Deadmau5 eerste single bestaat 10 jaar

Ivo Mollemans | 27 oktober 2016
music

Het is alweer 10 jaar geleden dat deadmau5 zijn eerste echte single uitbracht. Het is een favoriet van veel fans en als we het hebben over het klassieke deadmau5 geluid bedoelen we tracks zoals deze. Het gaat hier om het nummer ‘Faxing Berlin’ dat toentertijd uitkwam via Play Records.

LEES OOK: Checken: het nieuwe album van Excision

Deadmau5 aan het begin van zijn carrière

Toen hij het nummer uitbracht stond hij nog aan het begin van iets wat uit zou groeien tot een gigantische carrière in de dance scene. Nog maar weinig mensen wisten van het bestaan van de Canadees. Hij had al eerder nummers gemaakt onder andere namen, maar deze werden lang niet zo groot als hetgeen dat hij produceerde als deadmau5. Zo heeft hij onder de naam ‘BSOD’ samen met Steve Duda een aantal tracks uitgebracht en ook als ‘Halcyon441’ was hij al actief. Onder die naam heeft hij zijn langste nummer tot nu toe geproduceerd genaamd ‘Haitus Fantasy’.

Faxing Berlin

Het nummer in kwestie heet dus Faxing Berlin. De track is ook terug te vinden op zijn album ‘Random Album Title’ en is bijna 9 minuten lang. Het nummer weet op een geweldige manier alle elementen te combineren die te horen zijn wat heeft geresulteerd in een klassieker van topklasse. Een langzame opbouw die naar een climax toewerkt om vervolgens weer af te breken en over te gaan tot de outro. Een formule die hij vaker heeft toegepast in tracks die hij daarna heeft gemaakt. Het nummer werd pas echt succesvol toen het zijn weg vond via Chris Lake, een vriend van deadmau5, naar Pete Tong die actief was bij BBC Radio 1. Daarna rolde het balletje vanzelf en onder andere Tiësto en Mark Knight gaven volle support aan het nummer. Later verscheen ook een piano versie van het nummer.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws