ADE 2006 : export Nederlandse dance muziek

Partyscene Redactie | 20 oktober 2006
headlines

Volgens het rapport ‘De Exportwaarde van de Nederlandse Popmuziek’ dat Buma Culuur begin van dit jaar uitbracht is de exportwaarde van de Nederlandse popmuziek 31,6 miljoen euro. 50% hiervan is voor rekening van de Nederlandse dance muziek. Het feit dat Nederlandse dance muziek het goed doet in het buitenland wordt hiermee wederom onderstreept, maar ook ‘wetenschappelijk’ bewezen.

Sinds enige tijd werken Buma Cultuur en het Nationaal Pop Instituut samen in het zo genaamde MusicXport programma. Middels financiële bijdragen van Buma en de ministeries van Buitenlandse zaken en Economische zaken is er geld voor export van Nederlands muziek beschikbaar.

Hoe je het ook went of keert, in het buitenland staat Nederland grotendeels bekend als het land van trance. Veel minder dan bijvoorbeeld bij rockmuziek, is de rest van dance buiten onze grenzen vertegenwoordigd. Verschillende dj’s en producers hebben natuurlijk hun eigen successen, maar het overgrote deel blijft toch hier optreden. Daar zou wel eens verandering in moeten komen en de vraag is dan ook: zijn er (nog betere) mogelijkheden voor export van Nederlandse dance muziek?

ade

Allereerst moet gezegd worden dat het in de dance allemaal wel een stuk vlotter en makkelijk verloopt vaak dan bij rockbands, die hun hele hebben en houden mee moeten slepen. Bij dj’s zijn de kosten veel lager, want je hebt alleen je koffertje nodig. Goed, dat geldt voor dj’s, maar ook op het gebied van live muziek bestaan er binnen de dance de nodige acts. Die vergen wel weer meer. “Het is met dj’s inderdaad makkelijker, maar als je verder kijkt is er toch meer steun nodig voor de export van Nederlandse dance,”  is een reactie uit het publiek. Er blijkt dus wel degelijk behoefte aan meer steun vanuit Nederlandse instanties. Probleem is, waar haal je het geld vandaan? Dat kan deels vanuit de overheid. De compilatiemarkt, waar eens zoveel geld aan verdiend werd, is ingestort, dus het moet van elders komen.

Vraag is natuurlijk hoe je je tracks een extra versnelling meegeeft. Het is nog vrij onduidelijk waar er op dat gebied binnen de dance behoefte aan is. Toch geeft Buma Cultuur aan dat iedereen aanvullende promo kan aanvragen en met een goed voorstel kan aankloppen voor hulp. “Wat promotie betreft hoef je het niet van de radio te hebben, maar wel van showcases,”  is een reactie. “Er moeten meer packages komen, wat nu niet gebeurd omdat je met marktverstrengeling te maken hebt. Het is ieder voor zich.”  Iemand anders oppert het idee om stromingen collectief te promoten, terwijl nu veel aanvragen op persoonlijke titel zijn.

Een uiteindelijke conclusie is er niet, maar men is het er wel over eens dat buitenlandse dance programmeurs meer naar Nederland gehaald moeten worden. “Dan zie ze met eigen ogen wat er op dat gebied hier gebeurt en dan kunnen ze zelf een keuze maken. Dat moet meer toegepast worden.” 

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws