Der Zyklus - Biometry (DUB)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Lichtjaren voor op de rest


Intro: Het Nederlandse DUB-label heeft weer een absolute primeur in haar catalogus. De mysterieuze Der Zyklus brengt zijn nieuwe album 'Biometry' uit op het label en zoals alle projecten waar de man achter Der Zyklus achterzit, heeft ook 'Biometry' weer die ijzingwekkende sfeer die de luisteraar ver in de toekomst brengt. Een korte impressie van misschien wel de interessantste plaat van het jaar.

Tekst: Menno

Genre: experimentele elektronica above and beyond
Bijzonderheden: Het nieuwste project van Dopplereffekt is weer een zwaar geconceptualiseerd meesterwerkje waar de mogelijkheden van de biometrie worden verkend. Weer een paar stappen vooruit ten opzichte van zijn Drexciya-tijd en het klassieke 'Gesamtkunstwerk'-album, waarin hij onbewust de blauwdrukken voor de electroclash-thematiek legde. De mysterieuze figuur die zich achter talloze namen verschuilt weet altijd een ongrijpbare kwaliteit in zijn muziek te leggen, maar gebruikte hierbij altijd nog old-skool apparatuur. Op 'Biometry' laat Der Zyklus het korrelige, detroit elektrogeluid achter zich en levert een plaat af waar Autechre nog zijn vingers bij kan aflikken. Ondoorgrondelijke soundscapes grijpen moeiteloos in en over elkaar in ijzingwekkende sessies van tussen de drie en zes minuten. Elke tracktitel refereert duidelijk naar het thema, zoals het 9 minuten durende 'Facial Vectors' of het desolate 'Polar Coordinates' waarin levenloze uitgestrektheid een volstrekt nieuwe betekenis krijgt. De tracks varieren in hun toegankelijkheid, 'Hand Geometry' verkent de grenzen van de apparatuur met onheilspellende tikken en muterend gepruttel, terwijl 'Biometric Systems' nog het meest aan elektro doet denken. Het kost wel even wat tijd om je vingers onder deze mysterieuze muziek te krijgen, en misschien zal het je wel nooit lukken, maar 'Biometry' is ongeevenaard in z'n pathos en intentie; dit is een schijf die weer lichtjaren voor op de rest ligt. Als dit de ingeslagen weg is van de mediaschuwe man achter altijd tot de verbeelding sprekende projecten dan gaan we nog spannende tijden tegemoet.
Hoogtepunt: 4000 Irises (2000) persons max.
Dieptepunt: Geen
Twijfelgeval, aanrader of bagger? Voor iedereen die van een uitdaging houdt: een aanrader.
Als je dit goed vindt luister dan ook eens naar: Dopplereffekt - Gesamtkunstwerk, Dopplereffekt - Linear Accelerator, Autechre - Draft 7:30, Autechre - Confield
Oordeel: 9

Meer info: Clone

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws