#FlashbackFriday: Kate Bush aan de ravepillen

Bart Remmers | 10 januari 0202
music

Hoe de stadionhouseklassieker tweemaal een dikke hit werd

Jez Willis en Tim Garbutt startten in 1991 met Utah Saints, een houseduo dat in de eerste helft van de jaren negentig als een malle scoorde op raves door heel Europa en de VS. 

De mannen speelden in het voorprogramma van The Shamen en U2 en werden door de collega's van The KLF bestempeld als eerste stadionhouse-act (iets waar The KLF zelf nogal eens voor wordt uitgemaakt).

Kate Bush-sample

Het bekendste nummer van Utah Saints (nee, de twee komen niet uit de Amerikaanse staat, maar uit Yorkshire, Engeland) is 'Something Good' uit 1992. Een plaat die zich letterlijk laat omschrijven als Kate Bush op Acid. De rave-track is namelijk gebouwd rondom een belangrijke sample uit 'Cloudbusting', een enorme hit van de Britse zangeres uit midden jaren tachtig.

Hoewelde meeste Kate Bush-fans gruwelden van de stadionhouse-versie van hun idool werd 'Something Good' een #4-hit in het VK en tikte het net de Billboard Hot 100 aan in de States. 

'Something Good '08'

In ons land bleef het nummer in eerste instantie puur een clubhit, maar werd het alsnog een bescheiden hitje dankzij een nieuwe versie die het tweetal in 2008 uitbracht. 'Something Good '08' (je verzint het niet) was een prima update van het wat gedateerde origineel en kreeg dankzij een uiterst komisch clipje met dito dansmoves een extra boost.

We gaan het weekend in met beide versies en als bonus het bronmateriaal. Doei!

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws