Joost van Bellen over de Matthaus Passion Remix

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
interviews

Johan Sebastiaan Bach op housebeats



Joost van Bellen

Op 17 april vinden in de Amsterdamse Melkweg twee uitvoeringen van Matthaus Passion - the remix plaats. Het is een bijzonder project waaraan dj/producers: Joost van Bellen, Aardvarck, Laidback Luke, Lemon8, Ronald Molendijk, Steve Rachmad meewerken. Samen met vj's Gerald Van Der Kaap, Michal Butink en Roel Wouters zal het gezelschap garant staan voor een opmerkelijke avond! Exclusief voor Love2Party geeft Joost van Bellen tekst en uitleg

De basis van de uitvoering vormt de muziek van Bach, zoals die in verschillende versies op geluidsdragers vastligt. Daar overheen klinken de beats, de muziek wordt versneld of vertraagd en wordt live door de dj's aangevuld en becommentarieerd met andere muziek. Op de schermen verschijnen door de muziek getriggerde patronen en beelden van de vj die betrekking hebben op het verhaal. De muziek wordt aangevuld en onderbroken door live vertolkte recitatieven of aria's ('Erbarme dich') of een koor dat op het videoscherm oplicht en 'Oh Haupt voll Blut und Wunden' zingt.

Joost legt uit wat de de formatie van plan is
Joost: "Huib Schreurs van de Groene Amsterdammer heeft samen met Cor Schlosser van de Melkweg een snood plan gesmeed. De Matthaus Passion van Johannes Sebastiaan Bach op dansbeats zetten met beeld erbij. Voor het beeld vroegen ze Gereld van der Kaap, en hij heeft mij erbij gehaald. Ik, op mijn beurt, de andere dj/producers. Het betreft hier dus een voorstelling, geen geluidsdragers voor de verkoop. Dat is een verhaal wat misschien in de toekomst zou kunnen gaan spelen. Uitvoering is 17 april in de melkweg, 2 keer, met een afsluitend feest. Afgelopen zondag zijn verschillende koorstukken opgenomen op beeld en geluid, het toonkunstkoor heeft de delen die wij gaan gebruiken speciaal voor ons gezongen. Dat was top! We hebben advies van de heer Winfried Maczewski, dirigent van het toonkunstkoor en het koor van de Nederlandse opera. Het project wordt gefinancierd door vele fondsen. Geen commercieel verhaal dus, maar kunst, omdat we daar zin in hebben."



Laidback Luke

L2P: Op welke manier hebben jullie de muziek van Bach omgebouwd? Wat kunnen we er van verwachten?

Joost: "Iedereen moet eigenlijk nog beginnen, dus over het resultaat valt nog weinig te zeggen."

L2P: Jullie beseffen dat Bach zich drie keer in zijn graf omdraait, als hij hier van zou horen. Is de connectie van dance met klassiek wel mogelijk en reeel?

Joost: "Bach was een innovator, die het er waarschijnlijk helemaal mee eens zou zijn!"

L2P: Gaan jullie met het resultaat live op de planken?

Joost: "Dat ligt aan wat er in de studio gebeurt. Sommigen zullen het semi live gaan doen, weer anderen zijn nog in dubio. Het is nog niet helemaal duidelijk dus. Het is wel mogelijk, want er wordt waarschijnlijk gewerkt met klassieke stemmen live, voor enkele aria's."



Lemon8

L2P: Wanneer valt de deadline? En wanneer ligt het resultaat in de winkel?

Joost: "De deadline voor de muziek is half maart. Maar het zal niet in de winkel komen te liggen. Na de deadline gaan de videokunstenaars er beeld op monteren."

DE TITEL IS GEWORDEN:
MATTHAUS PASSION
THE REMIX
EEN AVONTUUR IN BEELD EN GELUID


Dj's Joost van Bellen, Aardvarck, Laidback Luke, Lemon8, Ronald Molendijk, Steve Rachmad
Vj's: Gerald Van Der Kaap, Michal Butink, Roel Wouters
Onder leiding van: Gerald Van Der Kaap (beeld) & Joost van Bellen (muziek)
MELKWEG - The Max - donderdag 17 april
20.30 u (eerste voorstelling) / 24.00 u (tweede voorstelling)
10,00 + lidmaatschap - vvk start 7 maart

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws