Album v/d week: David Alvarado - Transfigured (NRK)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Toch typisch Alvarado



Luisteren naar Transfiguration

Intro: Het begon met de verschijning van een dubbele maxi op vinyl, maar de reacties en de verkoop waren zo goed, dat NRK Music en Alvarado besloten ook een studioalbum uit te brengen. Een cd die dezelfde titel draagt en vier extra tracks bevat.

Tekst: Marcel

Genre: Trippy en minimale deephouse.
Bijzonderheden: Hoewel David Alvarado al sinds eind jaren tachtig platen uitbrengt op labels als Strictly Rhythm, Yoshitoshi en Peacefrog, weten maar weinig mensen van zijn bestaan af. En dat is vreemd, want elke (deep)houseliefhebber moet een cd of plaat van deze Amerikaanse producer in de kast hebben staan. Zijn nieuwe studioalbum Transfiguration bevestigt deze stelling. De melodieen zijn zweverig, trippy, spannend en sprookjesachtig, de baslijnen werken hypnotiserend. De sound van Alvarado op Transfiguration is wel vrij herkenbaar, want veel verschillen met zijn vorige plaat Mayasongs zijn er niet. Of toch een paar? Het album start met 'Air Info', een zweverige intro waarin melodieuze klanken samengaan met sensuele vocalen. Met oceaandiepe baslijnen op 'Luna', houdt Alvarado ons tien minuten in zijn greep. Langdurige minimale deephousetrips; Transfiguration staat er vol mee! Maar dat is niet alles. De Amerikaan blijkt over meer producercapaciteiten te beschikken. Op 'Raindance' bijvoorbeeld, een groovy downtemponummer dat zomaar uit de studio van LTJ Bukem zou kunnen komen. Op 'The Day' laat Alvarado oude Basic Channel-tijden herleven en de afsluiter, titeltrack 'Transfigured', klinkt als Aphex Twin op Selected Ambient Works. Het lijkt erop dat David Alvarado met uitstapjes naar verwante elektronische muziekgenres een bredere sound wil ontwikkelen. En dat lukt hem aardig. Maar een echte gedaanteverwisseling, zoals de titel doet vermoeden, is het nou ook weer niet. Wel weer een prachtig album!
Hoogtepunt: De moddervette baslijnen op 'Luna'.
Dieptepunt: Het album duurt maar 54 minuten en bevat slechts 9 tracks.
Twijfelgeval, aanrader of bagger? Niet twijfelen, gewoon luisteren!
Als je dit goed vindt, luister dan ook eens naar: Zijn vorige album Mayasongs.
Oordeel: 8,5

Love2Party mag een aantal exemplaren weggeven. Stuur Marcel het goede antwoord op de volgende vraag: Wat is de titel van het debuutalbum van David Alvarado? Alleen de antwoorden met volledige adresgegevens worden in behandeling genomen. Succes.

NRK Music

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws