5 vragen aan Timo Maas

Partyscene Redactie | 3 november 2010
interviews

Duitse top-dj vrijdag in de Melkweg  

Timo Maas

De Duitse dj/producer Timo Maas, samensteller van de nieuwe Balance-cd en vrijdag te bewonderen in de Amsterdamse Melkweg, heeft altijd een breed publiek aangesproken met zijn grensoverschrijdende geluid. Inmiddels is hij een gevierd artiest in binnen- en buitenland, maar hij was al een gevestigde naam in de UK voordat ze in Duitsland ook maar iets van hem af wisten. Dat heeft hem de geuzennaam De Engelsman opgeleverd.

 

Tekst: Aron Friedman

 

1. Voor jou liep de weg naar Duitse erkenning via het buitenland.

Timo: “Er stond in 2001 een groot interview met mij in het Duitse dance-tijdschrift Raveline, getiteld ‘de Engelsman’. Dat was wel een fenomeen in die tijd, een Duitser die niet beroemd was in eigen land, maar wel razend populair in Groot-Brittannië.”

2. Hoe heeft jouw sound zich ontwikkeld in de loop der jaren?

Timo: “Ik heb altijd geprobeerd een open vizier te houden naar alle genres. Mensen hebben me wel eens trance-dj genoemd, dan weer techno-dj, en dan weer een house-dj. Maar ik zou zeggen dat wat ik het meeste draai dezer dagen is verschillende varianten van techno.”

 

3. Hoe heb je dat verwerkt in je nieuwe Balance mix-cd?

Timo: “De mix is best wel eclectisch geworden. Er zijn ook veel eigen producties op gekomen, zoals ik die ook met Santos maak. Ik denk dat het een goede afspiegeling is geworden van wat ik in de clubs draai. Er zijn veel rockinvloeden op de eerste cd te horen, met ook veel producties van anderen. De tweede cd is meer een duik in de sound die ik in de clubs draai: drie uur ‘s nachts, kop naar beneden, handen in de lucht, ogen dicht en trippen maar.”

 

4. Timo Maas klinkt trouwens behoorlijk Nederlands.

Timo: “Ja, dat klopt. Mijn vaders familie komt uit de Duits-Nederlandse grensstreek. Oorspronkelijk was het Van Maas. Maar ik ben stiekem wel blij dat één van mijn voorvaderen de Van naar alle waarschijnlijkheid heeft verkocht voor een grote hoeveelheid alcohol. Anders had het toch een beetje stom geklonken: Van Dyk, Van Maas…”

 

5. Heb je een speciale band met Nederland?

Timo: “Ik heb er heel vaak gedraaid sinds 1998, veel in clubs en ook op festivals als Dance Valley. Ik moet wel zeggen dat ik voornamelijk in de Amsterdamse clubs heb gestaan. Veel minder bijvoorbeeld in Rotterdam. Ik kan het altijd goed vinden met de Nederlanders. Dankzij de overeenkomsten met de Duitse taal kan ik altijd wel een beetje begrijpen waar ze het over hebben. Ik kan me ook goed vinden in de Nederlandse opvattingen over blowen, haha!”

Het volledige interview dat Aron Friedman met Tima Maas had, kun je lezen via deze link. De Duitse dj/producer staat op vrijdag 5 november in de Amsterdamse Melkweg tijdens Klinch, als onderdeel van zijn wereldwijde Balance 017 Tour.

Timo Maas

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws