Horeca Amsterdam krijgt mogelijk vrije openingstijden

Partyscene Redactie | 5 januari 2003
headlines

Nu moeten cafés nog door de week om 01.00 uur en in het weekeinde om 03.00 uur dicht. Alleen zaken die een nachtvergunning hebben, mogen langer open blijven. Stadsdeel Centrum vindt dat onderscheid echter 'achterhaald.' Voortaan mag de horecaondernemer zelf zijn openingstijden kiezen. Voordat een kroeg langer open mag blijven, moet wel worden voldaan aan de geluidseisen.

''Ook het verleden van een ondernemer telt mee. Is hij een notoire overlastveroorzaker, dan kan hij het schudden,'' aldus stadsdeelvoorzitter Anne Lize van der Stoel. ''Bovendien moeten we steeds kijken waar een zaak zich bevindt. Is het een buurt waar vooral wordt gewoond, dan doen we het niet.''

Tegelijkertijd wordt het handhaven van de regels verbeterd. De hoop is dat het vrijgeven van de openingstijden er uiteindelijk voor zal zorgen dat de politie meer tijd krijgt om de échte probleemgevallen aan te pakken, in plaats van te controleren of de sluitingstijden wel worden nageleefd.

Daarnaast worden overtredingen van ondernemers secuur bijgehouden. Beruchte overtreders worden door Van der Stoel aangesproken op hun gedrag en, indien nodig, wordt hun vergunning ingetrokken. Ook moet er een piketdienst van de dienst Milieu en Bouwtoezicht komen, waar bewoners ook 's avonds en 's nachts terecht kunnen met hun klachten.

De sluitingstijden van terrassen worden niet versoepeld, omdat omwonenden juist hiervan vaak de grootste overlast ondervinden. De huidige tijden (01.00 uur door de week en 02.00 uur in het weekeinde) blijven daarom gehandhaafd.

Wel vindt het stadsdeel het idee van 'een terrasseizoen' achterhaald. Stoeltjes op de stoep moeten dus ook vóór 1 maart en na de zomer kunnen, mits de ondernemers zich aan de regels houden. Alles binnen 'de punaises' dus en op tijd sluiten. Bovendien wordt van de ondernemers verwacht dat ze er alles aan doen om de overlast tegen te gaan.

Overigens is het stadsdeel geen voorstander van nog meer horecagelegenheden op het Rembrandtplein en het Leidseplein. Het bestuur ziet wel mogelijkheden voor uitbreiding van het aantal cafés en restaurants in het oostelijke deel van de binnenstad en op de IJ-oevers.

En er is meer: wat het stadsdeel Centrum betreft mogen in bepaalde gevallen best parkeerplaatsen worden opgeofferd om een terras te creëren. Ook zou de Reguliersdwarsstraat - een van de drukste uitgaansstraten - 's avonds moeten worden afgesloten voor verkeer. In oktober 2001 werd hier een man doodgeschoten, omdat hij de weg blokkeerde.

Het bestuur van stadsdeel Centrum zou ook graag zien dat horecaondernemers hun toiletten in de toekomst openstellen voor niet-klanten, en dan vooral voor vrouwen.

Bron: Het Parool.

(toegevoegd:01-05-2003/12:15)

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws