10 vragen aan CONNECTED

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
interviews

Samen bewegen op warme muziek


Al driekwart jaar organiseren Gerd en Pathless CONNECTED in Club Waas. Deze kleine en vaak broeierige 4lux-labelavonden met regelmatig live-optredens van (inter)nationale muzikanten geven hen de mogelijkheid mensen te laten dansen op muziek die ze zelf het liefst horen, draaien en produceren. En ze hebben er elke maand zelf ook veel plezier in. Love2Party stelde het duo 10 vragen.


Door: FF Erik

1) Wat is CONNECTED?
Gerd: CONNECTED is een toffe clubavond van het label 4lux Recordings uit Rotterdam. Elke tweede zaterdag van de maand kan je hier terecht om te dansen op de plaatjes van Pathless en ondergetekende al dan niet in combinatie met een vet optreden van (inter)nationale vocalisten en artiesten. Reeds enkele jaren speelden we met het idee om in Rotterdam een clubavond te organiseren. Wij wilden JUIST in deze stad iets organiseren omdat er hier op het gebied van soul, funk en broken beats nauwelijks iets gebeurde. Da Circle Of Sole was er bijvoorbeeld nog niet toen wij voor het eerst met Hans van Land van Waas spraken over een clubavond. Hans was zojuist gestart met zijn restaurant en had er wel oren naar. Vooral omdat hij zelf een grote passie heeft voor zwarte muziek. Helaas is het er nooit van gekomen totdat ik Andre Dadi, de programmeur van Waas, in oktober 2004 op de Oude Binnenweg tegen het lijf liep. Een afspraak was snel gemaakt en CONNECTED was geboren.


Gerd

Pathless

2)Wie zijn Gerd en Pathless?
Pathless: Vroeger kocht ik o.a. altijd platen bij Bullit records in Eindhoven. Het was 1989 toen ik daar het underground muziekmagazine EP Connection zag liggen dat over Detroit Techno en Chicago house ging. Ik was daar toen erg mee bezig. Het werd gemaakt door Mark Ripmeester en Gert-Jan Bijl. Destijds waren er nog niet zo veel mensen met house bezig en ik belde ze op. Kreeg ik iedere keer pa Bijl aan de telefoon die zei dat Gerd er niet was. Op een gegeven moment hoorde ik dat hij door de week in dienst zat in Breda op de Trip van Zoudtlandkazerne als sergeant administratie. Je gelooft het niet, maar Gerd was mijn opvolger en had al veel gehoord over de vorige sergeant administratie die er een puinhoop van maakte. Dat was ik dus. We bleken vrijwel dezelfde mening en muzieksmaak te hebben al kocht Gerd meer engelse platen en ik meer Amerikaanse. We hielden beiden van Don Carlos, Vincent Floyd, Reload, Rhythm is Rhythm, Carl Craig, etc. Gerd heeft een rationeel karakter, ik een impulsieve en intuitieve. Gerd is meer een twijfelaar dan ik en ik ben weer vaak te passief, vind ik zelf.


3)Wat willen jullie ermee bereiken?
Gerd: CONNECTED staat voor "met elkaar in contact komen" en, als het even kan, samen bewegen op warme muziek. Dat is wat wij willen bereiken. Gelukkig zie je op de CONNECTED-feesten inderdaad dat mensen snel contact met elkaar maken. De sfeer is ongedwongen, ongeforceerd, luchtig en vrolijk. Wij proberen met de weinige liquide middelen die we hebben er altijd een speciaal feest van te maken. Bijvoorbeeld met ballonnen, chupa chups of rozen. Het klinkt simpel maar het is heel effectief. Je ziet dan dat mensen elkaar een roos geven of samen met een ballon op de dansvloer dansen en plezier hebben.


4)Is het een mooie hobby met publiek erbij of willen jullie daadwerkelijk iets veranderen aan het uitgaan in Rotterdam?
Gerd: Het is in de eerste plaats een mooi moment om met vrienden samen te zijn. Ten tweede kunnen we dansen op toffe muziek. Verder zijn er momenteel weinig zaken in Rotterdam die de muziek waar wij zo van houden, programmeren. Vandaar dat wij het samen met Waas maar zelf zijn gaan doen. Nu hebben we tenminste weer een vaste stek waar we elk weekend terecht kunnen om uit je dak te gaan of gewoonweg om te 'socializen'.
Pathless: Persoonlijk ben ik helemaal voor het veranderen van dingen op uitgaansgebied, maar Gerd denkt daar anders over. Dan heb ik het niet over het uitgaan in Rotterdam alleen, maar over uitgaan in het algemeen en dat mag van mij wel veel spannender zijn. Wat dat betreft ben ik heel ongeduldig, maar Gerd zegt altijd dat het wel komt.

5) Gaan jullie deze zomer nog naar festivals?
Gerd: Met de Flowriders staat een aantal festivals in binnen- en buitenland aan. Check: Flowriders. Met Gerd houd ik het even rustig omdat de release van het nieuwe Gerd-album voor de deur staat. Deze staat gepland voor oktober. Ik zal dan een DJ-tour doen in o.a. Amerika, UK, Japan en Europa. Deze zomer houd ik het qua boekingen rustig zodat ik een aantal studioprojecten waar ik met diverse mensen aan werk, kan afronden alvorens de hectische tijden rondom het Gerd-album aanbreken.

Flowriders bij CONNECTED, 9 april 2005

6)Waarom zijn er zoveel vrouwen die van jullie muziek houden?
Gerd: Gelukkig komen er altijd veel vrouwen op CONNECTED. Zij maken je feest. Wij horen van veel dames dat ze de muziek mooi en melodieus vinden. Dat spreekt hen aan. Het langzame en lome van soul en het exotische en soms zelfs erotische van bijvoorbeeld latin is iets waar vrouwen vol voor gaan. Gewoon heerlijk om te zien als je zo'n plaat opzet.
Pathless: Omdat we over het algemeen warme muziek draaien die vrij catchy is, doch niet commercieel, maar ook niet hard of moeilijk is.

7) Er wordt door sommige anonieme posters op Love2Party kritiek gegeven op Club Waas omdat men vindt dat de avonden daar teveel op elkaar lijken.
Wat vinden jullie daarvan?

Gerd: Ik begrijp niet dat mensen zich zo druk maken over wat er op een forum wordt gezegd. Dat zijn 1 of 2 mensen die niets beters te doen hebben. Ik heb er geen tijd voor om het te lezen dus ik weet niet precies wat je bedoelt. Als er mensen zijn die kritiek hebben op Waas in het algemeen of op CONNECTED in het bijzonder, dan blijven ze toch gewoon gezellig thuis voor de buis met een vette zak chips en een breezer. Zulke mensen hebben we niet nodig om een mooie en leuke avond neer te zetten. Wij richten ons op de mensen die zelf het feest willen en komen maken. Niet van die lui die maar langs de zijlijn staan te kijken welke plaat je op welke manier inmixt. Ga dan zelf maar je feestjes organiseren, maar doe dat dan vooral niet in Waas.

8) Wat was het muzikale hoogtepunt van alle CONNECTED's tot nu toe?
Pathless: De leukste avond vond ik tot nu toe de avond in januari met Colonel Red omdat er een leuke sfeer was en mede omdat de Kolonel helemaal uit zijn dak ging.
Gerd: De optredens van alle artiesten en bands die we tot nu toe hebben mogen ontvangen. En die ijskoude nacht in februari toen er toch nog een kleine 150 man de vrieskou hadden getrotseerd om de hele avond op down-tempo soul en mid-tempo groovers te dansen.

Colonel Red bij CONNECTED, 8 januari 2005

9)Heeft de stad Rotterdam raakvlakken met andere steden zoals London, Atlanta, Toronto, New York, Berlijn, Tokyo en Amsterdam waar de broken beat stroming ook succesvol is?
Pathless: Het is en blijft een klein wereldje. En dus is het voor een beperkt aantal mensen. De beleving is absoluut hetzelfde waar dan ook, al heb ik vaak het idee dat ze in het buitenland wat meer open minded zijn en sneller opgaan in nieuwe dingen. In ieder geval is Nederland absoluut geen pionier op muzikaal en cultureel gebied, helaas. Wij volgen altijd na Engeland, Duitsland, Frankrijk of Amerika. Broken beats komt bijvoorbeeld uit Engeland en wij geven er in Nederland een eigen draai aan.

Dave Jones aka Maddslinky aka Zed Bias van Phuturistix samen met Gerd

10)Hoe zien jullie de toekomst van de muziek die jullie draaien en live brengen?
Pathless: De broken beat stroming zal nooit echt groot worden, is mijn overtuiging. Bovendien zijn we absoluut niet alleen met broken beats bezig. Er zijn zoveel stijlen waar we ons mee bezig houden. Trouwens, met house had ik destijds wel het gevoel dat het groot zou worden. Om eerlijk te zijn denk ik dat het hoogtepunt op broken beat-gebied al geweest is, maar ik ben daar niet zeker van, omdat het grote publiek meestal wat trager reageert. Dit bedoel ik trouwens absoluut niet negatief, maar het werkt nu eenmaal zo. Dus als de media en de majors het alsnog oppikken, zou de sound nog kunnen groeien. Van mij hoeft het in ieder geval niet commercieel te worden, maar wat meer aanhang zou wel leuk zijn.

De foto's zijn bij diverse CONNECTED's gemaakt door: FF Erik


Komende zaterdag 11 juni is de volgende CONNECTED in Club Waas. Gerd en Pathless draaien samen met DJ/zanger Xantone Blacq. Tot september is er even een zomerstop. Daarna gaan ze weer verder. Check de Preview en WIN gastenlijstplekken.

LINKS
4lux
Gerds Essentials

Lees ook:
10 vragen aan DJ Emjay
10 vragen aan Hip To The Jive
10 vragen aan Bart Skils
10 vragen aan Da Circle Of Sole
10 vragen aan Joris Voorn

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws