Karizma - A mind of its own (R2)

Partyscene Redactie | 28 maart 2007
music

Meer dj-tool dan luisteralbum

Intro: Iedereen die Karizma wel eens heeft horen draaien kan erover meepraten: deze man is één van de meest technisch begaafde dj’s ter wereld. Het is dan ook een schande dat hij nog nooit in Nederland heeft gedraaid. Zelfs de grootste vinyladept moet toegeven dat wat Karizma allemaal met de Pioneer cdj 1000's uithaalt, een toegevoegde waarde is op het standaard truckenrepertoire van een dj. Maar behalve de loopfuncties van de cd-speler, beheerst Karizma ook de knoppen van de productietafel tot in de puntjes.

Genre: House.

‘Twyst this’ geeft een goed beeld van hoe Karizma draait: de plaat is opgebouwd uit een eindeloos herhaalde loop van Donnie’s ‘Cloud nine’, ondersteund door een dwingende, steeds sterker aanzwellende beat.Bijzonderheden: Karizma is een relatief nieuw gezicht in de housescene. En dat terwijl de uit Baltimore afkomstige Kris Klayton al heel wat jaartjes meedraait. Hij begon, zoals veel Amerikaanse house-dj’s, met het draaien van hiphop. Al vroeg in zijn jeugd kwam hij in contact met dj Spen, die met Teddy Douglas de vermaarde ‘Basement Boys’ vormt. Samen met Spen sloeg hij aan het produceren, en samen verzorgden ze remixen voor onder andere Mary J. Blige, Alicia Keys, Angie Stone en Ashanti. Maar Karizma heeft meer in zijn mars dan het remixen van R'n B zangeresjes. Dat bewees hij met sterke meer tech-house gerichte releases als ‘The Cube’ en ‘In the Deep’. Op zijn eerste soloalbum laat hij zijn eigen creativiteit helemaal de vrije loop. Dit resulteert in een album dat opvallend elektronisch is. Dit is voor de soulvolle housepuristen wellicht een teleurstelling, maar het maakt A mind of its own tot een fris album. Funky is het in ieder geval wel, met het pompende ‘Didnt see it coming’ en de nerveuze breakbeat van ‘The Damn thing’. ‘Twyst this’ geeft een goed beeld van hoe Karizma draait: de plaat is opgebouwd uit een eindeloos herhaalde loop van Donnie’s ‘Cloud nine’, ondersteund door een dwingende, steeds sterker aanzwellende beat. De meer ingetogen tracks ‘Tha D’, ‘Good Knight’ en het melancholische ‘Sad isn’t it’ zorgen ervoor da het tempo ook nog eens omlaag gaat. Dit is broodnodig, want ondanks het verfrissende geluid dat Karizma laat horen, blijft zijn A mind of its own toch meer een dj-tool dan een luisteralbum. Daarvoor zijn de track teveel op de dansvloer gericht, en te weinig op de huiskamer. 

Hoogtepunt: ‘Twyst this’ leidt gegarandeerd tot dancefloor-mayhem!

Dieptepunt: ‘K.O.N.G.’ klinkt alsof de naald negen minuten blijft hangen. Een bijzonder nerveuze luisterervaring.

Twijfelgeval, aanrader of bagger? Als je dj bent, of er één wilt worden: een absolute aanrader. Als je geen ambities hebt in die richting, kun je misschien beter een goed mixalbum kopen.

Beoordeel zelf: luisteren naar A mind of it's own

Luister ook naar:

Kerri Chandler Coast 2 Coast

Ame Mixing

Karizma @ MySpace

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws