Science Fiction Jazz 9 compiled by Minus 8 (Mole)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Jazz wel heel breed genomen



Luisteren naar Science Fiction Jazz 9

Intro: Samensteller Robert Jan Meyer, beter bekend als Minus 8, begon al in 1996 met deze serie verzamelaars. Het thema? Of het nu downbeat, funky, soulful of opzwepend klonk, de link met een eigentijdse, meestal populaire vorm van jazz, werd steeds snel gelegd. Acid jazz, nu-jazz, broken beat, we noemen er hier maar een paar ter verduidelijking.

Tekst: John

Genre: House.
Bijzonderheden: Deze keer is de mestlucht van de paarse Milka-koe onze Minus toch echt naar het hoofd gestegen. Voeg daarbij de (meestal) dertien kruiden van zijn frisse kauwbonbon en een overdosis ijle Zwitserse lucht, en je ziet de bui al hangen. Robert Jan hoort tegenwoordig overal jazz in. Op zich geen probleem, maar een felrode waarschuwingssticker met 'Jazz, lick my ass!', zou in dit geval geen overbodige luxe zijn. De historie van de serie, de titel en de loungy hoes scheppen nu eenmaal verwachtingen. Verwachtingen die hier totaal niet ingelost worden. Want Robert vindt tegenwoordig andere dingen leuk. Zoals de Giorgio Moroder sound van Daniel Wang, Product.01 en Justus Kohncke. De electro van Quesh. Of de club van Juliet, Sharam Jey, Mike Litt en M.A.N.D.Y vs. Bookashade. En Maurice Joshua's relaxte classic 'This is Acid' en Carl Craig's trippy remix van 'Airbourne'. En die vinden wij natuurlijk ook best om aan te horen. Maar hey, verzin alsjeblieft wel even een nieuwe naam voor dit concept, wil je!
Hoogtepunt: Lekkere uptempo nummers, van disco naar techno.(waaronder Ame's 'Engoli'.)
Dieptepunten: Minus 8 kan mixen, dat horen we dan ook regelmatig. Maar net zo makkelijk laat hij twee platen gelijk lopen, en draait de ene dan abrupt weg om daarna de volgende erin te gooien. Terwijl de beats synchroon lopen. Heeft dit een, voor ons eenvoudige luisteraars, dieper doel? Of hebben ze in Zwitserland geen crossfaders?
Twijfelgeval, aanrader of bagger? Afgezien van het ontspoorde thema, een plezierige cd.
Oordeel: 7,5
Luister ook eens naar: Future sounds of jazz 10

Mole

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws