan iets beter. Doordat iedereen het zo naar zijn zin had bleef ook iedereen tot het einde en ging tegelijk naar huis dus daar moeten we nog beter op voorbereid zijn.

Hoe onderscheidt dit festival zich volgens jou van de vele andere festivals in ons land?

Awakenings is het grootste festival ter wereld waar alleen techno ten gehore word gebracht! We bieden techno in al zijn vormen. Techno is de basis van alle dance die er nu is en is als genre nog steeds springlevend.

Welke (nieuwe) acts/dj’s kan je de bezoekers zeker aanraden om te gaan checken in november op Awakenings en waarom?

Rauwkost is een vrolijk en dansbaar housy technoduo en zij openen op vrijdag 21 november de Gashouder. Ze zullen het tempo lekker erin houden en zorgen dat Ricardo Villalobos direct door kan knallen. Alex Under doet daarna voor het eerst in Nederland de duoset samen met Tadeo dus dat is een leuke primeur. Invite en Ritzi Lee die al jarenlang op een goede manier aan de weg timmeren maken ook hun debuut en zullen na Jeff Mills het feest afsluiten. Op de editie van zaterdag zal Edwin Oosterwal openen en daarna kunnen we genieten van de nieuwe duo-set van Deetron en Joris Voorn. Mauro Picotto staat voor het eerst in de Gashouder. De bijzonder liveact die afgelopen zomer op Nature One eruit sprong was Elton D & Snoo dus die hebben we ook binnengetrokken om de debuteren. Dj Pepo maakt ook zijn debuut in de Gas en zal afsluiten samen met Cristian Varela.

Awakenings

Zou je zelf geen dj boekingsburo willen starten, zoals Extrema, ID&T, en Tjeerd en Frenk van Timewarp NL en Cocoon NL nu ook doen?

Nee, deze schoenmaker houd zich bij zijn leest.

Wat heb je thuis en onderweg op je mp3 speler voor muziek staan?

Ik luister thuis veel oude dub & reggae van Sly & Robby, Lee Perry etcetera. Soms ook wel oude rock waar ik mee ben opgegroeid zoals Jimi Hendrix en Creedance Clearwater Revival. Die kunnen me nog steeds bekoren. Techno luister ik soms wel op kantoor maar ik vind het lekkerder om die muziek in een club of op een feest te horen.

Daarover gesproken, ga je nog wel eens uit, en zo ja waar allemaal?

Tijdens het Amsterdam Dance Event was het drie nachten lang feest maar dat is extreem. Normaal leef ik echt van dag tot dag en uitgaan doe ik spontaan. Als ik zin heb om uit te gaan, en dat is vaak genoeg, dan is er altijd wel een leuk technofeestje in mijn woonplaats Amsterdam dus dat is makkelijk. Afgelopen zomer heb ik ook bijna alle outdoor dancefestivals bezocht.

Welke nieuwe acts die je op het ADE gehoord hebt wil je in 2009 neerzetten op Awakenings en waarom?

Heb wel één ding gehoord ja maar dat ga ik natuurlijk niet vertellen voor het rond is!

Wat is jouw top 5 van techno platen op dit moment?

In willekeurige volgorde:

Rauwkost - A new Era of Love

Shinedoe - Ibo Grooves

Oscar Mulero - Seven kind of Sin

Radioslave - Bell Clap Dance (Slam remix)

Joseph Capriati & Markantonio - Codice Morse

Awakenings

Je was onlangs op Ibiza, hoe was het en heb je veel inspiratie opgedaan voor Awakenings?
Ik was even in Ibiza omdat een vriendin van mij ging trouwen maar voor de inspiratie hoef ik daar niet heen. Bij de clubeigenaren daar heerst een graaicultuur. Er wordt heel veel geld verdiend maar veel te weinig teruggegeven aan het publiek doordat de clubbazen weigeren te investeren. Als ik zie wat wij bij Awakenings bijvoorbeeld doen met video, lasers en vuurwerk tijdens een weekendje in de Gashouder dan kunnen ze daar in Ibiza in de verste verste niet bij in de buurt komen. En dat terwijl ze de hele zomer bijna iedere dag geopend zijn!

Aangezien de clubeigenaren volgens jou lui zijn, DC10 dicht is en afters zijn verboden, verwacht je dat de partypeople naar een andere stek of eiland gaan verkassen? Naar Malta wellicht?

Ibiza wordt er inderdaad bij de partyscene niet populairder op. Het is erg duur geworden en ook op Ibiza is de term zero tolerance bij de politie een populair begrip geworden. Gelukkig is er muzikaal wel een verbetering te zien met minder cheesy shit en meer vette technobeats. Echt bijzonder is Ibiza niet meer, maar toch zal het eiland altijd een bepaalde aantrekkingskracht houden, zowel als uniek eiland als één van de plekken waar het allemaal begon.

Maar waar zal de diehard partycrowd heen trekken in de zomer?

Over de hele wereld zijn feesten. USA-Burning Man, Japan... In Nederland kun je ieder weekend een festival bezoeken. Awakenings krijgt ook steeds meer Europese bezoekers. Tijdens afgelopen festival 4%. Veel mensen uit Groot Brittannië, Italië, Spanje, België en Duitsland.

Hoelang hou je dit techno leven nog vol, en wat zou je erna willen doen?

Het technoleven houdt me jong en ik kan me geen ander leven voorstellen dus over een eventueel leven daarna heb ik nog niet nagedacht.
Rocco Veenboer
Wellicht een kite school op Ibiza en daarnaast wat leuke Awakenings parties organiseren aldaar om de clubeigenaren een voorbeeld te geven?

Haha, er is te weinig wind op Ibiza.

Ben je bezig met Awakenings in Europa uit te rollen, net als ID&T wereldwijd met Sensation? Of lukt dat denk je niet en is Awakenings een typisch Nederlands feest?

Ik krijg ieder jaar wel aanbiedingen om met Awakenings feesten in het buitenland te gaan doen maar we hebben geen ambitie in die richting. We hebben genoeg te doen en werken hard aan de feesten die we in Nederland doen.

Tenslotte, hoe verloopt het tegenwoordig in de Gashouder met het zero tolerance beleid?

Amsterdam is hard tegen harddrugs en soft tegen softdrugs. Het is zo onderhand wel duidelijk geworden dat de tijd van het gedogen van een pilletje wel voorbij is…

Bovenste drie foto's: Huybert & Brenda
www.awakenings.nl

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws