Gayle San

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
interviews

Wijze uitspraken als 'Don't be afraid to go for what you want' en 'The past is like a dream you can't rewind, but the future is what your thoughts make of it' staan synoniem aan de schone verschijning Gayle San. De uit Singapore afkomstige technogodin heeft in Nederland hoge ogen gegooid met haar verrichtingen achter de decks tijdens bijvoorbeeld Awakenings, zaterdag 16 februari mag ze het in Nighttown proberen. Tegenwoordig woont ze in Frankfurt, een muziekstad bij uitstek en een broedplaats voor muzikale creatievelingen als Gayle. Binnenkort verschijnt haar debuutalbum dat het resultaat is van veertien jaar studiovlijt en vooral ervaring. Love2Party sprak met de sympathieke, sensuele en vooral ambitieuze dame die menig (techno)hart sneller laat kloppen.Wat een geweldige vibe heerst er onder het Nederlands publiek


L2P: 2001 ligt inmiddels al een maandje achterons, hoe kijk jij terug op het afgelopen jaar?
Gayle: Over het algemeen is het moeilijk om door te gaan met het heden als je niet terugkijkt en leert van hoogte- en dieptepunten uit het verleden. Het afgelopen jaar zijn er veel goede dingen gebeurd voor mij persoonlijk, maar natuurlijk liep niet alles zoals gepland. Het was echt een hectisch jaar. Ik heb mijn Equator label nieuw leven ingeblazen en daar veel succes mee gehad. Ik heb weinig tot geen vrije tijd gehad wat ik nu wel begin te voelen. Over het algemeen kan ik niet klagen. 2001 bracht veel goede en positieve dingen. Het is weer een extra jaar ervaring en ik heb werderom geleerd hoe ik met bepaalde situaties om moet gaan.
Ik ben op dit moment een heel goed boek aan het lezen en kwam daarin een zin tegen die ik graag met jullie wil delen 'The past is like a dream you can't rewind, but the future is what your thoughts make of it'.

L2P: Omschrijf jouw dj-stijl in 5 woorden?
Gayle: Very percussive, stomping, groovy techno.

L2P: Heb jij het gevoel dat techno nog progressie boekt anno 2002?
Gayle: Techno vernieuwd zichzelf altijd. Natuurlijk zijn er mensen die het daar niet mee eens zijn. Er werd een paar jaar geleden ook gezegd dat techno dood was, maar dat was niet waar. Techno was aan het veranderen, wat het uiteindelijk nog veel interessanter heeft gemaakt door allerlei invloeden uit andere muziek- en cultuurstijlen. Ik zou niet weten waarom techno geen progressie meer zou kunnen maken in 2002. Het kan zelfs nog veel interessanter worden dit jaar. Let's wait and see!the future is what your thoughts make of it


L2P: Ben jij bekend met de Nederlandse dancescene over het algemeen en de techno scene in het bijzonder?
Gayle: Ik ben niet zo bekend met de Nederlandse scene dat ik weet hoe het zich ontwikkeld en wat er in is en wat er uit is op dit moment. Wel heb ik al een paar keer op grote feesten mogen draaien (oa Awakenings, red.) en heb ik het elke keer ontzettend naar mijn zin gehad. Wat een geweldige vibe heerst er onder het Nederlands publiek. Ik vind het echt geweldig met grote festivals zoals Awakenings en Dance Valley die georganiseerd worden. Dat helpt zeker mee aan de vergroting van de techno scene in Nederland.

L2P: Je runt een eigen label en produceert zelf ontzettend veel platen. Is het noodzakelijk dat een dj ook produceert?
Gayle: Ik denk dat het zeker helpt. Het reizen en het draaien over de hele wereld is erg leuk maar voor mij persoonlijk geeft het produceren mij de kans om iets creatiever te zijn. In de studio kan ik mij helemaal laten gaan en andere dingen uitproberen in vergelijking met mijn dj sets die de mensen van mij gewend zijn. Het dj-en geeft mij veel nieuwe ideeen, niet alleen de muziek maar ook de mensen en de reacties op de muziek. Het grootste voordeel van een dj, die ook een producer is, is dat je snel kan zien voor welke sounds de mensen helemaal gaan. Uiteindelijk is het een logische stap voor een dj om te gaan produceren, het gaat hand in hand naarmate je dj-carriere op een hoger platform komt en je langer op dat niveau wilt blijven.The Omen was echt het mecca van de techno


L2P: Was is jouw allerbeste ervaring tot nu toe als dj?
Gayle: Ik ben in 1988 als dj begonnen in Singapore en ben toen redelijk snel naar London verhuisd, wat ik heel spannend vond. Toen ik daar een paar maanden woonde, ben ik gevraagd om in The Omen in Frankfurt te komen draaien. The Omen was op dat moment het mecca van de techno. Het was mijn eerste optreden buiten London en ik had nog nooit een club gezien waar mensen zo 'into the music' waren. De sfeer was daar zo ongelofelijk. Ik heb ontzettend veel top ervaringen gehad na die avond maar deze was er echt een om nooit te vergeten.

L2P: Zijn er dingen binnen de producers wereld waar jij je echt aan stoort?
Gayle: Waar ik mij aan kan storen is als er een bepaalde muziekstijl heel populair is dat er dan allerlei producers komen die daar wel geld in zien en dan keer op keer met dezelfde soort platen komen. Een paar jaar geleden bijvoorbeeld was er een bepaald soort techno heel populair in Frankfurt en sinds dat moment heeft een producer (ik noem geen namen) zijn stijl niet veranderd en elke plaat die hij uitbrengt is een exacte kopie van de vorige. Waarom proberen ze niet die bepaalde stijl naar een hoger niveau te tillen?

L2P: Wat zijn jou goede kwaliteiten op het persoonlijke vlak?
Gayle: Ik ben heel geduldig en heel vrijgevig tegenover mensen die heel dicht bij mij staan. Daarnaast kan ik heel goed luisteren naar mensen. Ik krijg vaak telefoontjes van vrienden op hele vreemde tijden als zij iemand nodig hebben om tegen aan te praten.

L2P: Wie is jouw all time hero?
Gayle: Mijn moeder! Zij is het levende bewijs dat je met een sterke geest en genoeg wilskracht alles kan overwinnen. Ik hoop dat ik haar innerlijke kracht en positieve kijk op het leven meegekregen heb.Don't be afraid to go for what you want!!


L2P: Top 5 van favoriete platen op dit moment?
Gayle: 1. Damon Wild - GPS/Petav Dundov rmx (Music man)
2. Gayle San - Calling (Equater)
3. Gaetano Parisio - The Move (Zenit)
4. Glen Wilson - Humility (Punish Records )
5. Dj Shufflemaster - Geylang Dub (Subvoice)

L2P: Heb je nog spannende plannen voor de toekomst?
Gayle: Ik heb nog steeds een grote passie voor het dj-en, zelfs na 14 jaar. En de laatste paar jaar kan ik echt geen genoeg krijgen van mijn eigen studio. Ik wil het komende jaar doorgaan met het uitbrengen van platen op zowel mijn eigen Equater label als op labels waarop ik al eerder releases heb uitgebracht. Maar het belangrijkste is dat ik ben begonnen aan mijn eerste eigen album. Daarnaast ben ik in december 2001 aan de Equater club tour begonnen die tot ver in 2002 doorloopt.

L2P: Nog goed dronken geweest de laatste tijd?
Gayle: Ik drink geen druppel alcohol, alleen maar water. Nog nooit dus :-)

L2P: Favorite...

Eten: Alles wat lekker spicy is.
Sport: Tennis en zwemmen.
Drink: Water
Avondje uit: Naar een gezellig restaurant met goede vrienden
Hobby: Lezen
Huisdier: geen
Film: Platoon (heb ik 20 keer gezien)

L2P: Tenslotte. Wat is jouw levensmotto?
Gayle: Don't be afraid to go for what you want!!

Tekst Sander

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws