Interview: Mike Ravelli / 30 jaar Stalker

frank | 10 april 2013
interviewsPrecies 30 jaar geleden opende Stalker haar deuren. Een voormalig pakhuis in de Kromme Elleboogsteeg, gelegen in het centrum van Haarlem werd omgebouwd tot club. Een legendarische club en één van de oudste clubs van Nederland. Mike Ravelli begon ooit als lichtman bij deze club. Tijd voor een interview!

Tekst: Frank Böhm

Hoe kwam je ooit bij Stalker terecht?
Ik kom uit Haarlem en de enige gelegenheden waar goede muziek werd gedraaid waren het Patronaat en Stalker.  Toen ik 16 was probeerde ik er altijd naar binnen te sneaken met een nep ID maar door mijn jonge uiterlijk werd ik vaak geweigerd. De eerste keer dat ik eindelijk  Stalker binnen stapte schrok ik eigenlijk een beetje. Allemaal aparte gekke mensen, rare muziek, strobo's, rook, losgaand publiek. Een beetje te heftig voor kleine Ravelli.

Toen ik mijn eerste platen bij de platenzaak kocht leerde ik ook Michael van Lierop (DJ Ille Bitch) kennen. We werden dikke matties en trokken veel samen op. Via hem leerde ik ook mensen bij Stalker kennen. Doordat ik een technische voorkeur heb stond ik vaak bij de licht jockey te checken hoe de avond verloopt en op een gegeven moment mocht ik het een keer zelf proberen. Ik vond het echt super cool om die lichten te doen want daar kon je de mensen ook echt mee los laten gaan, net als de dj met de muziek. Dat vond ik zo leuk en al snel kreeg ik een baantje aangeboden.Wat heb je nog meer bij Stalker gedaan?
Ik ben dus begonnen als lichtman waar je je doordeweeks ook als een soort conciërge nuttig maakt. Tegenwoordig draai ik er natuurlijk plaatjes, help af en toe bij de programmering en ik mocht ook de internationale DJ's  in de watten leggen. Ik weet nog goed dat ik een DJ net had afgezet bij zijn hotel en dat ik één minuut later door hem werd opgebeld: ik moest meteen terug komen want er was iets ergs gebeurd! Op de muren van zijn kamer zat overal schijt en het bed was onder gepist en er lagen overal kleren en omver gegooide spullen. Bleek dat ze hem de verkeerde sleutel hadden mee gegeven en toevallig had een andere klant zich net uitgeleefd en was er in z'n naakie vandoor gegaan zonder dat het hotel er erg in had!

Wat waren jouw grootste Stalker dieptepunt en hoogtepunt?
Geen diepte punten, alleen een paar blauwtjes haha! En hoogtepunten? Te veel om op te noemen. Als DJ heb ik voor veel grote artiesten mogen draaien zoals 2000 and One, Justice, Einmusik en nog velen meer. Hoogtepunten die nog het best in mijn herinnering staan zijn de avonden met Miss Melera, die gingen echt keihard los maar natuurlijk zijn er nog vele andere legendarische avonden geweest.Heeft jouw carrière baat gehad bij Stalker?
Als Stalker er niet was weet ik niet wat er van me geworden was. Door dat ik als lichtman avond na avond heb kunnen zien wat DJ's wel en niet goed deden en ik zelf natuurlijk ook regelmatig een kans kreeg heb ik veel mogen leren wat het betekent om in een club te draaien. Het publiek wat in Stalker komt danst niet uit zichzelf en je moet verschrikkelijk goed opletten wat je doet. Eén verkeerd nummertje en iedereen verdwijnt in no time naar de bovenzaal en dan mag je heel erg je best doen om iedereen weer naar beneden te lokken. Het voor mij echt een super goede leerschool geweest.

Wat zijn de plannen voor de 30e verjaardag?
De verjaardag wordt gevierd net zoals bij iedereen die 30 wordt. Alle familie, kennissen, vrienden en iedereen die maar wilt is uitgenodigd en we gaan er met z'n allen goed tegenaan, twee dagen lang! Qua muziek is er in het weekend gevuld met vernieuwende muziek maar met een toegankelijk karakter. Iets waar Stalker nog altijd voor staat en volgens mij ook de reden is dat iedereen hier altijd zal blijven terug keren. 

Hoe zie je de toekomst van Stalker?
Gek genoeg zie ik Stalker op die plek tussen alle huizen midden in het eeuwen oude centrum nog vele tientallen jaren bestaan. Ik weet dat het management verschrikkelijk veel tijd steekt in de samenwerking met buurt en Stalker bezoekers tevreden te houden. Samen met goede muziek zal er altijd vernieuwing plaats vinden en blijft Stalker wat het altijd al is geweest. De enige echte house club van Haarlem!Zal Stalker uiteindelijk een vergunning tot 6u krijgen of 24uurs vergunning?
Dat is niet echt mijn afdeling en ik hoor daar eigenlijk weinig over. Maar persoonlijk heb ik ergens wel het vertrouwen dat gemeente begrijpt hoe belangrijk Stalker is voor Haarlem en dat het in het belang van iedereen is om de juiste modus te vinden in de sluitingstijd. Ik denk dat als men de sluitingstijd tot 7 uur zou verlengen dat dit voor de buurt al veel beter is. Ik begrijp niet dat ze het niet gewoon proberen om de tijden wat te verschuiven. Als het niet werkt om wat voor reden dan ook is Stalker de eerste die zal ingrijpen en dat is een punt dat de gemeente nog wel eens vergeet volgens mij.  

Als je onbeperkt budget zou hebben wat voor episch feest zou je dan in Stalker willen doen?
Ik zou de hele buurt een weekendje weg sturen en dan in alle zalen, zolder kamers, wc's, werkhokken en kantoortjes vol stoppen met de tofste djs en bands uit Haarlem en de hele wereld. Uiteraard dan ook een goede chill out area met een top barbecue in de steeg en dan vervolgens op een nette tijd weer stoppen natuurlijk…

Tenslotte, hoe gaat het met jouw DJ carrière nu?
Ik ben super blij hoe het nu gaat, kom op veel toffe plekken door het hele land en geniet met volle teugen van mijn "werk" . Het doel is om de wereld af te reizen en ik kom stapje voor stapje dichterbij.

Dit weekend wordt er dus flink gefeest in Stalker! Vrijdag trapt Monoloc het feestelijke weekend af met een drie uur durende set. Dit talent begon rond zijn twintigste te draaien in verschillende clubs in Tel Aviv. Kort daarna volgde ook Europa en de VS. Aangetrokken door het opkomende uitgaansleven, vestigde Monoloc zich uiteindelijk in Boedapest. In de bovenzaal zullen Stalker resident dj’s als Mark Boon, Bas Slop, JVW, Artee en Mark McTavish achter de draaitafels plaatsnemen. De bovenzaal is zonder twijfel dé plek voor de typische Haarlemse technosound.

Na de dikke vrijdag is zaterdag tijd voor deel twee van dit nu al legendarische verjaardagsfeestje. DJ en producer Edu Imbernon zal uit Valencia over komen vliegen om een stevige set neer te zetten. Afkomstig uit het zonnige zuiden, brengt Edu Imbernon een groovende en gevoelige sound. Natuurlijk ontbreekt het deze zaterdag niet aan Stalker talent! Mike Ravelli & Miss Melera doen waar ze goed in zijn, namelijk back2back de toko collectief aan het dansen brengen. Ille Bitch, Sven prinsen en Terry Toner hebben allen gemeen dat ze in Stalker begonnen zijn. Tijdens het 30 jarig jubileum zijn ze terug met een gezamenlijk doel, de zaterdag een plekje geven in de geschiedenisboeken!
In de bovenzaal een bonte verzameling artiesten uit 30 jaar Stalker. Bekende en minder bekende namen die jaren lang de bovenzaal voorzien hebben van dansbare hip-hop, disco en funk platen komen op deze avond bij elkaar om die favoriete plaatjes nogmaals te draaien. Denk onder andere aan Sjef Rolet, Helena, Elected en De Snorren! Tickets verkrijgbaar via http://www.clubstalker.nl/tickets.htm

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws