Dr. Motte vs Loveparade

Partyscene Redactie | 20 april 2006
headlines

De allereerste Loveparade was bedoeld als demonstratie, waar 350 man achter een paar auto’s met keiharde house aanliepen. Niemand had toen kunnen denken dat het evenement uit zou groeien tot een van de grootste dance spektakels ter wereld, waar een jaar of toen later al meer dan een miljoen bezoekers op af kwamen. dr. motteDe laatste jaren ging het niet echt lekker. Er waren conflicten met de gemeente Berlijn en de organisatie kreeg het twee jaar lang niet voor elkaar een parade te organiseren. Dit jaar gaat het evenement wel weer door, mede door het bijspringen van een dikke sponsor. Alleen oprichter Matthias Roeingh a.k.a. Dr. Motte doet niet meer mee.

Een telefoontje naar het hoofdkantoor van de Loveparade leert dat er onenigheid bestond tussen Dr. Motte en de rest van het team. Ze waren het niet langer eens over de te varen koers en er werd totaal verschillende gedacht over het concept en over de keus van de muziek. Beide partijen hebben gisteravond dan ook besloten om niet langer samen te werken. Daarmee verliest de Loveparade na zeventien jaar zijn geestelijke vader. “Voor alle artistieke en inhoudelijke belangen is deze stap onvermijdelijk,” laat Rainer Schaller, manager Loveparade GmbH en baas van sponsor McFit, weten. Het evenement stapt een nieuw tijdperk binnen. Het nieuwe concept wil af van de Loveparade als techno-parade, en moet het feest naar een hoger en vooral ook breder niveau tillen, om daarmee meer bij te dragen aan de veranderingen binnen de internationale scene van elektronische dance muziek. Op de editie van 2006 komt het volledige spectrum van dance aan bod. Een van de redenen voor de breuk is dat Motte het niet eens was met het plan om bezoekers van de Loveparade via internet te laten beslissen wie er op de trucks draait en welke muziek er voorbij komt. Schaller: “Deze maatregelen zijn hard nodig en bieden meer transparantheid, kwaliteit en internationale allure. En de Loveparade GmbH heeft al meer van 420 aanvragen vanuit de hele wereld ontvangen voor een plaats op een van de veertig trucks.” Toch is het vertrek van Dr. Motte een flinke aderlating voor de Loveparade. Hij zal dan ook voor het eerst niet zijn traditionele speech houden op de sluitingsceremonie op 15 juli. loveparade logoDat zal voor veel die hard fans toch nog even slikken zijn.

Dr. Motte heeft zojuist een persverklaring afgegeven over zijn vertrek, dat niemand verwachtte, zo zegt hij zelf. “Het was ons doel om de Loveparade dit jaar door te laten gaan en dat hebben we bereikt. Daar ben ik blij om,” laat Motte weten. Het verkopen van aandelen aan de nieuwe investeerder, Rainer Schaller, heeft dat mogelijk gemaakt, maar Motte zal zich er verder niet meer mee bemoeien. Dr. Motte: “Mijn interesse was en is nog steeds een palet aan gelijke muziekstijlen in al zijn facetten, zonder uitzonderingen. Het draait allemaal om inhoud, culturele ontwikkeling, het laten zien en publiceren van artistiek werk, met behulp van een daarvoor ontwikkelt platform: de parade. De parade in Berlijn faalde niet vanwege zijn inhoud, maar wegens omstandigheden van buiten af.” Volgens de oprichter is de parade altijd een internationaal platform geweest en gesprekken met de nieuwe mensen over de inhoud mislukten vanaf het begin door verschillende standpunten en niet omdat er een bepaalde stijl of genre uitgesloten werden. “Ik zal niet meer beschikbaar zijn voor wat voor elektronische dance parade dan ook,” legt Motte uit. “Ik heb besloten om de weg vrij te maken en me terug te trekken van de uiteindelijke realisatie ervan. Ik wens alle deelnemers van de Loveparade Berlijn dat ze hun geest behouden en dat de Loveparade een vreedzaam evenement zal blijven.’    

De Loveparade vindt dit jaar plaats op zaterdag 15 juli in het centrum van Berlijn. Binnenkort meer info over dit onderwerp op Partyscene. Meer informatie vind je op www.loveparade.net.    

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws