Review: Radical Redemption - The One Man Army

Sasha Dijkhoff | 10 november 2015
music

'The insubordinate prodigy rose four years ago. Praised by a sworn following he discharged his disorder. As the ancient decree faded, his authority advanced fiercely. His legacy will be more than just a name. In the ruins of malice it is time to execute his masterplan. His legacy will be more than just a name. '

Radical Redemption (Joey van Ingen) is dit jaar de nummer 72 in de DJ Top 100. Vier jaar geleden begon het allemaal. In die vier jaren is Radical Redemption uitgegroeid tot een van de grootste namen in de hardere stijlen. Hij produceert zowel hardstyle als hardcore. Zijn stijl kun je omschrijven als rauw en hard. In 2012 kwam Radical Redemption al met het album Annihilate. Een jaar later kwam hij met nog een album: The Spell Of Sin. Nu is het tijd voor hele andere koek. De Denekamper barstte van de inspiratie en kwam op zaterdag 7 november met een bom van een album. Maar liefst drie cd's vol met nieuwe nummers en twee mix cd's. Samenwerkingen met Frontliner, Crypsis en Act Of Rage tot aan Angerfist, Miss K8 en Destructive Tendencies. Wat vind ik nou precies van dit album?


Een vijfdelig album met maar liefst 45 nieuwe nummers reviewen, hoe doe je dat eigenlijk? Tegen de tijd dat ik een review heb geschreven voor elk nummer op dit album heeft Radical Redemption alweer een nieuw album klaar liggen, dacht ik zo. Alhoewel ik het hele album heb geluisterd en echt briljant vind, deed ik mijn best er toch een paar persoonlijke favorieten uit te vissen. Met tracks van 150 tot 200 bpm kan ik het hele album in een paar woorden in ieder geval wel goed omschrijven: veelzijdig, ongekend en immens!

'They tried to stop me, pop me, ignore me and disrupt me. But they forgot, I'm the one man army!' Deze krachtige woorden gevolgd door rauwe kicks á la Radical Redemption style. De track 'The One Man Army' in samenwerking met MC Nolz hoort bij mij zeker thuis in het rijtje favorieten. Waarom? Omdat vooral de woorden in de track veel kracht geven aan het nummer. Dit nummer zou ik zelf omschrijven als een ware weerspiegeling van Radical's passie voor de muziek die hij maakt en elk weekend ten gehore brengt aan zijn eigen leger. Het maakt niet uit wat er in zijn weg staat, als het zijn passie is dan moet en zal hij er succesvol in zijn. Als deze track wordt gedraaid voelt het hele publiek zich ook echt als één. Als je bij de opening van zijn set in de HMH was, dan weet je wel wat ik bedoel.  

Ook de samenwerking met Act Of Rage valt bij mij zeer in de smaak. Alhoewel ik wel van het constant beuken houd, is een krachtige melodielijn in een track zeker niet verkeerd. Dit laatste voegt Act Of Rage zeker toe in het nummer 'Stay True'. Hij maakt de track daarbij toegankelijk, terwijl er ook stevige kick rolls in zitten die duidelijk afkomstig zijn van Radical Redemption.

Met 'Piece Of Shit' laat Radical mij eigenlijk maar één ding zien: ik ben van alle markten thuis. Hij laat in deze solo plaat zien dat hij geen samenwerkingen nodig heeft om verschillende elementen samen te kunnen voegen tot een succesvolle track. De vocals, melodie en ook de harde rauwe kicks zijn aanwezig. Ik ben overtuigd, well done Radical!

We gaan het tempo flink opvoeren met mijn volgende favoriete track op het album. Bij het maken van deze track werd Radical geassisteerd door vrouwelijk hardcore pionier Miss K8. Bij deze track denk je automatisch aan zo'n apparaat dat gebruikt wordt door boeren om hun land goed te onderhouden. Weet je het al? Dát ja, een maaier! Houd jij ervan om op snelheid te rammen en te maaien met weinig vocals? Dan is de track 'Scream' zeker wat voor jou! Je hebt af en toe wel enkele seconden de tijd om tijdens de melodie even op adem te komen, anders gutst het zweet van je voorhoofd op een feest. Dit geldt trouwens ook voor de track 'Masters Of The Great Conspiracy' in samenwerking met mede Denekamper Angerfist.

We gaan over naar cd 2 waar ik de track 'Die Bitch' tegen kom. Als ik op zoek ben naar een nummer waar ik lekker al mijn woede op kan weg stampen, dan is het deze track. Met een mysterieuze melodielijn erin verwerkt is dit ook weer een plaat waar mijn moeder veel last van zal gaan hebben thuis. Hetzelfde geldt voor de track die daar gelijk achteraan komt. 'Wash Away' is een nummer met een heerlijke diepe rauwe kick waar later in de track ook nog flinke rauwe screetches worden toegevoegd. Toevallig heeft Regain mij in een interview ingefluisterd dat deze track ook in zijn top 3 staat van dit album.

Voor een iets blijer en vrolijker gevoel kom ik bij de remix van Act Of Rage van 'I Spit On You' terecht. Hier laat Act Of Rage weer zien dat je een melodielijn wel aan hem kan overlaten. Wat een heerlijke plaat!

Next! 'This is the way we crash the party.' En nee, ik heb het niet over die ene plaat van dj Chuckie waar een bubbling achtige drop achteraan komt. Ik heb het over de solo plaat 'Crash The Party' van Radical Redemption waar de drop toch wel hele andere koek is dan de drop van dj Chuckie. Het gas gaat er flink op en de kicks klappen er hard bovenop bij deze hardcore plaat. Er is nog wel ruimte voor een kleine melodie, maar daarna is het weer volgas stampen. 

Ik kan vast nog wel genoeg heerlijke tracks vissen uit cd 3, maar dan ben ik bang dat ik meer het Nieuwe Testament van de hardere stijlen aan het schrijven ben in plaats van een album review. Anders laten jullie even weten welke nummers ik uit cd 3 echt de moeite waard waren geweest om te noemen! Wij zijn benieuwd naar wat jij nu eigenlijk vindt van het nieuwe album Radical Redemption.


Lees ook ons party report over Radical Redemption's avond in de Heineken Music Hall!

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws