Jazzanova - The Remixes 2002 - 2005 (Sonar Kollektiv)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

2 voor de prijs van 1



Luisteren naar The Remixes 2002 - 2005

Intro: Geen dubbelaar, zoals het eerste deel van The Remixes (1997 - 2000). Ook geen klinkende dance-namen als Ian Pooley, MJ Cole, Truby Trio en 4 Hero die door de Jazzanova-mangel worden gehaald. Maar een tiental remixen van obscure latin-, r&b- en jazzartiesten als Marcos Valle, Status IV en Eddie Gale. En een leeg cd'tje, waarop de koper nog een exemplaar van The Remixes kan branden, bestemd voor zijn vrienden. 'To spread the word', zeg maar.

Tekst: Marcel

Genre: Broken beat besprenkeld met latin, hiphop, soul en jazz.
Bijzonderheden: Afgelopen zomer gaf de Belgische loungeproducer Sven van Hees tijdens een interview voor een Nederlands dance-magazine zijn ongezouten mening over de loopbaan van de Berlijnse dj- en producerformatie Jazzanova. "Ik hoor alleen nog maar remixen van oude nummers of remixen van andere artiesten. Maar nieuw werk? Ho maar!" De Belgische loungeproducer heeft wel een punt. Op het middelmatige album In Between ('02) na en enkele singles, bracht Jazzanova in haar tienjarige bestaan louter remixverzamelaars uit. En een aantal mixalbums, zoals het prachtige Jazzanova Mixing van vorig jaar. De Duitse dj/producers zijn misschien wel beter in het samenstellen van een mixalbum of het remixen van andermans werk, dan in het produceren van nieuwe muziek. En wil het nog wel eens voorkomen dat het resultaat van een willekeurige remix nogal lijkt op het origineel door gemakszucht van de betrokken remixer, Jazzanova heeft het vak in ere hersteld. Er zijn maar weinig producers die zo'n eigen draai aan een nummer kunnen geven dan Jazzanova. Zo wordt de gospel meets r&b hit 'You Aint Really Down' van Status IV uit '83 getransformeerd tot een vette dansvloermonster vol loodzware hiphopbeats. En klinkt de lome dubmuziek van de Australische band Fat Freddy's Drop ineens een stuk dansbaarder door de funky house en broken beats van Jazzanova. Ook nieuwe artiesten kunnen aankloppen bij Jazzanova. Als je maar goeie muziek maakt, zoals de hiphop en housevocalist Shawn Escoffery of deephouse-formatie Helsinki. Hun tracks, en die van acht andere artiesten, kunnen rekenen op een flinke portie nu-soul. En diepe, moddervette jazzy beats zoals alleen Jazzanova die kan maken.
Hoogtepunt: De moddervette hiphopbeats op de remix van Status IV's 'You Ain't Really Down'. Dieptepunt: De alternatieve poprock van Calexico, hoe prachtig de vocalen ook zijn, is voor Jazzanova eigenlijk een vreemde eend in de bijt.
Aanrader, twijfelgeval of bagger? Op de valreep van 2005 nog een cd die in vele jaarlijsten zal staan.
Luister ook eens naar: Jazzanova - The Remixes 1997 - 2000 & Bugz in the Attic - Remix Collection
Oordeel: 9

Love2Party mag een aantal exemplaren van The Remixes 2002 - 2005 weggeven. Stuur Marcel het goede antwoord op de volgende vraag: Uit welke namen bestaat de formatie Jazzanova? Alleen de antwoorden met volledige adresgegevens worden in behandeling genomen. Succes.

Jazzanova

WIN NU KAARTEN VOOR HET OPTREDEN VAN JAZZANOVA @ Club Waas - Rdam, 20 jan

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws