10 remixen van pop- en rockklassiekers die je moet horen

Peter Güldenpfennig | 16 april 2014
music


Zelf zijn we niet van vies een goede rock- of popplaat op z'n tijd. Maar wat nu als je toch echt die aangezette beat mist of niet houdt van gitaargeneuzel? Wij hebben de oplossing, en geven je 10 remixen van klassieke tracks die je tenminste eens gehoord moet hebben!

Aerosmith – 'Dream On' (GriZ remix)

De remix die het Amerikaanse duo GRiZ heeft gemaakt van Aerosmith's 'Dream On' is een mooi voorbeeld om van een pathetisch nummer (op een positieve manier dan) iets funky's te maken. Glitchy beats met vette filters, maar steeds gedoseerd. Het maakt van de track een leuke dubstep-achtige hiphop-rock crossover. Jammer dat het hoogtepunt uit het origineel niet voorkomt in de remix.

The Eagles – 'Hotel California' (remix)

Robert McDrew is een Amerikaanse producer die zich vooral bezighoudt met remixen van pop- en rockclassics. Soms geslaagd (zoals zijn drum 'n bass-interpretatie van Aerosmith's 'Dream On'), soms ronduit kut (zoals zijn eurodance-achtige remix van Elton John's 'Sorry Seems To Be The Hardest Word'). Echter, zijn versie van het enige nummer die The Eagles ooit de moeite waard maakten maakt de Eagles net weer een beetje meer de moeite waard. Laat deze trance-dance-remix alsjeblieft de top 10 halen in de top 2000 dit jaar. Het origineel kunnen we nu wel dromen.

 

John Denver – 'Country Roads' (Pretty Lights remix)

Derek Vincent Smith van Pretty Lights is een van de meest inventieve producers op het moment. Zijn eigen tracks zijn te gek en zijn remixen doen daar echt niet voor onder. Twee jaar voordat Avicii ging flirten met country trok Derek in 2011 het genre al terug de relevantie in. Zijn interpretatie van John Denver's 'Country Roads' gooit lagen gitaren over elkaar, combineert het met basswobbles zonder te vervallen in dubstepclichés en speelt tegelijkertijd met de vocalen van John. We zijn benieuwd wat John ervan had gevonden.

Michael Jackson – 'Smooth Criminal' (Dj Tarantino remix)

Het is dat we per ongeluk op deze video klikte, want iemand die dj Tarantino heet is lastig serieus te nemen. Doe dat echter maar wel, zeker als je van catchy house houdt. Want zijn versie van 'Smooth Criminal' zit precies in die hoek. Gaaf ook, die Spaanse gitaren!

Nirvana – 'Smells Like Teen Spirit' (Dance mix)

We hebben nooit gezegd dat dit een lijst was met de beste remixen. Vandaar ook dat we deze superdomme maar oh zo vermakelijke remix van Nirvana's 'Smells Like Teen Spirit' in de lijst zetten. Dit onder het mom van 'fout is goud'. Hard draaien, en daarna nooit meer!

Pink Floyd vs Eric Prydz – 'Proper Education' ('Another Brick in the Wall' remix)

Eric Prydz, oud-lid van Swedish House Mafia en zelf een zeer verdienstelijk producer scoorde een flinke hit met deze remix van de Pink Floyd-klassieker. Terecht, want het nummer kan zo op repeat. Leuk dat de herkenbaarheid van 'Another Brick in the Wall' erin zit en hij toch een heel eigen smaak aan de remix geeft. Het is bijna dreigend door de ijzige synths door het nummer. Dansvloer-materiaal, en wie had dat ooit durven denken over Pink Floyd?

Oasis – 'Wonderwall' (Ctak dance remix)

Als je dacht dat 'Cotton Eye Joe' het ergste was wat de jaren '90 hebben voortgebracht heb je nog nooit van Oasis gehoord. Deze kutband styleerde zichzelf naar de Beatles. Extra kut dus, want The Rolling Stones zijn altijd beter en veel cooler geweest.

Gelukkig weten we dat de broertjes Gallagher deze remix van Ctak ongetwijfeld haten waarmee deze weirde remix automatisch het beste is wat de band ooit heeft voortgebracht.

 

Abba – 'Lay All Your Love On Me' (Raul Rodriguez remix)

Wat als je een van de grootste popsensaties uit de jaren '70 combineert met een electro artiest als C.O.D. (echte naam: Raul Rodriguez)? Een 12-inch die vandaag de dag geldt als collectors item. Want de 12-inch waarop de remix van Raul Rodriguez staat, is niet te vinden. De remix is dan ook echt geweldig en maakt Abba ook vandaag de dag nog goed luisterbaar.

No Doubt – 'Don't Speak' (DJ Promo remix)

Een lijst als deze zonder tenminste één gabberremix erbij te zetten? Ondenkbaar! Dj Promo's 'Shut Up!' geldt misschien niet echt als een remix maar verdient z'n plek in deze lijst wel, al is het maar omdat het de doorbraak betekende voor de producer. Daarbij krijgen we ook vlagen van nostalgie over ons heen wanneer we hiernaar luisteren. De tijd van gabbertracks met versnelde, herkenbare samples is misschien voorgoed voorbij (en dat is ook maar beter), gelukkig zijn er klassiekers als deze die ons helpen herinneren aan die hardcore-tijd vol slechte publiciteit over kale koppen en trainingspakken.

AC/DC – 'Thunderstruck' (DJ Nejtrino & DJ Stranger remix)

Onlangs schokte de Australische band AC/DC de wereld door aan te kondigen dat ze stoppen. Dat is jammer, ook als je niet van hun muziek houdt. Het iconische schooluniform van gitarist Angus Young zal nu nooit meer aan te schouwen zijn in uitverkochte stadions. Gelukkig zijn er nog de remixen, en die zullen ook nog wel even gemaakt worden met de flinke discografie die AC/DC heeft. Sommige zijn ronduit kut (foei, Crookers!), maar de remix die DJ Nejtrino & DJ Stranger hebben gemaakt behoort tot de betere. Wie had gedacht dat rock zo dansbaar kon zijn? Let there be dance!

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws