Balance 010 - Jimmy van M. (EQ Recordings)

Partyscene Redactie | 2 november 2006
music

Epische triple-cd

Na dik drie uur kom je tot de conclusie dat de Balance-serie echt wel tot de grote jongens in de compilatiewereld behoortIntro: Jimmy van Malleghem is niet zoals de naam doet vermoeden een amateur-wielrenner die met een bakker als sponsor in Vlaanderen zijn rondjes rijdt. Van Malleghem bekt ook niet lekker, zeker niet aan de andere kant van de Atlantische oceaan, waar de geboren Belg tegenwoordig woont. De dancescene in Amerika mag dan minder sterk ontwikkeld zijn dan de Europese, goede muziek reikt altijd ver. Dus komen o.a. Gui Boratto, Autechre en Ellen Allien voorbij op de tiende editie van de Balance-mixserie.

Genre: Alternatieve elektronica.

Bijzonderheden: Het drieluik bestaat een down-, mid- en een uptempo-mix, waarbij Jimmy van M. op de down- en midtempomix rijkelijk gebruikt maakt van de onuitputtelijke bron van elektronische muziek die juist niet in de clubs te horen is. De downtempo-mix is een mooie, volle en melodieuze luistermix met de tegenwoordig obligaat aanwezige Boards Of Canada, die met het alweer tien jaar oude ‘Everything You Do Is A Balloon’ de meeste tracks het nakijken laat. Niet dat de rest ondermaats is: het is voor de kenner een feest van herkenning en een verademing om Bill Laswell, Brian Eno, Bonobo en Casino vs. Japan met elkaar gemixt te horen. En ook voor de niet-kenners is deze mix een schat aan sfeervolle luistermuziek. Met de midtempo-mix zet Jimmy van M de lijn voort met diepe baslijnen, lome triphopbreaks van mannen als Miles Tilmann, Cocteau Twins en Speedy J - ook geen onbekenden in de elektronicawereld. Van M geeft daarbij ook aandacht aan Amerikanen met IDM-getinte tracks van Adam Johnson en het altijd opruiende LCD Soundsystem. Het zijn twee cd’s met sfeervolle tracks die soms al jaren in de vruchtbare ondergrond van de elektronische muziek circuleren.

De uptempo-mix ten slotte is veel meer recht toe / recht aan. Hier wordt duidelijk wat voor gapend gat er vaak zit tussen de huiskamer en de dansvloer. Toch levert Jimmy van M. een degelijke mix af die muzikaal verwant is aan wat de immens populaire James Holden tegenwoordig op de draaitafels gooit. De uptempo-mix voelt na de down- en midtempo toch wat meer als het Amerikaanse cliché van gebleekte tanden en hoekige kaaklijnen, hoewel Jimmy van M ook hier de actualiteiten volgt met opzwepende en avontuurlijke tech-house van Djuma Soundsystem, Ellen Allien en Gui Boratto. Na dik drie uur kom je tot de conclusie dat de Balance-serie echt wel tot de grote jongens in de compilatiewereld behoort.

Hoogtepunt: De eerste twee cd’s

Dieptepunt: Jimmy van M? Die naam is net zo erg als Tijs V.

Twijfelgeval, aanrader of bagger? Aanrader!

Luister ook eens naar: Paolo Mojo / James Holden

Meer info: Jimmy van M.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws