De kritiek van DJ Karizma

Partyscene Redactie | 18 oktober 2007
interviews

"Zelfs een rockplaatje schuw ik niet"

Dat DJ Karizma ‘een mind of its own’ heeft, blijkt uit zijn set in de Stereo Sushi afgelopen zaterdag. Het publiek gaat helemaal los op de verschillende genre en artiesten die de revue passeren.

Na de release van zijn debuutalbum zit de carrière van Chris Clayton ofwel Karizma in de lift. De uit Baltimore afkomstige dj/producer draaide afgelopen zaterdag in de Belgische club Stereo Sushi. Wij kregen de tijd om hem een aantal vragen te stellen. Een gesprek over liefde voor muziek, geld en de hedendaagse dansscène volgde.

 

Tekst: Evert-Jan Hofland

Foto’s: Jos Kottmann   

 

Dat DJ Karizma ‘een mind of its own’ heeft, blijkt uit zijn set in de Stereo Sushi afgelopen zaterdag. Het publiek gaat helemaal los op de verschillende genre en artiesten die de revue passeren. Van Toto tot Ben Westbeech, van de Talking Heads tot Dennis Ferrer, van Earth wind and Fire tot Quentin Harris. Dik vier uur lang geniet een uitzinnig publiek van een sterk gemixte en zeer diverse dj-set. Die diversiteit in zijn muziek heeft hij nodig om te overleven in de dancewereld, vertelt Karizma ons een aantal uur voor zijn optreden.

Sinds de release van je Album A mind of its own kan niemand meer om DJ Karizma heen. Hoe is het allemaal begonnen met je carrière?

“Al vanaf het moment dat ik kon luisteren, ben ik bezig met muziek.Karizma: “Al vanaf het moment dat ik kon luisteren, ben ik bezig met muziek. Ik heb een muzikale familie. Zo is Billie Holiday mijn oudtante. Vanaf ongeveer mijn dertiende jaar ben ik bezig met het dj-vak en een jaar of acht geleden leerde ik via een vriend DJ Spen kennen. Hij heeft me erg geholpen met mijn eerste stappen in het productievak. Al snel produceerde ik beats voor zijn Basement Boys-project en Jasper Street Company. Na een aantal jaar vond ik dat te beperkt, er is immers veel meer dan vocale house. Ik ben toen zelf nummers gaan produceren. A mind of its own is daarvan het resultaat. Een album waar ik veel kanten van mijzelf laat zien en dat zeer divers is.”

Je bent niet in een hokje te plaatsen?

Karizma: “Nee, er is zoveel mooie muziek in veel verschillende stijlen. Als je mijn mix-cd’s of live-sets beluistert, hoor je veel verschillende genres terug. Daaronder soul, funk, deephouse, vocals, hiphop. Zelfs een rockplaatje schuw ik niet.”

Samen met Kenny Dope heb je de nieuwe editie van Soulheaven gemixt. Ben jij een dj van de oude garde, of is die mix via de computer tot stand gekomen?

Karizma: “Mijn mix-cd’s zijn altijd live opgenomen, zonder behulp van computers. Dat is zo fake. Als je het schijfje van Kenny Dope beluistert, dan hoor je dat de mix met een computer tot stand is gekomen. Je houdt je fans voor de gek en met zo’n staat van dienst, kun je toch wel gewoon live mixen?”

Je bent kritisch over je collega’s?

Karizma: “Ja, dat klopt. Het draait in de dancescene momenteel te vaak om de verkeerde dingen. Als bekende dj’s in een commerciële club staan, passen ze hun sound meteen aan en stikt het van de cheesy hitjes. Als je Karizma boekt, dan krijg je Karizma. Daar betaal je toch voor? Niet voor een hitjesdraaier. Een klein beetje aanpassen mag natuurlijk best, maar je sound veranderen - dat kan toch niet de bedoeling zijn? Het is ook de taak van een dj om het commerciële publiek een klein beetje op te voeden. Als ik daardoor niet in grote clubs word geboekt, dan is dat jammer. Maar ik houd vast aan mijn eigen sound. Het is ook niet eerlijk voor de mensen die wel voor die sound komen, al zijn het er maar twee.”

Wat is volgens jou het probleem?

Karizma: “Geld, dat is het probleem. Dj's die zeggen dat ze liefde voor muziek hebben, yeah sure. Eerste klas vliegen, vijf sterren hotels eisen en veel te veel geld voor een gig - dat verziekt de scene. Ik zit tien uur met mijn benen in mijn nek in het vliegtuig, slaap Ik zit tien uur met mijn benen in mijn nek in het vliegtuig, slaap van mijn part in een shitty hotel, maar geniet van de platen die ik draai.van mijn part in een shitty hotel, maar geniet van de platen die ik draai. Er is niets mooier om te zien dat andere mensen genieten van je sound. Daar kan geen dollar tegenop. Ik draai wat ik mooi vind en als een promotor mij daardoor niet meer boekt, dan is dat jammer.”

Zie je de toekomst van de housescene nog wel positief in?

Karizma: “Ja man. Er zullen altijd liefhebbers van kwaliteit zijn. Voor die mensen blijf je het doen. Ik geniet van het leven en heb de mooiste baan die er is. Ik ben super druk op het moment met produceren van nieuwe tracks en het maken van remixen. In januari komt het remixalbum van A mind of its own uit met remixen van onder andere dj Spinna en Gregory. Sinds de release van mijn album gaat het ook steeds beter met mijn dj-boekingen. Vandaag voor het eerst in België, dit weekend voor het eerst in Nederland en in november ben ik twee keer geboekt op Southport Weekender. Een keer draai ik in de Big Room en een keer in de Bacardi B-bar. Zo’n boeking op het walhalla van de soulvolle house is echt een eer voor iemand als ik. Nee, de toekomst ziet er goed uit voor Karizma!”

Aankomende vrijdag staat Karizma in de Amsterdamse Jimmy Woo samen met Ron Carroll, Leroy Rey, Real El Canario, Wicked Jazz Sounds en nog veel meer tijdens POW! Deejays Throwdown. Alhoewel dit een besloten feest is, hebben wij 2 x 2 exclusieve plaatsen op de gastenlijst bemachtigd voor jullie. Wil je hier graag bij zijn, stuur dan een mailtje naar Sander ovv DJ Karizma. Soulheaven, gemixt door Karizma & Kenny Dope is over enkele weken verkrijgbaar.

DJ Karizma @ MySpace

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws