Meningen verspreid over invoering discopas

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
headlines

Vanuit het nachtleven komt kritiek op de stappas die dertien clubs in Amsterdam willen invoeren. De pas, waarop het gedrag van de feestganger wordt bijgehouden, zou uitgaan minder leuk maken en slechts schijnveiligheid creren.

Dertien clubs, die anoniem willen blijven, besloten woensdag de pas gezamenlijk in te voeren. Ze nemen nu contact op met de politie en de gemeente om te kijken naar de mogelijkheden.

''Wat is in hemelsnaam de motivatie om deze pas in te voeren?'', vraagt Remco Doorn van de Belangen Vereniging Dance zich af. ''Zijn er cijfers die laten zien dat het er dusdanig onveilig aan toe gaat in clubs dat we met passen moeten werken?'' Hij kent ze niet.

Volgens Ton Poppes, eigenaar van Escape op het Rembrandtplein, moet de pas preventief werken tegen 'raddraaiers'. Tegelijkertijd verklaart Poppes echter dat er 'geen probleem' is met 'de veiligheid in Amsterdamse clubs'.

Ook de Nachtwacht, een stichting die opkomt voor de belangen van de Amsterdamse nacht, is kritisch over het plan. ''Het is een slechte zaak als de nachthoreca meegaat in de populistische houding van de overheid om met drastische maatregelen een schijnveiligheid te creren'', zegt woordvoerder Dick Koopman.

Doorn gelooft ook niet dat het er met de pas veiliger op wordt. ''Mensen die je wilt weren, zijn juist de mensen die het makkelijkst en het snelst met de pas zullen sjoemelen.''

Op de pas komt een chip met gegevens van de eigenaar van de pas - foto, adresgegevens - en de mogelijkheid aantekeningen te maken van slecht gedrag. Heeft de clubber in de ene tent een meisje in haar bil geknepen, komt hij de andere twaalf tenten ook niet in.

''Negenennegentig procent van het uitgaanspubliek is te goeder trouw'', zegt Koopman. ''In plaats van iedereen te belasten met een pas, kunnen beter andere maatregelen genomen worden'', denkt hij. ''Een nachthufterkaartspel voor portiers lijkt me veel zinvoller.''


Annie, hou jij me passie ff vast...

Poppes noemt als tweede reden voor het invoeren van de stappas de marketingmogelijkheden: ''We willen de Amsterdamse clubs groot in de publiciteit brengen, en dat kan met een duidelijk veiligheidsbeleid. Bovendien kan de database van pashouders gebruikt worden om 'acties breed aan de mensen te communiceren''. De Amsterdamse clubbezoeker betaalt per jaar vijf euro voor een pas. Toeristen kunnen voor 2,5 euro een pas kopen die een jaar geldig is. ''Die krijgen daar een boekje bij met een overzicht van alle clubs.''

Reinet Krijger van de Amsterdamse afdeling van Horeca Nederland noemt nog een reden voor het systeem. De clubs proberen er de steeds strenger wordende regels van de overheid mee voor te zijn. ''Clubs zijn verantwoordelijk voor alles wat er binnen gebeurt, zelfs voor wat er voor hun deur gebeurt. De gemeente kan een club na agressie of drugshandel sluiten.'' De pas moet de kans op dit soort incidenten verkleinen - en duidelijk maken dat de clubs zelf hard bezig zijn met aanpak van problemen.

De VVD ziet wel wat in de preventieve werking van de pas. ''Er gebeuren toch de nodige dingen in de horeca. Al zijn de meeste incidenten op straat - en daar helpt de pas natuurlijk niet tegen,'' aldus voorzitter Eric van der Burg van de VVD-raadsfractie.

De achttien
Achttien clubs doen mee aan 'Panel Deurbeleid', maatregelen om discriminatie aan de deur te voorkomen en om de sfeer in het uitgaansleven goed te houden. Van die achttien doen dertien nog onbekende clubs mee aan de stappas. Paradiso en Melkweg hebben al laten weten de pas niet te willen invoeren.

De achttien zijn:
Jantjes Verjaardag
News
Westport
More
Supperclub
Jimmy Woo
Caribbean
Panama
Melkweg
Hotel Arena
Powerzone
Caf Meander
Paradiso
Magazijn
Da Bounce
Ministry
Escape
Rain

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws