Waarom we graag cadeautjes geven...

Partyscene Redactie | 6 oktober 2022
lifestyle

Cadeaus zijn er om te geven en om te krijgen. In eerste instantie zou je denken dat cadeautjes krijgen het leukste is, maar niets is minder waar. Heel wat studies tonen aan dat we maar al te graag geschenken geven, en daar zijn heel wat redenen voor te bedenken.

Het versterkt de band tussen mensen

Cadeautjes geven is de ideale manier om iemand te laten zien dat je hem of haar graag hebt. Zonder al te veel woorden vertel je dat je om die persoon geeft. Het klassieke ‘het is het gebaar dat telt’, is hier dan ook zeker van toepassing. Het gaat namelijk niet zozeer om wat je geeft, maar wel om de boodschap die erachter zit. Het gevolg van zo’n eenvoudig, soms onverwacht, geschenk is een boost in de band tussen beide personen. Het creëert solidariteit en verbondenheid en versterkt de positieve gevoelens.

Blij maken, maakt blij

Wanneer je iemand een geschenk geeft, wacht je vol spanning zijn of haar reactie af. Een vrolijke gezichtsuitdrukking, een uiting van euforie of een welgemeende dankjewel maakt van niet alleen van de ontvanger, maar ook van jezelf een vrolijk mens. In de psychologie wordt hierbij vaak verwezen naar de random act of kindness. Hiermee wordt bedoeld dat je op bepaalde momenten, waarop je niet verwacht wordt een cadeau te geven, toch iemand een geschenk geeft. Deze activiteit zou een gelukshormoon vrijgeven, waardoor je als gever zelf gelukkiger wordt. Dit fenomeen wordt ook wel de helper’s high genoemd, vergelijkbaar met het gevoel van de gekende runner’s high.

Voor wat, hoort wat

Jammer genoeg worden cadeaus niet altijd met de juiste intentie gegeven. Geef jij een cadeau aan iemand, puur omdat je dan iets terug verwacht? Dan denk je vanuit de wederkerigheidsnorm. Stel je voor dat jij jouw jarige collega trakteert met een stuk taart. Een aantal maanden later ben je zelf jarig, en ben je teleurgesteld omdat je niets terugkrijgt. Besef dan dat je die taart niet helemaal met de juiste overtuiging hebt gegeven.

Maak cadeaus geven nog leuker

Het blijkt dus dat cadeaus geven ons als mens gelukkiger kan maken. Stel je eens voor dat je dat gevoel extra kan versterken. Met het juiste geschenk kan dat. Zo vind je bij de Geschenkatelier heel wat uiteenlopende cadeaus voor zowat iedere gelegenheid. Bovendien kan je ze volledig personaliseren, zodat jouw geschenk een uniek exemplaar wordt. Geef je gelukshormoon een boost, en schenk jouw beste vriendin, mama, buurvrouw of collega een origineel en handig gadget van de Geschenkatelier!

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws