Roger Sanchez

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
interviews

De wereld zou er beter uitzien als mensen meer moeite doen om elkaar te begrijpen


Zijn carriere begon in '94 met een aantal releases op het vermaarde Amerikaanse houselabel Strictly Rhythm. Al snel daarna mocht de spierbundel uit New York muziek van popsterren als Michael Jackson, Jamiroquai, Brand New Havies en Soul II Soul remixen. En uiteindelijk verscheen in 2000 zijn debuutalbum First Contact, bekend van de hitsingle 'Another Chance'. Maar nog bekender is hij van zijn avontuurlijke housesets, veelal te horen tijdens zijn eigen 'Release Yourself'-avonden op Ibiza. Roger Sanchez verovert de wereld!

Tekst: Marcel


Als iemand de evolutie van house heeft meegemaakt, dan is dat Roger Sanchez wel. Al Vanaf 1989 maakt hij platen onder pseudoniemen als Transatlantic Soul, Underground Solution en Tribal Confusion. Daarnaast heeft hij de muziek van popartiesten als Michael en Janet Jackson, Jamiroquai, Brand New Havies, Babyface, Diana Ross, Chic en Soul II Soul in een dansbaar jasje gestoken. Voordat zijn debuutalbum Contact verscheen, moesten we het met louter mixalbums doen. Negen stuks tot nu toe, zijn nieuwe Release Yourself-mixverzamelaar meegerekend. In de beginperiode van de housemuziek, aan de andere kant van de oceaan, volgden talentvolle jongens als Daft Punk en Basement Jaxx de succesvolle remixer op de voet. Zij lieten zich inspireren door de S-Man, die deze benaming ontleent aan zijn samenwerkingsverband met DJ Sneak en protege Junior Sanchez, tezamen The S-Men. Ironisch genoeg waren het zowel Daft Punk als Basement Jaxx die met hun albums de wereld eerder veroverden. Totdat Roger daar definitief verandering in bracht met zijn album 'First Contact'.


Je kunt veel over Roger Sanchez beweren, maar hij heeft altijd muziek met zijn gevoel gemaakt en de commerciele belangen geen rol laten spelen. Natuurlijk maakte hij de fantastische remix van Michael Jackson's 'Don't Stop Till You Get Enough' niet voor niets. Integendeel, het heeft hem genoeg glasharde dollars opgeleverd. Toch draaide het niet om het geld, maar om de eer. Het genoegen dat 'Wacko Jacko' juist hem om een remix vroeg. Het werd hem ook gevraagd! Meer sterren deden dat. Jamiroquai's Jason Kay stond toch echt bij Sanchez op de stoep. En ook Sharleen Spiteri, de zangeres van de rockformatie Texas, meldde zich in levenden lijve. "Het geeft een enorme kick dat zulke artiesten jouw om een remix vragen," zegt Sanchez trots. "De remix voor Jamiroquai vond ik de leukste klus. Ik ben een onwijze fan van JK. Maar hij ook van mij, bleek achteraf. Dat vond ik in eerste instantie erg vreemd. Maar nu house net zo mainstream is geworden als popmuziek, begin ik het te begrijpen."

Architect
Voordat Roger zich serieus op de muziekwereld stortte, studeerde hij aan de school voor architectuur in Manhattan. Om de studie te bekostigen, werkte hij in een supermarkt, vlak bij het ouderlijk huis. Van dat geld kocht hij niet alleen schoolboeken, maar ook spuitbussen om tezamen met wat vrienden de stad te bekladden. "Die tijd is erg belangrijk geweest voor mijn carriere", blikt Roger terug. "Via de graffitiscene kwam ik in de breakdance-wereld terecht. Het breakdancing bracht me bij de Masters at Work-street parties die Kenny Gonzales organiseerde. Daar voerde hiphop de boventoon, en het was Todd Terry die deze muziekstijl mengde met house. (Denk maar aan het hiphouse-nummer 'I'll House You', onder zijn Jungle Brothers-pseudoniem - red.) 'Todd was God', geloof me. Ik kon wel uren achter elkaar dansen op zijn platen. Hierdoor werd de drang om zelf te gaan draaien groot. Ik was een jaar of twintig toen mijn carriere in een stroomversnelling terechtkwam. Het nadeel daarvan was dat ik mijn studie moest opgeven."



Ik rook en drink niet en probeer in mijn vrije tijd veel te fitnessen

Zijn Release Yourself-clubavond, elke maandag in de Pacha, levert elke week een uitverkocht huis op. Voor de Sanchez-kenners is de benaming van zijn clubavond niet nieuw. Onder zijn Trance Atlantic Soul-pseudoniem scoorde hij in '94 een bescheiden clubhit met 'Release Yourself'. Roger verlangt terug naar die tijd. "Het was een periode waarin housemuziek nog niet commercieel werd uitgebuit door grote platenmaatschappijen. Daarnaast bestond het wereldje voornamelijk uit liefhebbers." Naast zijn overbekende clubavond, kunnen fans van Roger ook wekelijks hun held op de radio in Groot-Brittannie, Italie, Cyprus, Griekenland, Ierland, Italie, Frankrijk, Spanje en Nederland horen. De naam van de show? Release Yourself natuurlijk.

Macho
Een op de millimeter geschoren ringbaardje, een afgetraind lichaam en het onafscheidelijke kangopetje op het hoofd. Het stoere imago is erg belangrijk voor Roger Sanchez. "Ik rook en drink niet en probeer in mijn vrije tijd veel te fitnessen," verklapt hij zijn geheim. Ook over zijn prive-leven houdt hij niets achterwege. "Of ik een goede familieman zou zijn? Absoluut! Mijn vriendin en ik praten de laatste tijd veel over onze toekomst. We willen graag een kindje, maar op dit moment is dat - gezien mijn hectische levenswijze als dj/producer en cluborganisator - vrijwel onmogelijk. Sommige dingen kun je echter niet plannen, dus zien we wel hoe het loopt."
Voorlopig kiest Roger voor het bestaan als wereldreiziger. Niet voor niets spreekt hij vier vreemde talen: Frans, Spaans, Italiaans en een tikkeltje Japans. "Het is toch machtig om je verstaanbaar te kunnen maken in al die landen waar je komt om te draaien? Bovendien zou de wereld er veel beter uitzien als mensen meer moeite doen om elkaar te begrijpen."

WIN WIN WIN WIN!!
Roger Sanchez treedt zaterdag op tijdens 5 Days Off. In de Paradiso zal hij, bijgestaan door Tom de Neef en San Proper, een 4 uur durende dj-set neerzetten. Love2party geeft kaartjes weg. Weet jij waar Roger Sanchez woont? Stuur dan een mailtje naar Sander met je volledige naam. Winnaars krijgen donderdag bericht.


Preview en prijsvraag Luvdancin @ 5daysoff
Impressie en prijsvraag Warp night @ 5daysoff
Algemene info en volledige line-up

Release Yourself
5daysoff

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws