Speedy J

Partyscene Redactie | 10 oktober 2006
interviews

Dutch Champ: Speedy J
Geluidskunstenaar Jochem Paap alias Speedy J heeft in tien jaar tijd een enorme reputatie opgebouwd. Zowel zijn energieke live-acts als de bizarre creaties die hij uit zijn equipement tovert, hebben de wereld veroverd. Het begon voor de Rotterdammer met tracks als 'Something For Your Mind', '303' en later het welbekende 'Pullover'. Met studioalbums als Ginger, Public Energy No. 1 en het vorig jaar verschenen A Shocking Hobby, gaf hij zijn eigenzinnige visie op elektronische muziek en leek het er lange tijd op dat Snelle Jochem zijn welbekende technostijl had verruild voor grauwe, industrieel georienteerde elektronica. Totdat de heftige dansbare plaat 'Electric DeLuxe' vorig jaar in de schappen lag en hij tevens verkondigde aan een heus dansalbum te werken. Op I Love Techno bracht Speedy J met alle gemak 20.000 mensen in extase en in Melbourne deed hij dit dunnetjes over. Love2party zocht hem daar op en sprak met de globetrotter over zijn ervaringen in het buitenland, zijn toekomstplannen en legio andere belangrijke zaken.


L2P: Op het moment ben je op tournee door Australie. Hoe ervaar je dit en waar houd je jezelf in dit land allemaal mee bezig?

Jochem: "In 1998 ben ik ook al op tournee geweest door Australie en dat is me toen goed bevallen. In de weekenden sta ik op de feesten in alle grote steden en doordeweeks heb ik bedongen dat ik gebruik kan maken van een studio. Als je in Australie op tournee gaat ben je al snel een aantal weken kwijt, waarbij je vaak kostbare tijd verliest tussen de optredens door. Op deze manier kan ik gewoon verder werken aan mijn nieuwe album. Aan het grove werk van mijn producties kan ik namelijk in elke studio werken. Het fijne werk maak ik pas af als ik weer thuis ben. Hier in de studio in Melbourne werk ik samen met Steve Law, een lokale producer. Deze jongen heeft ook al samengewerkt met Gert van Veen van Quazar. Van het land zie ik dus eigenlijk niet echt veel, alleen in de grote steden laten vrienden me wel alles zien."

Jochem Paap @ Two Tribes Melbourne 2001, Australie

L2P: Hoe reageert het publiek in Australie op je live-optredens en verschilt dit met de rest van de wereld?

Jochem: "Toevallig stond ik gisteravond ergens op een feest boven Adelaide waar het niet zo goed ging. Het feest vond plaats ergens in de 'bush' ver buiten de stad, het was niet goed georganiseerd en alle apparatuur kwam zwaar onder het stof te zitten. Alles bij elkaar ging het niet lekker, maar dit is wel een uitzondering op de andere feesten. Tot nu toe gaat het overal zwaar los. Vorige week in Sydney stond ik op Detroit versus London en daar had ik Johannes Heil als stevige opwarmer in de Detroit-zaal. Ik ging op zijn set verder en het publiek ging er zwaar voor. In dit opzicht verschilt Australie ook niet met de rest van de wereld en wordt mijn muziek overal wel goed gewaardeerd."

L2P: Hoe kijk je terug op I Love Techno 2000? (voor love2party namelijk 1 van de technohoogtepunten van het afgelopen jaar)

Jochem: "Dit is voor mij een feest geweest waarbij ik voor het eerst weer op een echte grote rave stond, sinds de tijd dat Pullover een grote hit was. I Love Techno sprak mij sowieso aan omdat dit een feest is waarbij het dus echt alleen maar om techno draait. Andere jaren is dit namelijk niet echt het geval geweest en nu was het in vijf hallen alleen maar techno. Na dat optreden heb ik veel positieve reacties ontvangen en het is natuurlijk leuk om te horen dat jullie dit ook zo goed ervaren hebben."

L2P: Wat zijn je plannen voor dit jaar?

Jochem: "Mijn prioriteit is het afmaken van mijn nieuwe album voor Novamute. Ik weet nog niet wanneer dit af zal zijn en kan echt nog geen releasedatum noemen. Hiernaast doe ik nog wel optredens. Waar ik me erg op verheug is Chesterfield Labelland, waarbij ik voor Plus 8 met John Acquaviva en Richie Hawtin op vrijdag 6 april in Nighttown sta."



L2P: Heb je nog plannen in het kader van Rotterdam als culturele hoofdstad van 2001?

Jochem: "Tot nu toe heb ik nog geen leuke aanbiedingen gekregen. Er zijn wel wat vage plannen op me afgekomen, maar deze waren niet interessant. Rotterdam als culturele hoofdstad vind ik zeker wel positief, maar als ik hier wat mee ga doen moet het wel iets zijn waar het publiek wat aan heeft. Tevens is de voorbereiding en promotie van Rotterdam op dit grote evenement minimaal, dit zeker in tegenstelling tot de tweede culturele hoofdstad Porto. Die zijn al jaren geleden met de voorbereidingen hierop begonnen. In deze stad zijn ook alle bewoners erbij betrokken en hebben ze nu alles heel goed op de rails staan."

L2P: In interviews hebben we gelezen dat je van mening bent dat wanneer je een bepaalde muzieksoort door hebt, je dan overgaat op iets anders, vaak het tegenovergestelde. Hoe zie je dit ten aanzien van je live-optredens?

Jochem: "Mijn live-optredens pas ik aan waar ik optreed. Zo heb ik bijvoorbeeld heel veel gewerkt aan een balletvoorstelling en heb ik ook al verschillende theaterproducties van muziek voorzien. Tevens blijf ik bij alle soorten optredens experimenteren met nieuwe geluiden. Zo zal ik ook vanavond bij het optreden op Two Tribes veel tracks van mijn nieuwe album spelen. Zo wil ik altijd vernieuwend bezig blijven."

L2P: Welke Nederlandse producer/DJ wordt volgens jou ondergewaardeerd?

Jochem: "Zonder twijfel Tim van Leyden! Deze jongen heeft heel goed werk geproduceerd voor onder andere Djax Records en Rephlex."

L2P: Welke Nederlandse producer/DJ is overgewaardeerd?

Jochem: "Beetje moeilijk om hier op te antwoorden, omdat ik iedereen wel ken en af en toe tegen kom... maar doe dan toch maar DJ Jean."

L2P: Ga je zelf nog wel eens stappen, dan wel naar optredens van andere DJ's?

Jochem: "Ik zie nog wel eens wat DJ's voor of na dat ik zelf moet optreden. Daarnaast ga ik vrij weinig uit. Maar als ik tijd heb ga ik uit eten of kijk ik een film."

L2P: Waarom heb je nog nooit op Awakenings gestaan?

Jochem: "Ik ben hier wel voor gevraagd, maar dit evenement spreekt mij niet zo aan. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld Dance Valley. Ook zij hebben mij al gevraagd, maar ik wil niet op feesten staan waar ook trance naar voren komt. En aangezien ik regelmatig kan kiezen uit verschillende feesten over heel de wereld, neem ik alleen optredens aan die mij voor 100% aanspreken. Tevens moeten optredens in mijn schema passen. Als ik op vrijdag in Detroit speel, zal ik dus niet op zaterdag weer in Nederland zijn. Zo ben ik voor deze zomer al geboekt voor feesten in Amerika, Singapore, Spanje en Duitsland, waardoor ik dus niet veel in Nederland zal staan."



L2P: Wie zijn je jeugdidolen geweest en hebben ze jou geinspireerd?

Jochem: "Ik heb altijd veel bewondering gehad voor Jimi Hendrix. Het experimenteren wat hij met zijn gitaar doet, doe ik op mijn computer. Juist daarom is deze artiest een inspiratiebron voor mij, maar ik zou nooit zijn muziek opzetten."

L2P: Heb je nog bezigheden naast muziek?

Jochem: "Jammer genoeg hou ik te weinig vrije tijd over. Al mijn tijd besteed ik aan muziek. Graag zou ik wat meer tijd overhouden om aan lichaamsbeweging te doen en ik vind het leuk om te koken."

L2P: Wat is je favoriete prakkie?
Jochem: "Japans."

L2P: Tenslotte, aan wie zou jij nou een bloemetje willen geven?

Jochem: "Aan Miss Monica. De laatste berichten die ik van haar zus hoor, die mijn kapster is, zijn allesbehalve positief. Monica schijnt nog steeds erg ziek te zijn. Zij verdient dus zeker een beterschapbloemetje!"

Samen met Richie Hawtin en John Acquaviva vertegenwoordigt Speedy J het befaamde technolabel +8, tijdens Chesterfield Labelland op 6 april in Nighttown

Tekst: Chrischz en Remko

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws