Smith & Mighty - Retrospective (!K7)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Reggae and dub meet drum'n bass and hip hop


Intro: Het zal je toch maar gebeuren! Heb je een vooruitstrevende muzikale blik waarmee je de muziekwereld op z'n kop wil zetten, begrijpt je label je niet en ligt je muziek een beetje stof te vangen! Het overkwam het Bristol based duo Rob Smith & Ray Mighty dat zich na veel contractueel gezeik met het Londense FFFR Records genoodzaakt zag hun baanbrekende debuutalbum Bass is Maternal in eigen beheer uit te brengen. En door al dat gezeik ook nog eens met een jarenlange vertraging! Het album zag daardoor pas in 1995 het daglicht terwijl het duo al in de jaren tachtig, ver voordat de wereld het begrip 'Bristolsound' ontdekte, bedacht welke resultaten je kon bereiken met de trippy mix van hip hop, reggae, soul en dub!

Tekst: Nico

Genre: Triphop, dub, drum n bass, breakbeats
Bijzonderheden: Al in de tweede helft van de jaren tachtig verschenen de eerste singles van het uit Bristol afkomstige duo Rob Smith and Ray Mighty. Net als bijvoorbeeld Massive Attack, medevaandeldragers van de zogenaamde Bristolsound, vond de muziek van het tweetal zijn oorsprong in de traditionele Jamaica-soundsystems. In het geval van Smith & Mighty was dat het Three Stripe Sound System waaruit eind jaren tachtig de eerste producties tevoorschijn kwamen: de Burt Bacharach covers 'Anyone' en 'Walk on By'. Toch duurde het tot 1995 dat hun debuutalbum Bass is Maternal het daglicht zag. Het duo zag zich genoodzaakt het album na veel contractueel gezeik op hun eigen label More Rockers uit te brengen, nadat bij hun label FFFR Records de vooruitstrevende blik van het tweetal onbegrepen bleef. Maar het Duitse !K7 bracht daar in 2000 verandering in. Naast het tweede album, Big World, Small World, gaf het Bass is Maternal een re-release en kreeg het tweetal uiteindelijk toch nog de erkenning die het verdiende. In 2002 gevolgd door het derde album Life is.....


Bass is Maternal

Big World, Small World

Life is.....

Op Retrospective wordt teruggeblikt op deze drie albums en met enkele obscuriteiten en nieuwe versies wordt het gelukkig meer dan een Best Off compilatie. Zo opent het album met de door Smith & Mighty geproduceerde track 'Come on Back' van Carlton uit 1990. Minstens zo belangrijk voor de vliegenvlugge ontwikkeling die de Bristolsound doormaakte als Massive Attack's 'Unfinished Sympathy'. Gevolgd door de roffelende ritmes van 'Wishing On A Star', nog zo'n door Smith & Mighty geproduceerde track, deze keer voor Fresh 4, bestaande uit de drum n bass helden in de dop DJ Krust, DJ Suv (beiden later van Roni Size's Full Cycle fame) en Judge & Flynn. Hierna is het tijd voor het eigen werk waaronder de Burt Bacharach cover 'Walk On' uit 1989 met de stem van Jackie Jackson fier in de mix, het dubby 'Down in Rwanda' waarin de misstanden in het land worden bezongen door Andy Scholes, het meesterlijke 'Move You Run' met Tammy Payne achter de microfoon. En dat de Bristolsound van Smith & Mighty meer drum n bass is dan de bezwerende van bijv. Massive Attack en Tricky, is nog beter te horen op tracks als 'Life has A Way' en 'No Justice'. En geen een van de verzamelde tracks blijkt ook maar iets aan zeggingskracht te hebben ingeleverd in al die jaren!
Hoogtepunt: Dat Retrospective mij ertoe verleidde om alledrie de albums weer eens uit de kast te halen. En dat het nog net zo genieten was!
Dieptepunt: nee
Twijfelgeval, aanrader of bagger? Aanrader
Als je dit goed vindt, luister dan ook eens naar: Bass is Maternal, Big World Small World en Life is.....
Oordeel: 8.5

Meer info en luisteren naar: Smith & Mighty

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws