Red Bull Music Academy Seattle 2005

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
headlines

Met een zelfontwikkeld en baanbrekend lesprogramma, is door de jaren heen een geheel eigen traditie ontstaan van food for the brain en beats for the feet, zoals Public Enemy ooit zei. Tijdens de Academy wordt namelijk informatie en inspiratie geput uit alle mogelijke bronnen die voor handen zijn: het uitwisselen van ideen, invloeden en anekdotes, onderlinge verhitte muzikale discussies, de gezamenlijke kick van een avond in da club of simpelweg door tijdens de lunch met de handen een beat te drummen op tafel.

Mocht je nog niet bekend zijn met het concept, de Red Bull Music Academy ziet er ongeveer zo uit: twee groepen van ieder dertig ambitieuze DJs, producers en muzikanten, met uiteenlopende muzikale en culturele achtergronden, komen samen in een unieke lokatie. De aanwezige sprekers en mentors zijn zowel levende legendes die een essentile rol vervulden in de muziek van vroeger, als buitengewoon getalenteerde jonge producers van de muziek van nu. Hun werkterrein: de vele studios en speelruimtes die de Academy rijk is, uitgerust met DJ-sets, mengtafels, samplers, synths en de nieuwste software. Duur van het programma: twee periodes van twee weken. Kans om de experience of a lifetime te beleven? Als we de verhalen van eerdere deelnemers mogen geloven, is dat in ieder geval iets dat zeker is.

Na gedenkwaardige edities in Berlijn, Dublin, New York, Londen, Sa Paulo, Kaapstad en Rome landt de Academy in dit jaar in Seattle, The Emerald City in het noord-westen van de VS. Seattle staat bekend als een stijlvolle en intieme metropool, hoe tegenstrijdig dat ook klinkt, wiens karakter naadloos aansluit bij dat van de Academy. Belangrijk is de muzikale historie van de stad, die gedurende de 20e eeuw zeer vruchtbaar is gebleken. Denk aan de uitstekende jazz-traditie, de hectische garage-rock van de jaren 60, het ontstaan van het Sub Pop label en natuurlijk de invloedrijke grunge in de jaren 90. Artiesten als Ray Charles, Quincy Jones, Ernestine Anderson, The Ventures, Jimi Hendrix, Kurt Cobain en rapper Sir Mix-a-Lot opereerden vanuit Seattle tijdens de hoogtijdagen van hun carrires. De plaatselijke gemeenschap is trots op deze muzikale en artistieke geschiedenis en koestert deze bijvoorbeeld door middel van het Experience Music Project. Dit popmuseum besteedt aandacht aan elke relevante muziekstroming van de afgelopen vijftig jaar, van het begin van de rockn roll, via de underground disco jaren tot aan de geboorte van hiphop.

Maar misschien wel het belangrijkste argument voor de organisatie om dit jaar te kiezen voor Seattle is de pioniersgeest van de stad en de progressieve mentaliteit van haar inwoners. Een eeuw geleden was de stad het epicentrum van de door goudkoorts gedreven mijnwerkers en kolonisten. Vandaag de dag heerst er een sfeer, mede dankzij de vele studenten van de Universiteit van Washington, waarin verschillende culturen en rassen zich vrijelijk bewegen en met elkaar vermengen. Bewijs daarvan is het feit dat Seattle de meeste kinderen uit gemengde ouders kent van de gehele VS. Voeg daarbij het schitterende decor van de Olympic Mountains, de Cascade Range en Lake Washington en het lijkt haast onmogelijk om een plek te bedenken die beter geschikt is om iemands creativiteit en fantasie te prikkelen dan deze.

Iedereen die dit jaar mee wil doen aan de Red Bull Music Academy in Seattle kan zich tussen 18 april en 3 juni 2005 opgeven door een volledig ingevulde vragenlijst met bijbehorende mix-CD of compilatie van eigen producties inclusief een recente foto te sturen naar de Red Bull Music Academy.

Er zullen uiteindelijk zestig deelnemers worden geselecteerd. Reis- en verblijfskosten worden vergoed door de Red Bull Music Academy. Je kunt als je wordt uitgekozen worden ingedeeld in term 1 (6 t/m 18 november 2005) of term 2 (27 november t/m 9 december 2005). Er wordt van je verwacht dat je beide terms vrij houdt.
Uiterlijk 29 juli 2005 hoor je per e-mail of je bent uitgenodigd of niet. Ook als je je al een keer eerder, zonder succes, hebt ingeschreven nodigen we je van harte uit om het nog een keer te proberen. Zoals sommige deelnemers die zich meerdere keren hebben ingeschreven al hebben ervaren, kan je doorzettingsvermogen wel degelijk beloond worden.

Alle info vind je op www.redbullmusicacademy.com, waar vanaf 18 april ook de inschrijfformulieren beschikbaar zijn. Daar is ook een grote verscheidenheid aan fotos, video-streams, reports en Academy-ervaringen uit het verleden te vinden, alsmede een complete lijst van sprekers en deelnemers die er mede voor hebben gezorgd dat de Red Bull Music Academy is uitgegroeid tot wat het vandaag is..

Vanaf 3 april zijn in alle Nederlandse vinylspeciaalzaken Cd-roms te vinden met de inschrijfformulieren. De lijst met adressen is te bekijken op www.redbull.nl.

Workshop Term 1: 6 18 november 2005
Workshop Term 2: 27 november 9 december 2005
Inschrijving: 18 april - 3 juni 2005

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws