Dance Valley: L.E.F.

Partyscene Redactie | 18 juli 2006
headlines

dvbanner

Tekst en foto's: Martin Huydink

Hoe bevalt Dance Valley tot nu toe?

Door dit weer is het natuurlijk een enorm verschil met de modderpoel en zwijnenstal van vorig jaar dus het kan niet op, twee fantastische dagen hè. Daarnaast is het hebben van een eigen stage op zo’n festival natuurlijk erg lekker.

Hoe scoort Dance Valley bij jou in vergelijking tot alle andere festivals waar je hebt ferry1gedraaid?

Dance Valley staat bij mij gewoon bovenaan en dat is niet om extreem aardig te willen zijn voor Dance Valley maar ik vind het heel erg leuk dat DV het enige festival is wat echt helemaal overdag is en niet diep de nacht in gaat. Veel festivals beginnen om 2 of 3 uur en gaan door tot een uur of 6 ’s nachts en dan komt er zo’n moment in het evenement dat er een overgang is van frisse mensen die er helemaal lekker zin in hebben naar zombienation, naar een stel idioten en mongolen die helemaal lijp zijn. Dance Valley houdt die goede sfeer vast omdat het overdag is. Je hebt het zonnetje (als het mee zit), je ziet mensen in het gras zitten, beetje chillen, nassen. Als ze een dj willen checken die ze graag willen zien kunnen ze dat zelf bepalen. Echt goed.

Worden de festivals in het buitenland wel beter, bijvoorbeeld in Engeland?

Engeland is altijd wel goed geweest en een geduchte tegenstander van Nederland. Maar dat zijn de festivals waar ik het net over had die ’s middags beginnen en de nacht in gaan. Zeker Engelsen gaan nogal goed aan de drank en helemaal los. Dan krijg je zo’n moment dat het je tegen gaat staan. Nederlandse festivals zijn over het algemeen gewoon beter.

Neem aan dat je wel een aantal Engelse festivals doet deze zomer?

Ja ik sta op zowel Global Gathering als Creamfields.

Doe je ook nog steeds Judgement Sundays op Ibiza?

Nee daar ben ik mee gestopt, dat heb ik 6 jaar gedaan. Wel leuk is dat Jules hier op het podium staat vandaag. Maar ik ben zelf dit jaar voor het eerst in Amnesia voor Cream wat ik samen doe met Paul van Dyk. Daar zal ik 7 keer draaien.

Met je nieuwe album L.E.F. (Loud, Electronic, Ferocious) ging je een andere richting in, meer electro/techno, is dat de nieuwe Ferry Corsten of slechts één kant van je?

Dat is een kant van mij zeker, ik wil niet zeggen dat het de nieuwe Ferry is en ik nooit meer terugkijk naar trance. Het album is ook gemaakt met een trance gedachte. Voordat ik doorbrak met trance in 1999 (Out of the Blue) heb ik van alles gemaakt. Van house tot gabber, techno, drum & bass. Als je dan doorbreekt met trance daarin blijft hangen en dat 6 jaar doet komt langzaam de drang naar boven om heel openminded  en vrij te gaan produceren met andere invloeden. Maar dan wel in de zin dat het één geheel is. Het moet wel in het verlengde liggen wat je doet en bij mekaar passen. Een album moet heel afwisselend zijn dat vind ik lekker. Vergelijk het maar met een rockartiest die ook eens een rockbalad doet, dat is gewoon goed, dan blijft het in dezelfde saus zeg maar.

Bij je niet bang dat je echte trance fans afhaken?

Ik weet dat mensen veranderingen altijd heel moeilijk vinden. Dat heb ik zelf ook met de cd’s van Cafe del Mar. Elk jaar klinkt die cd zo anders als die van het jaar ervoor, als je dan voor de eerste keer luistert heb je zoiets van dit is kut. Als je dan 2 of 3 keer luistert vind je al een aantal tracks erg lekker en later vind je de cd gewoon briljant. Het duurt even voor mensen ergens aan gewend zijn. Bij mijn sound is dat ook zo. Eigenlijk ben ik al 4 jaar sinds Punk bezig om het langzaam te veranderen en op een gegeven moment moet je dan zeggen: dit is het. Maar op dit album vind je ook Galaxia wat een echt trance plaat is en Beautiful wat trance is met een electro achtige invloed. Voordat er iets uitkomt moet ik het zelf leuk vinden. Ik moet er zelf helemaal achter staan. Als ik een trance plaat heb die de hele wereld goed vindt maar ik zelf niet achter sta dan blijft het een smet op wat ik gedaan heb.

ferry2Heb je mensen waaraan je nieuwe tracks laat horen, die een oordeel geven?

Ik heb bij mij 6 mensen op kantoor werken waaronder echte muziekfreaks. Die laat ik het wel horen en met die feedback doe ik dan wat ik wil.

Je fans zijn erg belangrijk voor je, je doet wel vaker Meet & Greet’s zoals nu, wat willen ze het meeste van je weten?

Ja, de fans zijn heel belangrijk. De vraag die ik het meest krijg is of ik me niet moet gaan voorbereiden voor mijn set. Dat is wel leuk, ik draai natuurlijk wekelijks en ook af en toe tussendoor dus ik ben altijd wel voorbereid om het zo maar te zeggen. Ik hoef dus niet in een stil hoekje te gaan zitten om te mediteren om voorbereid te zijn. Dat is een vraag die altijd terug komt.

Kan je ook zo voorbereid zijn dat je op een soort van automatische piloot draait?

Ja, als je een lange tour hebt zoals bijv. in Amerika van 5 weken waar je dan 25 optredens achter elkaar hebt dan komt het wel voor dat je dezelfde set draait als de avond ervoor. Je hebt niet elke dag nieuwe muziek en je probeert natuurlijk wel elke avond de beste platen te draaien uit je collectie dus het komt wel voor ja.

Hoe zorg je ervoor dat je nieuwe muziek krijgt als je onderweg bent?

Ik krijg veel mp3’s opgestuurd van platenmaatschappijen en draai veel eigen muziek. En bij elk hotel is het van ‘hebben jullie wireless internet of kabel’. Wat dat betreft ben ik een internetjunk: altijd blijven polsen wat er aan nieuwe muziek voorradig is en vervolgens downloaden. En als je dan weer terug bent in Nederland ligt er ook nog eens een stapel nieuw materiaal te wachten wat via de post is binnengekomen.

Wat wil je nog tegen je fans zeggen?

Dat ik hoop ze volgende week weer te zien tijdens 'Ferry Corsten at the Park' in Rotterdam.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws