Speekseltest voor drugsrijders

Partyscene Redactie | 25 oktober 2008
headlines

Vanaf vandaag heeft de politie een nieuwe speekseltest tegen druggebruik in het verkeer. Daarmee kunnen automobilisten snel en eenvoudig getest worden op rijden onder invloed van xtc, speed, cocaïne of cannabis. Wie positief test, krijgt een bloedproef en riskeert vervolging door justitie.


De nieuwe speekseltest zal voor een periode van drie maanden getest worden en is onderdeel van een landelijke proef. Onderzocht wordt of de test snel kan laten zien of iemand ronder invloed van drugs rijdt. Als de pilot slaagt, dan zal de test als selectiemiddel voor de bloedproef en een wetswijziging worden ingevoerd


"Speekseltest voor drugsrijders"Partyscene meldde eerder al dat bestuurders die met drugs op rijden hun rijbewijs kwijt kunnen raken. Maar op dit moment is het voor de politie erg lastig om aan te tonen dat een bestuurder onder invloed van drugs rijdt. Alleen als er sprake is van verdacht rijgedrag en symptomen bij de bestuurder, kan de politie een gedragstest doen, die tot een verdenking en een bloedproef kan leiden.


Het bloedmonster wordt vervolgens opgestuurd naar het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Daar wordt het bloed op verschillende stoffen onderzocht. Positieve testen worden doorgestuurd naar justitie, waarop de bestuurder vervolgd kan worden.


De test is echter niet goedkoop, dus de verwachting is dat deze voorlopig alleen maar bij grote controles gebruikt zal worden. Bovendien is deelname op vrijwillige basis. Maar bestuurders waarvan het vermoeden ebstaat dat zij onder invloed rijden, kunnen nog steeds verplicht worden een drugstest te ondergaan.


Het is niet ondenkbaar dat de politie binnenkort rond grote feesten en festivals zal automobilisten gaat controleren op drugs. Wat vind jij daarvan? Zou jij nog onder invloed van drugs gaan rijden?

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws