PS Interview: Sébastien Léger

Partyscene Redactie | 28 februari 2006
headlines

Sébastien Léger werd vooral bekend als producer en dj van funky house, een genre dat hij met liefde achter zich gelaten heeft. sebastien legerNu rockt hij de wereld met zijn stuwende electrohouse. Ruim een jaar geleden verruilde hij zijn vaderland voor Nederland, een keus waar hij nog geen spijt van heeft. Sébastien heeft zijn draai hier wel gevonden.

Tekst: Jesse Voorn

Je nieuwe plaat heet Brouwersgracht. Een ode?
Sébastien: “Ik heb aan de Brouwersgracht, in Amsterdam, gewoond en ik was helemaal verliefd op dat huis. Daarom heb ik deze twee tracks gemaakt, als een hommage aan die locatie. Maar nu heeft iedereen het over Take Your Pills. En verder ben ik erg druk met remixen. Muziek is bij mij onvoorspelbaar. Je kunt een nummer maken waarvan je denkt dat het een grote hit wordt, maar dat niets doet, en een nummer dat je even snel in elkaar zet en dat gigantisch wordt. Zoals Take Your Pills.

Leuk advies in het uitgaansleven…
Sébastien: “Hahaa, ja. Ik heb dat nummer in een uur gemaakt. Ik drink zelf niet en ik gebruik ook geen drugs, dus het was een grapje tegenover mezelf. Ik had gewoon een stompzinnig zinnetje nodig.”

Je stijl is enorm veranderd. Wat is daar de reden van?
Sébastien: “Het is inderdaad enorm veranderd. Ik kom van de funky housescene, een jaar of zes geleden, maar als ik muziek maak dan moet ik daar ook erg enthousiast over zijn en dat was ik niet meer over die funky house. Er waren teveel mensen die het maakten en er waren teveel platen in die stijl. Voor mij was het niet goed meer, omdat ik er geen ontwikkeling meer in zag. sebastien legerHet is te mainstream en commercieel geworden en het gevoel was eruit. Daarom ben ik overgestapt op electro.”

Waarom juist die stijl?
Sébastien: “Het is de beste muziek om mezelf uit te drukken. Het is zeker niet om de hype die nu rondom het genre heerst. Toen ik die funky house maakte, produceerde ik ook techno en electro, alleen weet niemand dat. Ik ben nu eindelijk dat imago van funky house dj en producer kwijt, maar het heeft heel lang geduurd om van dat Franse stigma af te komen.”

Hoe moeilijk was het om daar vanaf te komen?
Sébastien: “Heel er moeilijk. Mensen zijn aan bepaalde dingen gewend en als je een artiest leuk vindt, dan verwacht je ook dat hij altijd hetzelfde doet. Mensen zijn namelijk heel conservatief. Voor mij werkt dat niet, omdat ik graag vooruit ga. Maar sinds twee jaar is het goed en begrijpen mensen dat ik heel breed ga, van house tot techno en electro. Als Madonna nu nog steeds ieder jaar een nieuwe Holiday zou maken, dan zou ze er vandaag de dag ook niet meer zijn. Ze is veranderd en met haar tijd meegegaan en dat probeer ik ook te doen. Ik denk soms nog wel eens dat ik veel groter en beroemder geweest zou zijn als ik die oude stijl was blijven doen, sebastien legeromdat ik bekend sta als pionier van die funky house, maar dat zou me echt heel erg vervelen.”

Zien mensen je nog steeds als die pionier dan?
Sébastien: “Yeah. Ik ontvang nog iedere week e-mails met vragen wanneer ik weer terugkeer naar die stijl. In Frankrijk was ik een van de pioniers en de scene in Parijs was te gek en op dat moment ook heel cool. Ik heb er ook absoluut geen spijt van, want het heeft me gemaakt tot wie ik nu ben, maar ik mis het ook niet.”

Heeft je verhuizing naar Amsterdam nog invloed op je muziek gehad?
Sébastien: “Nee, niet zoveel. Misschien sta ik nu meer open voor trance, hahaaa. Dat kennen we in Frankrijk niet. Het is niet mijn ding, maar het heeft wel bepaalde interessante aspecten. Ik woon hier nu ruim een jaar en de cultuur is wel heel anders. Ik voel me in Nederland beter dan in Frankrijk, meer thuis. Maar ik zal er altijd aan herinnerd blijven worden dat ik niet in Frankrijk ben. Zo zijn meisjes hier veel spontaner dan daar en de feesten zijn ook beter. Zelf ga ik niet meer uit, dat heb ik genoeg gedaan. Als publiek ben ik ook heel moeilijk. Ik blijf liever thuis om muziek te maken en te relaxen. Slapen is een van mijn favoriete bezigheden.”

Ben je in Nederland anoniemer dan in Frankrijk?
Sébastien: “Ik was in Frankrijk vooral bekend als artiest en niet als dj en dan sta je al minder in de aandacht. Maar ik voel me in Nederland bekender. sebastien legerIk was wel eerst een dj. Ik ben op veertienjarige leeftijd begonnen en op mijn vijftiende was ik resident in een gay club. Nu ben ik 27, ervaring genoeg.”

Je zei dat Take Your Pills in een uur gemaakt is. Krijg je het beste resultaat als je nummers heel impulsief maakt?
Sébastien: “Ja, altijd. Hoe meer je nadenkt over een nummer en hoe langer je eraan werkt, zeg, langer dan twee dagen, dan heb je minder succes. Als ik heel snel iets maak, dan werkt dat het beste. Het gaat er namelijk om hoe simpel iets is. Muziek moet niet te moeilijk zijn, want hoe complexer je muziek is, hoe minder mensen je er  mee kunt raken. Maar des te meer respect je krijgt.”

Wat prefereer jij? Respect of de stem van je publiek?
Sébastien: “Pfffffffffff, ik weet het niet. Het krijgen van respect is het beste dat je als producer kan hebben, absoluut, maar respect betaalt de rekeningen niet. Ik weet niet wie dat zei, maar ik zeg het ook vaak. Je hoeft niet persé iets commercieels te maken om geld te verdienen. Je moet gewoon jezelf zijn en muziek maken voor jezelf en als mensen het dan ook leuk vinden, dan is dat perfect. Dat probeer ik ook te doen. Ik volg de muziek en zit niet vastgeroest in één stijl. Ik ontwikkel met de muziek mee en dat is belangrijk als je een lange carrière wilt hebben, zoals ik wil. Als je aan de top wilt blijven, moet je de grenzen oprekken.”

Sébastien is zaterdag 4 maart live én als DJ te bewonderen op fire! in het Haarlemse Patronaat. Kijk voor meer informatie op www.sebastienleger.net.  

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws