Hird - Moving On (DNM)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

"Dance closer to the ones that you love"


Intro: De nu 22-jarige Christoffer 'Hird' Berg groeide op in een door muziek gedomineerde omgeving. Met twee gerespecteerde muzikanten en componisten als papa en mama werd muziek er letterlijk en figuurlijk met de paplepel ingegoten. Maar dat iemand op 21-jarige leeftijd met zo'n oor voor detail het verleden en het heden zo fraai weet te verweven, dat is bijzonder. Hird laat traditionele jazz samensmelten met ritmes, structuren en klanken uit de moderne dansmuziek. Hij bespeelt vrijwel alle instrumenten, waaronder drums, percussie, keyboards en gitaar, eigenhandig. En met de eveneens jonge zangeres Yukimi Nagano vormt hij absoluut een winning team.

Tekst: Nico

Genre: jazz, house en elektronica
Bijzonderheden: Ineens was daar vorig jaar de single 'Keep Your Hird', waarover Gerd in zijn Essentials schreef: "Op 'Keep your Hird' is de stem te horen van Yukimi Nagano die bekend is geworden door de samenwerking met Koop. Oooh, wat ben ik verliefd op die stem van haar!". Op Moving On laat de zangeres zich op meer dan de helft van de tracks horen. Om te beginnen bij de opener 'Fading Blues' dat als een kristalhelder sneeuwvlokje door de straten van Gotenburg dwarrelt. De kou hangt in de lucht en het is die ijle saxofoon die je aandacht trekt. Je opent de deur en de warmte van Yukimi Nagano's stem trekt je naar binnen. Eenmaal binnen zijn het de dansbeats van 'Keep You Kimi' die klinken als tegen de muur ploffende sneeuwballen. De melodieen tintelen net zo hard als je ijskoude handen die razendsnel omhuld worden door de weldadige warmte van Yukimi.
Het is de beurt aan Christoffer zelf die "You gotta dance closer to the ones that you love" zingt op het lome deephouse-achtige 'Getting Closer' met z'n dolende soundscapes. Trippy wordt het op 'Burn' met z'n wellustig kronkelende synths en melancholiek wordt het met de fluit van Andreas Saag, roffelende percussie en opnieuw Yukimi op 'Love Again'. Het doek gaat open en een complete bigband tettert, roffelt en drumt er stevig op los op 'Buddy Rich', inclusief heftige, gesamplede drumsolo van wijlen Buddy Rich. Met 'Water Under My Bridges' stappen we weer met groot gemak de 21e eeuw in, en horen we de trams piepend door het koude staal in de straten rijden en Christoffer mijmerend door de vocoder. Er kan en mag gedanst worden op de deepe housegrooves en aanstekelijke pianoklanken van 'I Love You My Hope' om met de ingetogen Orbital-achtige breakbeats van 'Moving On' het feestje af te sluiten. Yukimi Nagano doet me uitgeleidde en eenmaal buiten hoor ik opnieuw die ijle saxofoon. Always moving on" zingt Yukimi en haar stem voert ons door de ijskoude straten van Gotenburg. De vers gevallen sneeuw knerpt onder het gewicht van mijn schoenen......Always moving on.
Hoogtepunt: De rillingen en het metersdikke kippenvel van 'Fading Blues'
Dieptepunt: Nee
Twijfelgeval, aanrader of bagger? Aanrader
Als je dit goed vindt luister dan ook eens naar: Koop
Oordeel: 8.5

Meer info: Dealers of Nordic Music / luisteren naar: Moving On

Love2Party Essentials:
Koop - Waltz for Koop
Koop - Alternative Takes

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws