Dit zijn de 25 grootste dancehits van de afgelopen 25 jaar

Bart Remmers | 2 april 0202
music

Van 'What is Love' tot 'Despacito': terechte klassieker of niet?

De Top 40 staat tegenwoordig bomvol met dancehits, de ballads en rockplaten worden steeds zeldzamer in de eindejaarlijstjes. Dat vinden wij natuurlijk niet erg en we besloten te kijken wat de meest succesvolle danceplaten van de afgelopen 25 jaar waren. Welke tracks zijn inmiddels klassiekers en welke nummers zijn we – gelukkig – vergeten? Take a trip down memory lane: hoeveel ken jij er nog? 

Het was soms een feest der herkenning en een andere keer moesten we zeer diep graven in ons geheugen: de allergrootste Top 40-dancehit van elk jaar tussen 1993 en 2017. Want om het succes van de dance in de charts te vieren wilden we de 25 grootste knallers van de afgelopen kwart eeuw verzamelen. Let op: dat 'dance' mag je breed nemen. Het gaat steeds weer om de hoogst genoteerde single waarop je letterlijk kan dansen. Dat kan house, EDM, R&B, reggaeton, hiphop, uptempo pop of een zomers vakantiedeuntje zijn. Alles mag. De redactie gaf de track een cijfer (tussen de 1 of de 10) hoe fijn we hem vinden en we bepaalden of de danceplaat inmiddels de titel 'klassieker' mag dragen. Gordel om en ga met Partyscene terug in de tijd...

1993: 'What is Love' – Haddaway

We beginnen goed met de grootste dancehit van 1993 en die is 25 jaar later zeker niet vergeten. De Duitser met roots in Trinidad Haddaway stond in de lente van dat jaar wekenlang op 1 van de Europese charts. En terecht: het is een eurodance-klassieker en wordt nog vaak gedraaid op radiostations en tijdens 90's-feestjes. Haddaway scoorde hierna een paar hitjes en treedt nog steeds op met tijd- en genregenoten. 
Fun fact: Wendy van Dijk zat destijds in het dansgroepje van de zanger.
Ons cijfer: 8,5
Klassieker: zeker!

1994: 'I Like to Move It' – Reel 2 Real featuring The Mad Stuntman

Raggamuffin was halverwege de nineties erg populair. Het idee van de nu nog steeds actieve Amerikaan Erick Morillo om dat geluid te mengen met house was een slimme zet. Toaster The Mad Stuntman (echte naam: Mark Quashie) werd ingevlogen voor de opnames en even later verscheen deze single op het legendarische Strictly Rhythm-label. En ja: het nummer is rete-irritant, maar de wereld is deze hit nog lang niet vergeten. Regelmatig duikt het op, vooral tijdens motivatietrainingen en sportevenementen. 
Fun fact: Het nummer is regelmatig te horen in de Madagascar-films.
Ons cijfer: 7
Klassieker: Ja. We komen er maar niet van af.

1995: 'Missing (Todd Terry-remix)' – Everything but the Girl

Misschien wel het meest smaakvolle plaatje in deze lijst komt van het Engelse duo Everything but the Girl bestaande uit zangeres Tracey Thorn en producer Ben Watt. In de jaren tachtig maakte het duo vooral jazzy pop met een loungy feel en de oerversie van 'Missing' was een folky song. Voor de EP ging de Amerikaanse house-dj Todd Terry ermee aan de slag en dat werd de gigantische hitversie. De soulvolle, desolate vocalen van Thorn leenden zich prima voor de typische NY-clubbeats van midden jaren negentig. Na de hit gingen de Britten nog aan de slag met drum & bass, maar tegenwoordig draait Watt op Ibiza en maakt Thorn behoorlijk goede soloplaten waaronder het in maart verschenen 'Record'.
Fun fact: de bijbehorende clip was een van de vaakst gedraaide video's in het eerste jaar van muziekzender TMF.
Ons cijfer: 9
Klassieker: Een dikke vette yes!

1996: 'Macarena (Bayside Boys Remix)' – Los del Rio

Iedereen deed het dansje in de zomer van 1996. De Macarena. Tot aan onze huidige koning op de tribune van de Olympische Spelen in Atlanta aan toe. Ook het deuntje was niet uit de hoofden weg te branden. Best bijzonder voor twee oude Spaanse knarren in een suf pak. De originele versie deed niet veel in 1992, de remix van de Bayside Boys slingerde de track naar epische hoogten – of we dat nu wilden of niet. Alsof de hype nog niet groot genoeg was, doken talrijke covers, vertalingen en spoofs op en anno 2018 is de 'Macarena' nog steeds terug van nimmer weggeweest. 
Fun fact: het lachje dat je aan het begin hoort komt uit 'Situation' van Yazoo.
Ons cijfer: 6,5
Klassieker: We vrezen het van wel.

1997: 'Barbie Girl' – Aqua

De Denen. Ze schonken ons Rednex, Toy-Box en The Cartoons. En Aqua. Bedankt Denemarken. Net als de Macarena is dit 'Barbie Girl' sinds 1997 uitgegroeid tot een soort van SOA in onze muziekmemorie. Je komt er niet van af. Het uiterst cartooneske danspopplaatje van Søren Rasted, Claus Norreen, René Dif en Lene Nystrøm deed ons ruim 20 jaar terug al het glazuur van de tanden springen en dat is nu nog steeds het geval. De Denen scoorden hierna nog enkele andere irritante kinderpophits en een pareltje van een ballad met 'Turn back Time' (echt waar). O ja, ze schijnen nog op te treden, mocht je er behoefte aan hebben.
Fun fact: Barbie-producent Mattel was niet zo blij met de single, maar uiteindelijk kwam Aqua ermee weg...
Ons cijfer: 5,5
Klassieker: Ook hier vrezen we het van wel.

1998: 'Together Again' – Janet Jackson

Lange tijd was Janet Jackson vooral 'het zusje van...',  totdat ze vanaf midden jaren tachtig zelf wereldhits scoort. Van haar misschien wel beste album 'The Velvet Rope' (1997) kwam deze millionseller. Een uiterst optimistisch danspopplaatje over vriendschap? Zeker. Maar met een serieuze ondertoon: het nummer was opgedragen aan een vriend van Janet, eerder gestorven aan de gevolgen van AIDS. 'The love that we knew - Is living again - And nothing else matters - Cause we're together again', aldus de tekst. Juist die lyrics maakten van het muzikale niemendalletje net wat meer dan fluf. 
Fun fact: Er waren twee clipjes bij de hit, waarvan een met een hoop beesten.
Ons cijfer: 7,5
Klassieker: Je hoort 'm niet heel vaak meer, maar de track is zeker niet vergeten.

1999: 'We're going to Ibiza' – Vengaboys

De eerste Nederlandse productie in de lijst en wat voor een: een paar jaar lang was dit project van Wessel van Diepen een wereldact van formaat. Camp en kitsch gecombineerd met meezingbare deuntjes en dito danspasjes, het scoorde zelfs tot in de Amerikaanse Billboard 100. De Vengaboys, daar hebben we het hier over. 'We Like to Party', 'Up & Down' en deze knaller... stuk voor stuk waren het gigantische hits. Sommigen vonden het irritante kindermuziek, anderen lekkere feestkrakers. Wij houden ons even op de vlakte, maar feit is dat Wessel van Diepen miljoenen heeft verdiend aan de act die inmiddels weer toert in een iets andere samenstelling dan eind jaren negentig.
Fun fact: Dit is een cover, het origineel heet 'Barbados' en stamt uit 1975.
Ons cijfer: 6,5
Klassieker: Ook deze komt nog vaak voorbij, dus best wel ja...

2000: 'Que Si, Que No' – Jody Bernal

Een van de beste scenes uit de New Kids-films is die waar Jody Bernal terwijl hij zijn superhit 'Que Si, Que No' zingt neergemaaid wordt in een kogelregen. Zelfspot misstaat niemand, ook de Nederlander met Colombiaanse roots niet. Het Zuid-Amerikaanse riedeltje was begin deze eeuw niet uit te roeien in tegenstelling tot de muzikale loopbaan van Jody. Na enkele hits was het voor een lange tijd gedaan met de zanger en herinnerde we hem vooral van deze klapper en een bepaalde uitspraak over jonge meisjes. Pas vorig jaar zomer kwam hij terug dankzij een cover van 'La Colegiala' samen met The Boy Next Door en Fresh Coast.
Fun fact: Het gaat om een van origine oud Zuid-Amerikaans volkswijsje.
Ons cijfer: 5
Klassieker: Ach. 

2001: 'Played-A-Live (The Bongo Song)' – Safri Duo

Gevalletje one day flies en voor de tweede maal Denen in deze lijst. Het Safri Duo is uniek omdat het puur op percussie leunde aangelengd met dancemuziek. Dit 'Played-A-Live' (niet live gespeeld)  is een instrumentaaltje en was in heel Europa de hit van het jaar. Zoals zo vaak met dit soort gimmick-singles raakte het duo na een handvol halve hitjes bij ons in de vergetelheid, maar is men ongetwijfeld nog steeds huge in het land van Lego en blonde voetballers.
Fun fact: De track werd gebruikt als soundtrack voor de Kingda Ka-rollercoaster in Six Flags Great Adventure.
Ons cijfer: 6
Klassieker: Mwah. Doet het leuk als achtergrondmuziek in allerlei tv-programma's.

2002: 'The Ketchup Song' – Las Ketchup

Van het koude noorden naar het warme zuiden. Ook in de zomer van 2002 deed iedereen een maf dansje, ditmaal eentje dat hoorde bij 'The Ketchup Song' van de Spaanse zusjes Lucía, Lola en Pilar Muñoz. Het uiterst catchy liedje met surfgitaartje en een tekstuele bewerking van 'Rappers Delight' van The Sugarhill Gang was zo'n typische hype dankzij de vakantievierende jongeren die het plaatje meenamen van de Spaanse costa's. Ook de gezusters Muñoz zagen we na deze megahit niet meer terug in de hitlijsten, maar dit nummer over tomatensaus gaat nooit meer uit het hoofd.
Fun fact: Las Ketchup deed in 2006 met weinig succes mee aan het Eurovisie Songfestival.
Ons cijfer: 8
Klassieker: Natuurlijk. Maar dan wel met een ijskoude Sangria in de hand.

2003: 'Summer Jam 2003' – The Underdog Project

Opvallend is dat veel tracks in deze lijst de stempel zomerhit met zich meedragen. Dat geldt ook voor de dancehit van het snikhete 2003. De jam was in 2000 al een aardige hit in de Duitstalige landen, maar werd in de remix – met een sample uit 'Fiesta' van The Sunclub, een project van Robin 'Jaydee' Albers uit 1997 – een enorme hit, onder meer ons land, Frankrijk en Denemarken. Overigens is hetzelfde 'Fiesta' al vele malen opgedoken in andere tracks en in remixen, waardoor het een van de meest herkenbare dancedeuntjes van de afgelopen 25 jaar is.
Fun fact: In 2003 was een jonge Hardwell een van de remixers van de hit.
Ons cijfer: 7
Klassieker: Ja, alleen al vanwege de Fiesta-sample.

2004: 'Dragostea din Tei' – O-Zone

Het aantal Moldavische acts in de Top 40 is op een hand te tellen. Correctie: op een vinger. Maar dan heb je ook wat. Een snuf Eurovisie Songfestival, achterhaalde eurodance, een Oostblok-gayclub en wat fantasietekst in de kookpot en je krijgt het wonderlijke jongensbandje O-Zone dat de zomer (yep, weer een zomerhit) van 2004 in zijn macht had. Zelfs in de UK en de VS viel het niet-Engelstalige nummer op en werd het een culthit. Ook De Smurfen maakten een versie, dan heb je het wel getroffen...
Fun fact: De versie van de Roemeense Haiducii werd in sommige landen ook een hitje.
Ons cijfer: 6
Klassieker: Dankzij die rot-Smurfen wel, ja...

2005: 'Watskeburt?' – De Jeugd van Tegenwoordig

Anno 2018 zijn we eerlijk gezegd wel een beetje klaar met deze overjarige pubers en hun tekstuele strapatsen op een bedje van elektrobeats, maar in 2005 klonk er niets zo wonderlijk en lekker als deze hit van Willie Wartaal, Vieze Fur en Faberyayo en hun producent Bas Bron. De debuutsingle van 'De Jeugd' klinkt na 13 jaar nog even fris en creatief en was ook bij onze zuiderburen een hit. Even leek het erop dat de single zelfs in Engeland aan zou slaan dankzij enkele dolenthousiaste Britse radio-dj's, echter bleef een doorbraak aan de andere kant van de Noordzee tot nu toe uit.
Fun fact:. De track kreeg voor de Engelse release een remix van onder meer Tocadisco.
Ons cijfer: 9
Klassieker: 'Bout it 'bout het als een gek met al dat goud in m'n mikkie - Twee gezichten, een formule net als Lauda en Nikki.'

2006: 'La Camisa Negra' – Juanes

Ook in de hete zomer van 2006 was een Zuid-Amerikaans liedje de dansplaat van het jaar. Ditmaal dankzij de  Colombiaanse zanger Juan Esteban Aristizábal Vázquez, kortweg Juanes. Het vrolijk riedeltje in het Spaans handelt over een mooie dame in een zwart shirtje. Tsja, diepgang is anders. Een paar jaar lang was de Zuid-Amerikaan ook een ster in Europa, mede dankzij een duet met Nelly Furtado en enkele andere Spaanstalige singletjes. Tegenwoordig doet Juanes zijn ding vooral weer op zijn eigen werelddeel, maar tijdens de zomer blijft dit nummer een vaste waarde op en rond Hollandse terrasjes.
Fun fact: Bij de Italianen had het nummer een wrange bijsmaak omdat zwarte shirts iets van doen hebben met de outfits van neofascisten aldaar.
Ons cijfer: 8
Klassieker: Absoluut.

2007: 'Freefall' – Jeckyll & Hyde

Even jumpte heel Nederland, vooral dankzij Maarten Vorwerk alias Vorwerk en Ruud van IJperen. Het duo scoorde twee gigantische hits met 'Frozen Flame' en 'Freefall', tracks die klonken als een soort trance met extra veel drops. Het meest bijzondere waren nog de clipjes. De een met stop-motion-Lego-poppetjes, de andere met jongens die zich een malle jumpten. Dat jumpen werd zo'n hype dat zelfs opa's, oma's en politici en dansstijltje overnamen. Na een kleine twee jaar was Nederland overigens wel klaar met al dat gejump en gingen de mannen over op het produceren van iets meer credible dancemuziek.
Fun fact: De naam komt van de roman 'Strange Case of Dr Jekyll and Mr Hyde' uit 1886 van Robert Louis Stevenson.
Ons cijfer: 6,5
Klassieker: Niet echt, al zal iedereen het wijsje nog mee kunnen neuriën.

2008: 'Infinity 2008' – Guru Josh

In 2015 maakte de Engelsman Paul Walden veel te jong een einde aan zijn leven op Ibiza. We kennen de Brit beter als Guru Josh. In 1990 scoorde hij een dikke hit met 'Infinity (1990's.. Time for the Guru)', dat housenummer vooral bekend vanwege dat heerlijk verslavende saxofoonmotiefje. 18 jaar later kreeg de dan al klassieker een nieuwe bewerking van de Duitser Klaas Gerling, beter bekend als DJ Klaas. Veel aan het origineel werd verbouwd, maar de saxofoon bleef gelukkig en de remix werd een nog grotere hit dan het origineel. 
Fun fact: De saxofoon wordt gespeeld door ene Mad Mick, FYI.
Ons cijfer: 7,5
Klassieker: We horen liever de 1990-versie, maar mogen niet klagen over Infinity 2.0.

2009: 'I Gotta Feeling' – Black Eyed Peas

Zelf (met hulp van vele anderen) heeft de Fransman David Guetta inmiddels 40 Top 40-hits op zijn naam staan, maar nooit stond hij op 1 als uitvoerend artiest. De Black Eyed Peas haalden die plek wel en hoe: wekenlang heerste het nummer wereldwijd in de charts en David Guetta heeft het ding mede-geproduceerd. In bijna tien jaar tijd is de single van de band die destijds bestond uit Will.i.am, Apl.de.ap, Taboo en zangeres Fergie uitgegroeid tot het ultieme party-anthem. Kom er maar in: ' I gotta feeling that tonight's gonna be a good night - That tonight's gonna be a good night - That tonight's gonna be a good, good night'.
Fun fact: In de clip zijn Kid Cudi, David Guetta en Katy Perry te zien.
Ons cijfer: 8
Klassieker: We hebben het gevoel van wel.

2010: 'Memories' – David Guetta Ft. Kid Cudi

Daar is de Fransman weer. Ditmaal onder eigen naam met hulp van de rapper Kid Cudi. Hoewel de track bijna een half jaar in de Top 40 stond en tot nummer 4 reikte, is 'Memories' – O, de ironie – niet het meest memorabele Guetta-nummer, wellicht omdat het refrein niet zo lang blijft hangen als die van andere hits van de in Parijs geboren dj en producer (50).
Fun fact: Het is de vierde single van het studioalbum 'One Love'.
Ons cijfer: 6
Klassieker: Niet echt. Memories is niet echt memorabel te noemen.

2011: 'Happiness' – Alexis Jordan

Weer een geval van eendagsvliegje, edoch wel een hele mooie. De Amerikaanse Alexis deed in 2006 mee aan 'America's Got talent', maar een doorbraak bleef tot 2011 uit. Tot het moment dat het Noorse producersduo Stargate zich ging bemoeien met de artiest. De single 'Happiness' is een vrolijke pop-housetrack met een verslavende opbouw. Het wat dunne stemmetje van Alexis past er prima bij. Uiteindelijk werd het een dikke Europese hit, maar in Alexis' haar thuisland deed het plaatje weinig. Daarnaast bleek het tot nu toe de enige echte hit van de Amerikaanse.
Fun fact: 'Happiness' is gebaseerd op deadmau5's 'Brazil (2nd Edit)' uit 2009.
Ons cijfer: 7,5
Klassieker: Net niet, al blijft het een lekker nummertje.

2012: 'Call me Maybe' – Carly Rae Jepsen

Een jaar later blijven we een beetje in hetzelfde vaarwater qua stijl. Ook nu luchtige dancepop van een Amerikaanse zangeres die later niet heel veel meer heeft gedaan in de hitlijsten. 'Call me Maybe' was een typische slow burner voor de Canadese met Deense achternaam. Slome start, maar uiteindelijk een eeuwigheid in de global charts. Terecht. De track klinkt op het eerste gehoor misschien als een Britney Spears-B-kantje, maar het nummer zit stiekem erg slim in elkaar waardoor je het snel meezingt en het maar niet wil vervelen. Tegenwoordig maakt Carly Rae nog steeds muziek. Het verkoopt amper, maar critici zijn er dol op.
Fun fact: Er is een punkversie van het lied en tevens een cover van het Koekiemonster.
Ons cijfer: 8,5
Klassieker: Een JA in hoofdletters.

2013: 'Blurred Lines' – Thicke Ft. Pharrell Williams

Wie het laatst lacht? Vijf jaar terug kwam je niet onder dit geile nummertje met dito clip uit. Thicke deed cool in smoking, Pharrell nog cooler en om hen heen (bijna) naakte piepjonge modellen, zonnebrillen en lolly's. Dubbelzinnige teksten, fijne discofunk-vibe... Vijf jaar later hebben de erven van Marvin Gaye een zak geld binnengehaald omdat het baslijntje wel erg duidelijk gejat is uit 'Got to Give it Up' (1977) van diezelfde Gaye. Daarnaast heeft de video een vieze bijsmaak gekregen door de #MeToo-discussie en lijkt de loopbaan van Thicke ergens in een doucheputje terecht te zijn gekomen. 
Fun fact: 'Weird Al' Yankovic maakte natuurlijk een parodie: 'Word Crimes'.
Ons cijfer: 7,5
Klassieker: Eigenlijk nog steeds wel...

2014: 'Rather Be' – Clean Bandit featuring Jess Glynne

Klassiek ontmoet dance. Dat kan uitlopen op iets heel erg ellendigs. Maar niet in het geval van het Engelse Clean Bandit. Samen met de vocalen van Jess Glynne en de snaren van de act zelf ontstond er een prachtig geheel dat dankzij een bijzondere videoclip ook nog eens een YouTube-sensatie bleek. Sinds deze hit scoren de Britten regelmatig hits, steeds weer met andere vocalisten waardoor de tracks nooit saai worden. 
Fun fact: Stond maar liefst 73 weken in de Britse Top 75.
Ons cijfer: 8
Klassieker: Klopt en tevens juist.

2015: 'Lean On' - Major Lazer and DJ Snake featuring MØ

Nog zo'n eeuwig lang in de charts bivakkerende single, dit gezamenlijk project van Major Lazer (het project van Diplo) met Fransman DJ Snake en de Deense chanteuse MØ. Op papier klinkt het vanwege de vele verschillende stijlen als een rommeltje, in de praktijk is het nog steeds een banger van jewelste, mede dankzij de in India opgenomen videoclip.
Fun fact: Een eerdere versie was zonder succes aangeboden aan Nicki Minaj en Rihanna.
Ons cijfer: 8
Klassieker: We vinden van wel.

2016: 'I Took a Pill in Ibiza {SeeB Remix)' – Mike Posner

Voor deze fijne remix kenden we Mike Posner in Nederland alleen van het best wel verschrikkelijke 'Cooler Than Me'. De weirde teksten in het nummer refereren aan Avicii zijn avonturen in de dancescene en het drugsgebruik. Voor de gevoelige Amerikaanse oortjes was er ook een clean versie: 'I Took a Plane to Ibiza' (ja, ja). Sinds de hit hebben we weinig meer van Mike vernomen, maar het zal ons niet verbazen wanneer de zanger ineens weer in een toekomstige hit opduikt...
Fun fact: Ibiza was niet blij met de hit omdat het eiland weer eens werd weggezet als een oord waar drugs als zuurstof wordt genuttigd. Nou...
Ons cijfer: 7,5
Klassieker: Een beetje vroeg, maar ons licht gaat op groen

2017: 'Despacito' - Luis Fonsi featuring Daddy Yankee

Ja hoor, daar is ie: bij ons ligt ie nog steeds na te gisten op onze maag als een zware chili con carne van de avond ervoor: de reggaeton-megahit van het Puerto Ricaanse duo. Het niet al te vrouwvriendelijke relaas stond in maar liefst 47 landen op nummer 1 en is de meest bekeken videoclip op YouTube ooit (tot nu toe dan).  Alsof dat nog niet genoeg was,  bemoeide Justin Bieber zich ook nog eens met de monsterhit en kon er in het Engels meezongen worden op de van origine Spaanstalige plaat. Feest.
Fun fact: Ook hier een Sesamstraat-versie: 'El Patito', Spaans voor 'Rubberen Badeend'. Kwak!
Ons cijfer: 7
Klassieker: Zucht. Ja. Vrezen we.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws