PS interview: Alex Gopher

Partyscene Redactie | 10 april 2007
headlines

Samen met Daft Punk, Etiènne de Crécy en Cassius stond Alex Gopher halverwege de jaren negentig de Franse house wereldwijd op de kaart. De Fransman begon zijn muziekcarrière ooit in de band Orange, waar ook de leden van Air in zaten. Op zijn nieuwe album gaat de Fransman weer meer de pop kant op, want daar zijn albums voor, zo zegt hij. Het echte dansvloermateriaal bewaart hij voor losse tracks en 12” Inches.

Tekst: Jesse Voorn

alex gopherJe album is doordrenkt met invloeden uit de jaren 80. Hoe is dat zo gekomen?

Alex: “Ik denk uit frustratie. Ik ben begonnen in een band, met die jongens van Air, en geen enkel label wilde onze muziek uitbrengen. Toen hebben we het over een andere boeg gegooid. Maar ik wilde dit al lange tijd op een album doen. Ik draai heel veel, ieder weekend, en dan draai ik techno en electro. In de studio wil ik dan voor een album het tegenovergestelde doen en meer downtempo muziek maken. Maar ik kan die dance kant niet helemaal wegcijferen, dat hoor je wel.”

Je bewaart je dance tracks voor losse dingen?

Alex: “Ja, voorlopig wel. Ik ben ook begonnen met het maken van wat elektronische remixen van het album en werk weer aan wat club georiënteerde 12” Inches. Als muzikant moet je jezelf aan het formaat aanpassen en voor mij is een 12” Inch erg anders dan een album.”

Waarom maak je dat onderscheid zo sterk?

Alex: “Dat vind ik prettiger. Het was trouwens nu ook een idee van Etiènne, die zei dat ik op het album meer de kant van liedjes op moest gaan. Daarom heb ik besloten om de dance echt voor te behouden aan de remixen en losse tracks. Er komt wel een limited edition, met op de tweede cd enkel elektronische muziek. Het is misschien een beetje een ouderwetse instelling, omdat mensen tegenwoordig op een bepaalde manier naar muziek kijken, maar ik ben nog van de oude stempel, lekker old school.”

alex gopher

Wat bedoel je met  old school?

Alex: “Ik probeer fris te blijven met mijn visie op muziek. Ik probeer steeds nieuwe uitdagingen voor mezelf te vinden. Maar ik ben 38 en zit al heel erg lang in de dancescene en ik kan mezelf nou niet meer bepaald als jong bestempelen. Er is een fantastische nieuwe generatie Franse producers, zoals Justice en Sebastian en labels als Ed Banger en Kitsuné. Dat is alweer de derde generatie Franse producers.”

Voel jij je daar nog mee verwant?

Alex: “Zeker, al behoor ik tot de eerste generatie Franse producers. Er is wel een link tussen hen en mij. Ze hebben ook net als ik dat typische Franse geluid. Het is moeilijk uit te leggen en te omschrijven, maar het is rauw, met veel compressie. De productie is erg goed en heeft klasse. Voor mij voelt het goed om onderdeel te zijn van wat er gebeurd is, om met artiesten als Daft Punk een stukje Franse house geschiedenis geschreven te hebben. alex gopherDat is nu een stuk lastiger. Veel mensen denken bij de naam Alex Gopher nog steeds aan die Franse discohouse sound, maar dat was slechts één kant van mij. Natuurlijk heb ik dat gemaakt en ik ben er erg trots op, maar er is zoveel meer wat ik gedaan heb. Nu is elektronische muziek ook slechts een kant van mij. Ik heb veel kanten.”

Je werkt nog wel veel met je oude maatjes als Etiènne de Crécy en Air?

Alex: “Dat komt omdat we ook hele goede vrienden zijn en we elkaar steunen. Etiènne was de eerste van ons die echt een plaat maakte, toen kwam er een compilatie waar ik en Air ook op stonden. Voor mij is dat een bekende weg. Als muzikant had ik niet kunnen bestaan zonder Etiènne en Nicolai (van Air). Ik maak mijn muziek alleen, maar als artiest heb ik hen nodig, om hen te confronteren met mijn ideeën. Want als je alleen werkt, dan kun je aan niemand vragen of je idee goed is of niet. Zij helpen me met het kiezen van de juiste richting.”

Is de Franse housescene zo close?

Alex: “Die scene heeft veel verschillende families. Ik kom uit Marseilles, samen met Etiènne, Air en Daft Punk, dat is een echte familie. Maar er zijn genoeg Franse producers die ik niet ken, zoals Laurent Garnier. Die komt weer uit een andere hoek. Maar het laatste jaar is er ook erg veel slechte muziek uit de Franse dancescene voortgekomen. alex gopherDat gebeurt helaas ook.”

Heb je nog steeds dezelfde geest als vroeger?

Alex: “Natuurlijk, ja. Ik doe mijn best. Ik zie mezelf ook meer als een producer dan als een muzikant. Ik wil goede muziek produceren. Iedereen kan muziek maken, maar je hebt nog steeds goede ideeën nodig en dat is niet altijd makkelijk. Nu heb ik mijn eigen popalbum gemaakt en dat vind ik goed.”

Daarnaast draai je ook nog veel toch?

Alex: “Ieder weekend. Ik hou er van om mensen te zien dansen. Als ik draai dan heeft de muziek twee kanten. Een witte kant, de emotionele muziek, en een zwarte kant, de opzwepende dance. Het heeft ook allemaal niets met leeftijd te maken. Ik ken hele goede dj’s, die al oud zijn en jonge dj’s die er niets van bakken. In de elektronische muziek doet de leeftijd van de producer of dj er niet toe.”

Check voor meer info www.myspace.com/alexgopher.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws