Icicle; drum & bass-producer vindt z\'n geluk in Londen

Partyscene Redactie | 18 juni 2010
interviews

‘Dubstep en drum & bass zijn nauw met elkaar verbonden’

Love2Party is niet vies van drum & bass. Regelmatig besteden wij aandacht aan de scene en haar artiesten, waarvan de ene na de andere Nederlandse producer doorbreekt in het buitenland. Het pad werd geplaveid door Noisia en Black Sun Empire. Daar wordt nu dankbaar gebruik van gemaakt door de volgende lichting talenten. Ook Icicle is een naam om te onthouden.

 

Tekst: Aart Gaasbeek

Anderhalf jaar geleden trok Jeroen Snik alias Icicle de stoute schoenen aan en vertrok naar het Mekka van de drum & bass, London. In het middelpunt van de scene gedijt hij goed met als hoogtepunt een albumdeal bij Shogun Audio van DJ Friction. Icicle: “Nog steeds is Engeland de bakermat van d&b. Er zat voor mij niets anders op dan te verhuizen. Je hebt daar de meeste feesten, maar bovenal woont iedereen er met wie ik graag wil samenwerken. Het was dus vooral een praktische keuze.”

Het gaat Icicle goed. Minimaal twee gigs per week en een debuutalbum in aantocht. Icicle: “Drum & bass is nog steeds één van de meest populaire stromingen in Engeland. Er blijft nieuwe aanwas komen. Die gaan de eerste jaren voor het makkelijke werk à la Pendulum maar switchen later over op de diepere sound.”

IcicleHet is een roerige tijd voor de Londense clubscene. Na het faillissement van Matter is misschien ook het doek gevallen voor Fabric, op vrijdagen sinds jaar en dag vaste honk voor menig d&b liefhebber. Volgens Icicle is er leven na de Fabric. Icicle: “Er gaan geruchten dat Ministry of Sound de club overneemt. De programmering zal dan commerciëler worden maar de club blijft tenminste bestaan. Fabric heeft ook een monopolie in de scene. Zij bepalen wie of wat cool was. Draai je niet in de Fabric dan tel je niet mee. Wereldwijd kijken promotors wat er in Fabric gebeurt. Een optreden betaalt zich ook elders uit.”

Na twintig 12” releases is Icicle druk bezig met zijn debuutalbum op Shogun Audio. Icicle: “Het concept is klaar. Acht tracks zijn tot nu toe goedgekeurd en ik ben op zoek naar vocalisten om het album op te sieren. Het wordt een divers album waarop ik alle aspecten van mezelf wil laten horen.” En dat is divers. Icicle heeft zowel een melodieuze als een donkere techy kant. Hij zoekt altijd naar de ideale mix. Icicle: “Door de jaren heen zijn mijn producties donkerder geworden. Ik houd van minimaal en ‘to the point’. Geen onnodige elementen in een track om het alleen maar dikker te maken. Het moet donker, gestript en dansbaar zijn. Geen stoomtrein die maar door dendert. Ik probeer in mijn muziek industrieel en funky bij elkaar te brengen.”

Icicle experimenteert ook met andere genres. Wie zijn releases en myspace-pagina checkt, komt ook dubstep en techno tegen. Icicle: “Drum & bass blijft overheersen, maar daar houdt het voor mij niet op. Dubstep en drum & bass zijn nauw met elkaar verbonden. Producers van beide scenes kennen elkaar goed, ze draaien op dezelfde feesten en maken muziek samen. Er is sprake van een grote kruisbestuiving. Ik draai tegenwoordig ook dubstep tijdens mijn drum&bass-sets en dat wordt goed opgepakt.” Dubstep leek veel drum&bass-heads weg te trekken maar volgens Icicle wordt drum&bass er alleen maar beter van. Icicle: “In het begin ontplofte de dubstepscene hier letterlijk. Het trok veel publiek weg. Nu de storm is gaan liggen merk je dat steeds meer mensen nieuwsgierig worden naar drum&bass. Muziek met een zware bassline is weer hip. De commercie duikt op dubstep en neemt daar stiekem steeds meer drum&bass in mee.”

Aanstaande zaterdag keert Icicle voor even weer terug in geboorteplaats Eindhoven. Het wordt een ware reünie. Icicle: “Het feest wordt georganiseerd door Nymfo en Proxima. Proxima is mijn kleine neefje. Het is echt leuk weer eens met hen te draaien. Toen ik een aantal jaar geleden vanuit Nijmegen naar Eindhoven verhuisde, hebben we bijna non stop in de studio doorgebracht. Ik was al een stuk verder met produceren en voor hun ging er een nieuwe wereld open.” Met weemoed spreekt hij over zijn Eindhovense periode maar bovenal is hij trots dat hij in London is geslaagd. Icicle: “London bruist op alle vlakken. Ik raak gemotiveerd en geïnspireerd door die stad. Er gebeurt altijd wel wat en promotors kiezen niet alleen voor de makkelijke weg.” Dit in tegenstelling tot Nederland waar een hele generatie promotors langzaam verdwijnt. Icicle: “Dit komt niet ten goede aan kwaliteit. Veel organisaties kiezen voor de makkelijke weg en de geijkte artiesten. De tijd dat er gevarieerd en gedurfd werd geprogrammeerd is voorbij. Hopelijk staat er snel een nieuwe lichting op.”

Met de d&b erfenis in Eindhoven zit het wel goed. Aan de hand van oudgediende Nymfo organiseert Proxima aanstaande zaterdag een nieuwe editie van Breek met een volledig Eindhovense line-up.

Icicle

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws