Apparat - Walls (Shitkatapult)

Partyscene Redactie | 25 juni 2007
music

Tussen pop en elektronica

Intro: Elektronica in plaats van techno, sfeer in plaats van dansbaarheid, zacht in plaats van hard. Sascha Ring alias Apparat hield altijd al van veranderingen, maar met zijn nieuwste album ‘Walls’ maakt hij wel een héél verrassende. De man die naam maakte met abstracte releases als ‘Multifunktionsebene’ en ‘Duplex’, heeft op ‘Walls’ een nieuw geluid gevonden. Het recept van zijn laatste album: de elektronica loslaten, werken aan een unieke popsound en vooral: meer vocalen gebruiken.

Genre: Elektronische pop.

Ring heeft de tijden van puristische computermuziek achter zich gelaten en komt nu met een album dat poppiër is dan ooit.Bijzonderheden: Oké, het vorig jaar verschenen ‘Orchestra Of Bubbles’ hield al een flinke verandering in; de echte omslag, het echte nieuwe geluid van Sascha Ring, horen we nu op Walls. Je hoeft nog geen vijf minuten naar het album te luisteren om te horen dat hier een herboren muzikant achter de knoppen zit. Of wat zeg ik, knoppen?! Walls is vooral een album van instrumenten, van zelf ingespeelde gitaren en keyboards, van strijkarrangementen en vocalen. Ring heeft de tijden van puristische computermuziek achter zich gelaten en komt nu met een album dat poppiër is dan ooit. Met groot succes, want zijn muziek heeft zelden zo spannend, zo fris en tegelijkertijd zo toegankelijk geklonken. Dertien prachtig vormgegeven popnummers sieren ‘Walls’. De ene keer hebben die een onmiskenbaar melancholische inslag, de andere keer zitten ze vol lichtzinnige speelsheid. Dat hoor je vooral wanneer zanger Raz Ohara de hoofdrol vertolkt. Zijn poreuze stemgeluid steekt prachtig af tegen het solide geluid van Apparat, waardoor het in nummers als ‘Hailin From The Edge’ en ‘Holdon’ precies de juiste popsound krijgt. Sascha zelf zingt trouwens ook niet onverdienstelijk. Sterker nog: een track als ‘Arcadia’ laat horen dat hij helemaal klaar is voor een soloalbum zoals Matthew Dear’s ‘Asa Breed’. Zo’n album zal ongetwijfeld een succes worden, want als Walls iets duidelijk maakt, dan is het wel dat Apparat in muzikale topvorm is. Sascha Ring doorbreekt met zijn nieuwe sound niet alleen muren, maar bouwt ook bruggen. Bruggen tussen de pop en de elektronica. Dat maakt van Walls een waardevolle plaat, en niet in de laatste plaats: een hele mooie.

Hoogtepunt: ‘Hailin From The Edge’, ‘Holdon’ en ‘Fractales Pt.1 & 2’.

Dieptepunt: Niet noemenswaardig.

Twijfelgeval, aanrader of bagger? Aanrader!

Oordeel zelf: luisteren naar Walls

Luister ook eens naar: Ellen Allien & Apparat - Orchestra of Bubbles

Apparaat staat aanstaande vrijdag op de planken van het Amsterdamse 11 voor een live-optreden, samen met dj’s Nuno dos Santos en Patrice Baumel. Entree: 12 euro. Wij hebben op de redactie drie exemplaren liggen van Walls. Winnen? Stuur je all time favoriete Apparat-productie naar DIT ADRES. Succes!

Apparat

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws