Lowlands uitgelicht: Audio Bullys

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
interviews

Hiphop betekent veel voor ons



De Audio Bullys na afloop van hun FF3D-optreden

Tijdens een interview enkele weken voor hun optreden op het afsluitende FF3D Festival gaven ze al aan dat ze maar al te graag weer het podium op wilden gaan. Tom Dinsdale en Simon Franks verlieten hun studio enkel om af en toe de dj te spelen. "Leuk hoor, maar eigenlijk wil ik gewoon een paar nieuwe nummers waar ik veel van verwacht live uitvoeren."

Tekst: JRN
Foto's: Arjan & Rud-gr (cover)


Afgelopen zaterdag stond Audio Bullys op het Rotterdamse Katendrecht om het programma in de house-tent af te sluiten. Een uur lang kwamen de opzwepende klanken voorbij, tegen het einde werd het wel wat saai en eentonig maar het publiek bleef enthousiast. De set bestond natuurlijk vooral uit eigen nummers, inclusief hun energieke remix 'Out of Space' van The Prodigy, tot groot genoegen van het publiek. De bezoekers reageerden ook uitgelaten op de nummers van debuut Ego War. Enkelen, al danig van het padje af, klommen zelfs illegaal het podium op om de simpele raps mee te brabbelen. In de set zaten nog maar weinig nummers die straks te horen zijn op het tweede album Generation.



Het dak eraf tijdens hun remix van Out of Space

De herbewerking van Nancy Sinatra's 'Bang Bang Shot You Down' kwam natuurlijk wel voorbij. Het nummer werd gecreeerd midden in de opnames van het tweede album Generation. "We zaten gewoon wat met die sample uit Kill Bill te klooien en gaven het aan bevriende dj Jon Carter die het draaide in de club. Het sloeg meteen aan", zegt Simon. "Eerst wilden we het nummer niet eens op het tweede album meenemen, maar dat zou stom zijn," gaat hij opportunistisch verder. "De tweede plaat is al een tijdje af, maar de platenmaatschappij heeft goede redenen om nog even te wachten. Half oktober zijn de omstandigheden gunstiger," verklaart rapper/zanger Simon Franks. Hij zit onderuitgezakt in een stoel in een luxe hotelkamer te Amsterdam. Producer/dj Tom Dinsdale ligt op het bed, meestal kijkt hij toe hoe Simon de vragen beantwoordt en zal gedurende het gesprek maar een paar keer wat zeggen. Simon is net als op het podium duidelijk de babbelaar.

Komende zaterdag zijn ze weer in Nederland, dan staan ze op het Lowlands-festival. Dat is dan dus voorlopig het enige moment dat er weer wat nieuwe muziek van de twee Londenaren te horen zal zijn. De twee komen graag in Nederland. En ze kennen de weg. Tegen het einde van het interview blijkt Tom ineens toch wat actiever, want hij belt naar een favoriet restaurant in de hoofdstad. "Ik wil reserveren voor zo meteen, graag de plaatsen bij het haardvuur!''



Ook 'Bang Bang Shot You Down' featuring Nancy Sinatra slaat aan

Simon vervolgt: "Na Engeland en Australie zijn we het populairst in Nederland, vermoed ik. Al werden we onlangs herkend in New York. Dat was toch wel heel apart, om in het Mekka van de hiphop te worden aangeklampt. Hiphop betekent veel voor ons. Als ik nu terugkijk, had ik graag meer hiphop op onze 'Back to Mine'-compilatie gehad, in plaats van al die Britse bands. We hebben toen echter snel wat nummers uit ons hoofd opgenoemd, zo kwam die verzamelaar tot stand."
Voor de Back to Mine-reeks worden populaire artiesten gevraagd albums samen te stellen met hun inspiratiebronnen. Audio Bullys kozen naast wat soul vooral voor Britse bands met bravoure als The Kinks, The Stranglers, The Specials en Madness. Niet toevallig doet Madness-voorman Suggs als gast mee op het nieuwe Audio Bully's-album Generation. Evenals de Britse rapper Roots Manuva - tevens met een nummer op de Back to Mine compilatie van Audio Bullys aanwezig. Waarschijnlijk hebben de heren tijdens de totstandkoming van de Back to Mine-cd het contact gelegd voor het nieuwe studioalbum.

De samenwerking met Erick Morillo heeft overigens geen vervolg gekregen op de nieuwe plaat. Vorig jaar maakten ze 'Break down the Doors'. "Dat was een eenmalig iets, die plaat heeft niet veel gedaan, toch!'' Uit zijn blik blijkt dat Simon niet erg trots is op het nummer. Hij praat liever over Amerikaanse hiphop. "Hiphop beinvloedt ons waarschijnlijk het meest.'' Simon somt de namen van Notorious B.I.G., Method Man, Gang Starr en Jay Z, Tom knikt instemmend. "Vooral het laatste album van Jay Z heeft me erg geinspireerd," zegt Simon. "Zijn teksten waarin hij terugblikt op zijn jeugd, waren de directe aanleiding voor het nummer 'Keep on Moving'. Daarin verhaal ik ook over onze beginperiode. Op dit album zing ik ook vaker, ik durf nu meer." Of de heren op Lowlands meer durf zullen tonen, dan tijdens hun optredens op Sensation White en het FF3D Festival, is voor ons een vraag en voor de twee bullys een weet: "We're gonna rock the place!"

De Audio Bullys treden zaterdag van 2200 tot 2300 op in de Bravo-tent

Audio Bullys
Lowlands uitgelicht: Jamie Lidell
Wat mogen we niet missen op Lowlands?

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws