PS interview: Osunlade

Partyscene Redactie | 15 juli 2008
headlines

Osunlade is draait al mee sinds 1987 en heeft inmiddels een legendarische status ontwikkeld. Onlangs heeft hij aangegeven te stoppen met deejayen en zich meer op het produceren te gaan richten, maar wat daar nou helemaal waar van is, is nog wat onduidelijk. Zijn nieuwe album Elements Beyond is de eerste release op het nieuw leven ingeblazen label Strictly Rhythm. Daarnaast is hij zwaar betrokken bij de Afrikaanse tribal religie. Hij vertelt.

osunlade

Je doet veel. Is Osunlade een muzikant, producer of dj?

Osunlade: “Dat allemaal en in die volgorde. Deejayen was eigenlijk een hobby en ik had nooit een dj-set gedaan voordat ik Paradigm maakte. Toen werd ik ineens gebeld met de vraag of ik wilde komen draaien en ik had zoiets van, echt? Ik had wel wat gedraaid, toen ik jong was, maar dat was echt rap en hiphop en dat soort muziek, maar ik heb nog nooit draaitafels gehad. Heb ik nog steeds niet trouwens. Het is letterlijk een hobby van me en buiten mijn gigs draai ik niet. Ik oefen nooit.”

Je staat bekend om een hele onderscheidende sound als je draait…

Osunlade: “Yeah, nou ja, ik kom van de funk, soul en jazz, maar het gaat in de eerste plaats om muziek. Elektronische muziek en house waren daar een andere vorm van. Deejayen is hetzelfde voor me, je weet dat je mensen iets bij wilt brengen. Dingen die heel obscuur of anders zijn staan me toe om de muziek te waarderen en me niet te vervelen. Het houd je fris. Het gaat om goede muziek en het maakt niet uit wat voor genre het is. “

Dat is een beetje een open deur…

Osunlade: “Misschien, maar het moet altijd om de muziek gaan en ik wil het altijd zijn de meest pure vorm, zodat het over tien, twintig jaar nog steeds aanwezig is. Zoals die platen van Strictly Rhythm, die gaan voor eeuwig mee. Die zijn deel van levens van mensen en die kunnen weer zeggen dat ze ergens deel van uitmaakten.”

Je bent heel spiritueel aangelegd…

Osunlade: “Dat is alles voor me. Er is niets dat bestaat dat niet voor honderd procent geleid wordt door je eigen wezen, je ziel, je spiritualiteit en wat je gelooft. Ik zeg altijd: ‘als je God ooit aan het lachen wilt maken, vertel hem dan je plannen.’ Daar geloof ik echt in. Je creëert niets.”

Hoe bedoel je?

Osunlade: “Weet je, je kunt naar dingen toewerken en  naar dingen streven, maar de sleutel is blind geloof. Ik geloof er in dat alles al uitgeschreven was voor je ter wereld kwam. osunladeDaar geloof ik in en mijn leven is daar een testament voor. Maak het niet moeilijk, het leven is simpel. Ik denk dat mijn reden om hier te zijn is om de kijken van mensen op dingen te veranderen en om met mensen te communiceren, zonder prekend over te komen.”   

Zijn materiële dingen belangrijk voor je?

Osunlade: “Soms denk ik dat ze belangrijk zijn om de essentie van deze wereld te begrijpen. Ik denk dat je soms moet waarderen wat je bereikt hebt. Een jaar of vier geleden gebeurde me iets heel engs, maar het was ook een zegening. Mijn huis overstroomde en ik raakte alles kwijt, studio, platen, alles. Ik heb geprobeerd te redden wat ik kon en toen is mijn auto gestolen met alles wat ik nog bezat. Het heeft het verlangen van me afgenomen om iets te bezitten of met me mee te nemen, want het betekent niks. Ik wilde vroeger ook altijd 50 exemplaren van een plaat van mezelf hebben, om te bewaren enzo, maar ik heb geleerd dat het maar een formaat is, een ding. Ik heb niet eens cd’s. Ik heb die dingen niet meer nodig in mijn leven. Ik kan mijn huis in twee uur uitpakken.”

Je hebt net een jaar van reiniging achter de rug, waarin je ook in het wit gekleed moest gaan. Kun je daar wat over vertellen?

Osunlade: “Het heet Iyawo en het betekent letterlijk ‘Als een baby’. Er is ook een ceremonie waarbij je priester wordt en dat ik heb een paar keer gedaan. Je hebt ook een periode van zeven dagen waarin je een pasgeboren baby bent, je kunt je niet bewegen, je kunt niet praten en je wordt gevoerd en in bad gedaan. Daarna heb je een periode van drie maanden om nederige dingen te doen en je kunt geen contact hebben met anderen. Je hebt met niets of niemand contact, geen sigaretten, drugs, alcohol, seks of wat de puurheid van je ziel ook maar kan verpesten. Het houdt het oppikken van negatieve energie tegen.”

Wat kun je vertellen over je nieuwe album?

Osunlade: “Dat album is me in de schoot geworpen. Ik was helemaal niet bezig met een album, al helemaal niet met een elektronisch of een dance album, omdat ik al zo lang werk aan een vocal album. Onlangs ben ik naar Turkije geweest, om daar nieuwe instrumenten te leren bespelen. Toen dacht ik, ok, ik doe een EP, weet je, drie tracks en binnen twee, drie maanden had ik toch een album. Het universum zei: ‘dit is wat je nu moet doen’ en voor mij is het heel belangrijk om wat ik gemaakt heb aan mensen te geven, die het beschermen. Toen het album klaar was zei ik tegen Simon Dunmore van Defected, laten we het doen voor Strictly Rhythm en dat vond hij een goed idee.”

Zitten er nog verhalen achter bepaalde nummers?

Osunlade: “Mamma’s Groove is een nummer over mijn moeder. Toen ik opgroeide hadden mijn ouders feesten die het hele weekend duurden. Dat begon op vrijdag en ging door tot maandag. Ik werd dan wakker en moest over lichamen heen wandelen. Ik draaide vroeger plaatjes voor mijn ouders, terwijl ze zaten te kaarten. Ik heb foto’s van toen ik als vierjarige achter de draaitafels stond en iedere zaterdag ging ik met mijn vader naar de platenzaak. Mijn hele leven was dus gebaseerd rondom muziek. Het nummer is dus een hommage aan mijn moeder, omdat ik altijd zoveel plezier in huis zag.”

osunlade

Wat voor passies heb je naast muziek nog meer?

Osunlade: “Het leven. Ik houd van iedere ademhaling en van ieder moment van het leven, of het nou goed of slecht is. Ik ben nu op een punt in mijn leven beland dat ik dankbaar ben voor alles dat gebeurt. Zoals ik al zei, het is zo eenvoudig.”

Wat staat er op de planning voor je?

Osunlade: “Reizen buiten dit rijk. Muzikaal gezien wil ik nog nieuwe dingen ontdekken en veel minder met geluid doen, maar meer met emotie. Zorg dat je het volgende album hoort. Het zal totaal anders worden.”

Meer info vind je op www.myspace.com/osunlade.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws