Wat zijn de beste Amsterdamse clubs volgens The Guardian?

Pieter Hiemstra | 24 maart 2017
lifestyle


De Amsterdamse clubscene is springlevend met drie relatief nieuwe discotheken. Het Britse dagblad The Guardian nam de proef op de som en vroeg verschillende dj's, producers en journalisten naar hun favoriete spot in de hoofdstad. Dit is hun top 5. Bekijk de volledige lijst op hun website.

1: De Marktkantine

De Marktkantine bestaat nu ongeveer twee jaar. Volgens de krant is het de meest ondergewaardeerde club in de Amsterdam, ondanks zijn hoogwaardige en gevarieerde programma. Veel discotheken in de hoofdstad proberen een herkenbaar stijltje te creeëren via een streng deurbeleid. De Marktkantine doet echter minder moeilijk over wie het binnenlaat. Ooit huisde er een theather in het pand en dat zie je nog steeds terug dankzij de zitgedeeltes en het balkon. Daarvandaan heb je mooi uitzicht over het podium. Achter het podium staat een trap met een verdieping hoger een minibar. Muzikaal is de Marktkantine ook erg sterk met nieuwe thema-avonden van dj- en producersduo Red Axes. 

Locatie: Jan van Galenstraat
Info: marktkantine.nl
Opgesteld door: Nicky Elisabeth (dj)

2. Shelter

Eén van de nieuwste clubs in Amsterdam is Shelter, in Noord om precies te zijn. Het ging vorig jaar open tijdens Amsterdam Dance Event (ADE) en zit in de kelder van de voormalige Shell-toren. Nog voordat je binnen bent, kom je al in de undergroundsferen. Letterlijk. Als je de trap afloopt betreed je een een grote, betonnen ruimte met een heel goed geluidssysteem. Het is er donker, maar licht genoeg om te zien wie er voor je danst. Het publiek staat altijd open voor verschillende muziekstijlen. En het maakt niet uit of de dj rauwe techno of house draait, het publiek volgt. Dankzij de 24-uursvergunning vervagen nachten gemakkelijk in ochtenden. 

Locatie: Overhoeksplein 3,
Info: shelteramsterdam.nl
Opgesteld door: Titia (resident-dj club Radion)

3. Tolhuistuin

Tolhuistuin is met zijn Progress Bar meer sociaal en politiek gericht binnen de clubcultuur. Het biedt een combinatie van lezingen, bezichtigingen en clubbing op één avond. In no-time vaar je met de pond over het IJ in Amsterdam Noord, bekend van een meer rauwe cultuur. Tolhuistuin is hier een goed voorbeeld van. Het huist in de kantine van de voormalige Shell-toren, een oud industrieel pand dat is omgevormd tot cultureel centrum. Deze locatie brengt mainstream en elite bij elkaar. 

Locatie: IJpromenade 2
Info: tolhuistuin.nl
Opgesteld door: Chee Yee Tang, organisator van Sonic Acts Festival

4: De School

Deze plek is meer dan een club alleen. Het is één van de beste restaurants uit de stad, een bar, een sportschool en een plek voor mooie kunst die je ook in de late uurtjes nog ziet. Er zijn ook nog twee andere bijbehorende locaties: Muzieklokaal en s105 voor meer kleinschaligere avonden en liveshows. De tuin is onze favoriete plek om te hangen tijdens warme zomeravonden. Er hangt een enorme creatieve sfeer rondom het gebouw. En de club is op zichzelf natuurlijk geweldig. Het is precies wat je wilt: een intieme sfeer, maar groot genoeg om de omgeving te vergeten. 

Locatie: Dr Jan van Breemenstraat 1
Info: deschoolamsterdam.nl
Opgesteld door: Orpheu de Jong and Hugo van Heijningen, oprichters Red Light Radio

5: Suger Factory

Jaren geleden werd dit gebouw gebruikt als suikerfabriek. Sinds de discotheek in 2005 zijn deuren opende - vlakbij het centrum - wordt er elke zondagavond Wicked Jazz Sounds gehouden. Vergeleken met waar het eerst werd gehouden, voelt De Suikerfabriek als een warm bad met lieve, open mensen. Omdat er ongeveer maar vijfhonderd man naar binnen kan is de sfeer intiem en het geluid geweldig, net als het aantal lichten. Ook het programma is elke dag weer enorm gevarieerd. 

Locatie: Lijnbaansgracht 238
Info: sugarfactory.nl
Opgesteld door: Horneman and Manne van der Zee, founders of Wicked Jazz Sounds

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws